Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 22:05

Σύσκεψη για τις εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την
Σύσκεψη για τις εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης

Η πορεία των εργασιών αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, μετά και την εξασφάλιση ποσού 3,3 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ, απασχόλησε στις 20 Ιανουαρίου την τριμελή επιτροπή που παρακολουθεί τη διαχείριση των 500.000 ευρώ που έχει διαθέσει ο δήμος ώστε το υπουργείο Πολιτισμού να υλοποιήσει το έργο.
Η επιτροπή συνεδρίασε στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης. Μετείχαν ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης ως πρόεδρος -ο οποίος και έδωσε κατευθύνσεις- και τα δύο μέλη της επιτροπής, Α. Καραπαναγιώτου προϊσταμένη της ΛΘ΄ ΕΠΚΑ και Α. Μιλτιάδου προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων. Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας και ο διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων - πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη της υλοποίησης του έργου αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου, Δημοσθένης Ζιρώ. Επίσης παρέστησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες Γ. Μπινιάρης και Σοφία Σπυροπούλου, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Τάσος Κάβουρας.
Ο κ. Ζιρώ, ως πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΤΔΠΕΑΕ που εκτελεί το έργο, αναφέρθηκε στο αναστηλωτικό πρόγραμμα που έγινε στο κοίλο του θεάτρου από το Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2008, εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Γ' ΚΠΣ. Αναφέρθηκε επίσης στο πλήθος των διοικητικών ενεργειών στις οποίες προέβη όλο το 2009 και το 2010 για την εξασφάλιση της συνέχισης του έργου. Τόνισε δε ότι σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή βρήκε τον Δήμο Μεγαλόπολης, ο οποίος με πρωτοβουλία του δημάρχου Π. Μπούρα εξασφάλισε πιστώσεις συνολικού ύψους 500.000 ευρώ από το ΕΑΠ, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι εργασίες αναστήλωσης στο Αρχαίο Θέατρο.
Ολοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους όταν ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο για την αποδοχή και έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της πολιτιστικής χορηγίας ύψους 3.300.000 ευρώ της ΔΕΗ προς το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του Θεάτρου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Μεγαλόπολης.
Ακολούθησε αυτοψία στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, κατά την οποία ο κ. Ζιρώ παρουσίασε λεπτομερώς τις επεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο θέατρο, τόσο με χρηματοδοτήσεις του Β’ ΚΠΣ (αποκατάσταση του ανατολικού αναλήμματος του Θεάτρου) όσο και του Γ' Κ.Π.Σ (εξασφάλιση μηχανολογικού εξοπλισμού και οργάνωση του εργοταξίου, καθαρισμός του πρανούς του κοίλου, ανάταξη της γεωμετρίας των εδωλίων και αποκατάσταση όλων των αρχαίων μελών της κερκίδας Θ΄ του κοίλου). Επίσης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα εργασιών που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα - το οποίο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των κατά χώρα σωζόμενων εδωλίων σε τρεις ακόμα τομείς (κερκίδες) του θεάτρου, με τις πιστώσεις της χορηγίας του Δήμου Μεγαλόπολης.
Τέλος, συζητήθηκε η αναγκαιότητα εκπόνησης μελετών για την ενοποίηση του Θεάτρου με την Αρχαία Αγορά Μεγαλόπολης και την προστασία - ανάδειξη του Ιερού της Δέσποινας στη Λυκόσουρα. Τα θέματα αυτά αποτελούν και αντικείμενο της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία εκτελεί το έργο και υπάγεται διοικητικά στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Εργων του υπουργείου.


NEWSLETTER