Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 13:19

Ο Ν. Γόντικας για τον ταμιευτήρα της Τάκας

Γράφτηκε από την

Το έργο της Τάκας έχει σημαντική οικολογική και αρδευτική σημασία για την περιοχή.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του έργου δεν οφείλονται σε γραφειοκρατικά εμπόδια ούτε στην προσπάθεια των αρχαιολογικών υπηρεσιών να διασώσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Οφείλονται κυρίως στην αδιαφορία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. πριν του ΠΑΣΟΚ σήμερα, να στηρίξουν τους αγρότες της περιοχής.
Συνέπεια της γενικότερης αντιαγροτικής πολιτικής αλλά και της έλλειψης νερού χρόνο με το χρόνο είναι ο περιορισμός της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή, και πολύ φοβάμαι ότι η ολοκλήρωση του έργου όταν γίνει θα βρει τον κάμπο χωρίς αγρότες.
Ιδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στα έργα της Κανδύλας όπου σήμερα λίγοι αγρότες έχουν απομείνει και είναι πλέον εμφανές πως όταν ολοκληρωθούν οι εκεί υποδομές, θα μπουν στην υπηρεσία κεφαλαιοκρατών που θα δημιουργήσουν γεωργικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Με αφορμή την αναζήτηση πόρων για τις αρχαιολογικές δραστηριότητες στην περιοχή της Τάκας, πρέπει να υπενθυμίσω στην Περιφέρεια Πελ/σου ότι έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει άμεσα τα κονδύλια και για τους εργαζόμενους στον κόμβο Μεγαλόπολης του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Καλαμάτας που είναι μήνες απλήρωτοι.
Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν είμαστε αντίθετοι στο αίτημα για άμεση χρηματοδότηση των αρχαιολογικών ανασκαφών, ενδιαφερόμαστε όμως για τη συνολική ολοκλήρωση των έργων του Ταμιευτήρα.
Κυρίες και Κύριοι,
Αυτό το έργο αναδεικνύει τους δύο δρόμους κατασκευής των έργων.
Ο ένας είναι δρόμος που υποστηρίζουμε εμείς, ο ενιαίος κρατικός φορέας που θα έχει τα υλικά και τα μηχανήματα για την κατασκευή, που θα έχει τις υπηρεσίες για τις μελέτες, την επίβλεψη και λειτουργία των έργων.
Ο άλλος δρόμος είναι των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, με τις γνωστές συνέπειες. Καθυστερήσεις, εκβιασμοί και τελικό κόστος πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Νίκος Γόντικας


NEWSLETTER