Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011 15:38

Ολοκληρωμένη Λιβαδοκτηνοτροφική Οργάνωση και Ανάπτυξη Ημιορεινών και Ορεινών Βοσκοτόπων στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας

Γράφτηκε από την

Την απογραφή και την καταγραφή των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι καθώς και την έρευνα των δυνατοτήτων βελτίωσης και αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού τους προς όφελος της κτηνοτροφίας ξεκινάει ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας.
Στην πρώτη φάση θα γίνει απογραφή και καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των βοσκοτόπων στις επιλεγμένες κτηνοτροφικές περιοχές του Δήμου αυτού. Αυτό θα επιτευχθεί με τον προσδιορισμό της βοτανικής σύνθεσης, της κάλυψης του εδάφους, της λιβαδικής κατάστασης, του ποσοστού χρησιμοποίησης και της εκτίμησης της βιομάζας (παραγωγή).
Στην δεύτερη φάση θα γίνουν προτάσεις επί των διαπιστώσεων της πρώτης φάσης για την λιβαδοκτηνοτροφική ανάπτυξη και οργάνωση των περιοχών. Η παρέμβασή μας μέσα από την έρευνα, την μελέτη των στοιχείων και την εφαρμογή τους στην πράξη, θα έχει στόχο την ανόρθωση των υποβαθμισμένων περιοχών και συγχρόνως την βελτίωση της ποιότητας τροφής των ζώων που βόσκουν στις χαμηλές και ημιορεινές λιβαδικές εκτάσεις της περιοχής, με σκοπό τη βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.
Στην τρίτη φάση θα διατυπωθούν τα Συμπεράσματα της Ερευνας και θα διατυπωθούν οι Ενέργειες για την Υποστήριξη της Λιβαδοκτηνοτροφικής Ανάπτυξης της Περιοχής.
Στην τέταρτη φάση θα συνταχθεί ο Οδηγός Καλής Πρακτικής για την Βιολογική Κτηνοτροφία.
Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Επιδιώκεται η απόκτηση πληροφοριών και η διατύπωση διαχειριστικών προτάσεων για την ορθολογικότερη αξιοποίηση των λιβαδικών εκτάσεων προς όφελος γενικότερα της αγροτικής οικονομίας. Πιθανοί φορείς-χρήστες των αποτελεσμάτων είναι ομάδες του ερευνητικού και του επιχειρηματικού κόσμου, με ιδιαίτερη επιμονή στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

Ερευνητική ομάδα:

1. Δημήτριος Αθανασόπουλος – Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα.
2. Παρθενία Αθανασοπούλου – Γεωπόνος (Υπάλληλος Δήμου).
3. Παναγιώτης Μαστοράκης – Γεωπόνος (Υπάλληλος Δήμου).
4. Μαρίνης Μπερέτσος – Δασολόγος.
5. Διαμαντής Καρακίτσος – Διοικητικός (Υπάλληλος Δήμου).

Γιάννης Η. Μαρνέρης
δήμαρχος Ν. Κυνουρίας


NEWSLETTER