Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 14:03

Στη μνήμη του οραματιστή δημάρχου Τάσου Σεχιώτη

Γράφτηκε από την
Του Ν. Δελφάκη*


Το ανθρώπινο και πολιτικό μέγεθος ενός δημόσιου προσώπου δεν αποτιμάται οριστικά και τελεσίδικα όσο αυτό βρίσκεται ανάμεσά μας. Συνήθως το μέγεθός του προσδιορίζεται, όταν έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση ή ακόμη κι από τη ζωή. Τότε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα μπορούμε να εκτιμήσουμε τη βαρύτητα της δημόσιας δράσης του και να αποτιμήσουμε απροκατάληπτα τη συμβολή του στο δημόσιο βίο.
Από τον κανόνα αυτό δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει, παρόλη τη χαρισματική ιδιοσυγκρασία του, ο τιμώμενος σήμερα από το Δήμο Τρίπολης Τάσος Σεχιώτης. Ο οραματιστής, δημιουργός και οικοδόμος δήμαρχος της πρωτεύουσας της Αρκαδίας, ο άνθρωπος με την πληθωρική προσωπικότητα και το απίστευτο χιούμορ, που βρέθηκε τρεις δημαρχιακές θητείες στο τιμόνι του Δήμου Τρίπολης και με το συνολικό έργο του αναγέννησε την πόλη μας. Σήμερα είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε ψύχραιμα το έργο που άφησε και να εκτιμήσουμε βαθύτερα την προσωπικότητά του, να το συγκρίνουμε με την προγενέστερη και τη μεταγενέστερη περίοδο και να συνειδητοποιήσουμε τον όγκο της προσφοράς του και την πρωτοποριακή πολιτική σκέψη του σε όλη την κλίμακα της δημόσιας ζωής του και ειδικότερα στο Δήμο της Τρίπολης.
Η καταγωγή του από τον πατέρα τον συνδέει με τη γενιά του Κολοκοτρώνη, ενώ οι πολιτικές του καταβολές σχετίζονται με γιγάντια ονόματα της ελληνικής πολιτικής ζωής, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Αλέξ. Παπαναστασίου και το Γεώργιο Παπανδρέου. Ο παππούς του Αναστάσιος Σεχιώτης (που η σύζυγός του ανήκε στο γένος Κολοκοτρώνη) ήταν δικηγόρος και βουλευτής του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο γιος του (και θείος του Τάσου) Γεώργιος Σεχιώτης υπήρξε βουλευτής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ενώ ο άλλος γιος Βασίλειος Σεχιώτης (και πατέρας του Τάσου Σεχιώτη) υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Τρίπολης. Η καταγωγή του από τη μητέρα τον συνδέει με το γένος Μπακόπουλου, γένος αγωνιστών της δημοκρατίας με τελευταίο εκπρόσωπο το Νικόλαο Μπακόπουλο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ενωσης Κέντρου και υπουργό του Αλέξ. Παπαναστασίου και του Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο Τάσος Σεχιώτης ανατράφηκε σε πατριωτικό και δημοκρατικό οικογενειακό περιβάλλον, που καθόρισε σταθερά και αμετάκλητα το στίγμα του πολιτικού του προσανατολισμού. Ελαβε σπάνια για την εποχή του μόρφωση. Μετά τις εγκύκλιες και γυμνασιακές σπουδές στην Τρίπολη, εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σπούδασε στη Νομική Σχολή και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης του Παρισιού.
Ως πρόεδρος της Ενωσης Τριπολιτών Φοιτητών ανέπτυξε αντικατοχική δράση με ομάδα φοιτητών μεταξύ των οποίων ο Μίκης Θεοδωράκης.
Στις δημοτικές εκλογές του 1961 μια σειρά νέων τότε εκλεκτών Τριπολιτών με επικεφαλής τον Τάσο Σεχιώτη, με τη συμπαράσταση της δημοκρατικής νεολαίας, ένιωσαν την ανάγκη και είχαν τη βούληση να αναλάβουν τις τύχες της Τρίπολης για να αλλάξουν την αργή και μέχρι τότε σχεδόν μίζερη πορεία της κατακτώντας τη δημοτική αρχή. Δήμαρχος τότε της πόλης και πάλι υποψήφιος ήταν ο Μουτζουρόπουλος και εκτίμησαν ότι δεν θα κέρδιζαν τις εκλογές με έναν δικό τους συνδυασμό. Συνεργάστηκαν έτσι με τον άλλο υποψήφιο δήμαρχο Πολυχρονόπουλο και ο συνδυασμός τους κέρδισε τις εκλογές. Μετά από δύο χρόνια ο Πολυχρονόπουλος παραιτήθηκε από το αξίωμα του δημάρχου και έγινε δήμαρχος ο Τάσος Σεχιώτης. Αμέσως έβαλε σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα αναμόρφωσης της πόλης και άρχισε ένα τιτάνιο έργο. Εκλέχτηκε δήμαρχος πάλι στις εκλογές του 1965, ενώ το 1978 εκλέχτηκε για δεύτερη φορά δήμαρχος με το συντριπτικό ποσοστό 65%!
Κάνοντας σήμερα ένα γενικό απολογισμό του έργου του διαπιστώνουμε πως ό,τι καλό διαθέτει η Τρίπολη έχει έντονη τη σφραγίδα της πολιτικής έμπνευσης και τόλμης του Τάσου Σεχιώτη. Στα χρόνια που ήταν στο πηδάλιο της πόλης ο Τάσος, όπως τον αποκαλούσε ο κόσμος, δείχνοντας πόσο τον αγαπούσε, έγιναν τα μεγάλα αναπτυξιακά βήματα της Τρίπολης, που την μεταμόρφωσαν σε σύγχρονη γενικά πόλη. Το έργο του που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή περιλαμβάνει σε τίτλους στα ακόλουθα σημαντικά βήματα προόδου:
Αναμορφώθηκε η εικόνα του κτηρίου του Δημαρχείου, ώστε να εξυπηρετεί τις λειτουργίες του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που μεταμορφώθηκε σε «Μικρή Βουλή». Ανακαινίστηκε ριζικά το υδραγωγείο της Τρίπολης και ολοκληρώθηκε το εσωτερικό υδρευτικό δίκτυο της πόλης. Ασφαλτοστρώθηκε ολόκληρη η πόλη. Δημιουργήθηκε ο φωτισμός της Τρίπολης. Κατεδαφίστηκε η παλιά αγορά (σιταροπάζαρο) και δημιουργήθηκε η πλατεία Πετρινού. Αναπλάστηκε η περιοχή της πλατείας Αρεως και δημιουργήθηκε το Σαλέ. Δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές στις συνοικίες. Αποπερατώθηκε το Εθνικό Στάδιο Τρίπολης. Διανοίχτηκε μεγάλο τμήμα της περιφερειακής λεωφόρου. Περιφρουρήθηκαν και εξωραΐστηκαν τα πάρκα της Πλατείας Αρεως. Θεμελιώθηκε το Πνευματικό Κέντρο που προχώρησε αργότερα επί δημαρχίας του αδελφού του Θεοδώρου Σεχιώτη. Ανακαινίστηκε το Μαντζούνειο. Τέθηκαν οι βάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου που υπάρχει στην πόλη. Δημιουργήθηκαν παιδικοί σταθμοί. Ασύλληπτο για την τότε εποχή, ίσως ακόμα και σήμερα φαντάζει απίστευτο, το τεράστιο έργο της υδροδότησης της πόλης από το δίκτυο του Μεθυδρίου, δηλ. από απόσταση 65 χλμ.
Ετσι η Τρίπολη απέκτησε τις βασικές υποδομές μιας σύγχρονης πόλης, που δεν είχε σχεδόν αλλάξει μορφή από την απελευθέρωσή της το 1821.
Η δημαρχία του Τάσου Σεχιώτη αναβάθμισε και καθιέρωσε το κύρος του αιρετού άρχοντα της πόλης προς τις αρχές της εποχής, που χώριζαν τους πολίτες σε κατηγορίες και έκανε το Δημαρχείο στέγη προστασίας όλων των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο κατόπιν αυτού ότι εκλέχτηκε πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Αρκαδίας, αντιπρόσωπος των δημάρχων στην ΚΕΔΚΕ και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Κοινοτήτων της Ευρώπης.
Οι δικτάτορες της 21ης Απριλίου 1967 του προτείνουν να παραμείνει «δήμαρχος», το αρνείται περήφανα, αντικαθίσταται, διώκεται, φυλακίζεται και εξορίζεται στη Σύρο…
Το 1974 εκλέγεται βουλευτής με την Ενωση Κέντρου και συμμετέχει στην 30μελή Επιτροπή που συντάσσει το Σύνταγμα του 1975 με σπουδαία συμβολή στο έργο της και ειδικά ως εισηγητής του Κεφαλαίου «Εκλογή και αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Το 1981 εκλέγεται πρώτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ανέπτυξε πολύπλευρη κοινοβουλευτική δράση ως ομιλητής και εισηγητής της κυβέρνησης με κορυφαία την εισήγηση του προϋπολογισμού του 1985, που απέσπασε τα συγχαρητήρια του τότε πρωθυπουργού.
Το 1985 επανεκλέγεται βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Εθνικής Αμυνας με υπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από τη θέση αυτή μεταξύ άλλων δημιούργησε τη Σχολή Νοσοκόμων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, παραχώρησε το χώρο για την μεταφορά της Πυροσβεστικής στο 11ο Σ.Π., χρηματοδότησε από το ΥΕΘΑ τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, καθώς και την ανέγερση κτιρίων της 4ης Μεραρχίας Πεζικού.
Από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου μετακινήθηκε, καθόρισε ως έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τρίπολη.
Από τη θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, χρηματοδότησε την ανέγερση πλέον του περιφερειακού σταθμού Πυροσβεστικής στην Τρίπολη σε χώρο του 11ου ΣΠ. Οι δυσμενείς συγκυρίες της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ειδικά η διαφυγή Κοσκωτά οδηγούν τον Αρκάδα πολιτικό σε αξιοπρεπή υποβολή της παραίτησής του, που χειροκροτήθηκε από το πανελλήνιο.
Σήμερα βρισκόμαστε στο Παράλιο Αστρος, για να τιμήσουμε τον Τάσο Σεχιώτη για ένα από τα μεγάλα του έργα, που συνέλαβε και πραγματοποίησε ως δήμαρχος, δηλ. τις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Τρίπολης στο χώρο που βρισκόμαστε, από τις οποίες πέρασε ως κατασκηνωτής και ο ομιλών.
Το έργο αυτό έδωσε και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά της Τρίπολης και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, αλλά και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, να έχουν πρόσβαση στο αγαθό των θερινών διακοπών και στην ευεργετική επαφή με τη θάλασσα. Εδωσε όμως και ευκαιρίες εποχικής απασχόλησης σε πολλούς δημότες που υποστηρίζουν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων. Παράλληλα οι παιδικές κατασκηνώσεις εξυπηρετούν και άλλες ανάγκες του Δήμου Τρίπολης, όπως η φιλοξενία επισκεπτών από περιοχές με τις οποίες ο Δήμος Τρίπολης έχει αναπτύξει σχέσεις και επικοινωνία. Με τα συνεχή έργα και παρεμβάσεις του δήμου, τα τελευταία τρία χρόνια, που άλλαξαν εντελώς την εικόνα του χώρου, 400 παιδιά κάθε έτος έρχονται εδώ για 10 ημέρες θερινών διακοπών, καθώς και πάνω από 100 συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, μέσα σε εγκαταστάσεις και περιβάλλον που θυμίζουν μάλλον ξενοδοχειακή μονάδα. Η ζήτηση όλο και αυξάνει, γεγονός που οδηγεί σε ένα σχέδιο επέκτασης των κτηρίων.
Η προτομή, έργο του Τριπολίτη καλλιτέχνη Δημήτρη Κούρου, αποτυπώνει την εικόνα του θαλασσινού Τάσου Σεχιώτη, που είχε ιδιαίτερη αγάπη στη θάλασσα και σ’ αυτή ανοιγόταν με ήρεμα, αλλά και αγριεμένα νερά για να γαληνέψει την ψυχή του και να οραματιστεί. Από τη θέση αυτή, ανάμεσα στα νέα βλαστάρια της Τρίπολης, που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε, θα μπορεί η ψυχή του να χαίρεται για το έργο που άφησε στο δημιουργικό πέρασμά του από τη ζωή και την πολιτική.
Αγαπητέ Τάσο, η Τρίπολη σε τιμά και σε ευγνωμονεί για όσα της πρόσφερες. Ατένιζε αγέρωχος εν ειρήνη την αγαπημένη σου θάλασσα του Αργολικού και εν συνειδήσει ότι έπραξες στο ακέραιο το καθήκον σου απέναντι στο λαό της Τρίπολης και της Αρκαδίας, που σου εμπιστεύτηκαν επί τρεις δεκαετίες τις τύχες τους αναδεικνύοντάς σε δήμαρχο Τρίπολης και μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου. Σου πρέπει αιώνιος έπαινος και αναγνώριση.
Από τη θέση αυτή σου ταιριάζουν οι στίχοι του Κώστα Βάρναλη:
«Να σ’ αγναντεύω θάλασσα, να μη χορταίνω,
απ’ το βουνό ψηλά, στρωτήν και καταγάλανη
και μέσα να πλουταίνω απ’ τα μαλάματά σου τα πολλά».


* Ομιλία του Νίκου Δελφάκη στην τελετή αποκάλυψης της προτομής του δημάρχου Τάσου Σεχιώτη, στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Τρίπολης στο Αστρος.


NEWSLETTER