Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 15:33

Γιάν. Μαρνέρης: Κακοποίηση γυναικών από τον σύζυγο

Γράφτηκε από την

«Στον γάμο, ο πιο αδύναμος, ο πιο ανόητος, ο πιο ασήμαντος άνδρας στον κόσμο, λαμβάνει το δικαίωμα να βιάζει, να χτυπά» (Virginia Woolf).
Ο συζυγικός βιασμός υπάγεται στο γενικότερο πλαίσιο της κακοποίησης των γυναικών. Με τον όρο αυτό αναφέρεται η άσκηση σωματικής, ψυχικής ή και σεξουαλικής βίας σε μία γυναίκα από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο, νυν ή πρώην, με στόχο την επιβολή και σκοπό τον εξευτελισμό.
Στην εποχή μας το πρόβλημα αυτό βρίσκεται σε έξαρση και έχει πάρει διαστάσεις. Σίγουρα όμως δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις ανθρώπινες κοινωνίες, από πολύ παλιά, η γυναίκα βρισκόταν κάτω από τον ζυγό του άνδρα, που μέσα από τον θεσμό του γάμου, μπορούσε να έχει το δικαίωμα να διαπράττει κάθε είδους βιαιότητα, καθιστώντας την σύζυγο θύμα, με την άσκηση πάνω της κάθε βαναυσότητας, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί – να καταγγελθεί και να διωχθεί ποινικά (Walker 1989).
Υποθέσεις συζυγικού βιασμού (σωματική και ψυχική βία) καταγράφονται και στην περιοχή μας και μάλιστα μπροστά στα παιδιά.
Στο διάσημα των 13 ημερών που είμαι Δήμαρχος μου γνωστοποιήθηκαν (με ονοματεπώνυμο) δυστυχώς τρεις (03) συγκεκριμένοι βιασμοί, οι οποίοι μάλιστα είναι γνωστοί και στους γονείς των γυναικών που εξευτελίστηκαν από τον σύζυγο. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή άκουσα τις βιασθείσες (σωματικά και ψυχικά) γυναίκες και απλά τις συμπαραστάθηκα ηθικά.
Προειδοποιώ όμως τους «άνδρες αυτούς» ότι την επόμενη φορά δεν θα ανεχθώ τον βιασμό της κοινωνίας μας και θα εξαντλήσω την υποχρεώσή μου προς τις συγκεκριμένες γυναίκες ή οποιεσδήποτε άλλες, θα καταγγείλω δε τους βιαστές στον εισαγγελέα και στους πολίτες, γιατί εκτός των άλλων η αρρωστημένη αυτή συμπεριφορά δεν μας αρμόζει .

14/01/2011
Γιάννης Η. Μαρνέρης
δήμαρχος Ν. Κυνουρίας


NEWSLETTER