Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2016 18:01

Περιηγήσεις στην Πελοπόννησο των Αυστραλών στρατιωτών 

Περιηγήσεις στην Πελοπόννησο των Αυστραλών στρατιωτών 

Πρόταση του ιστορικού Jim Claven, στην ομογένεια της Μελβούρνης για ανάπτυξη προγράμματος ιστορικών περιηγήσεων Αυστραλών τουριστών και στην Πελοπόννησο

«Περάσαμε κάβους πολλούς πολλά νησιά τη θάλασσα» γράφει ο Γιώργος Σεφέρης στο «Μυθιστόρημα», επισημαίνοντας τη στενή σχέση της Ελλάδας με την ιστορία. Αυτήν τη σχέση και τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας είχε και ως βάση της η πρόταση που ο ιστορικός John Claven από τη Μελβούρνη, κατέθεσε κατά την πρόσφατη ομιλία του στο κτήριο της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας «Ο Παπαφλέσσας». 

Ο κ. Claven, που ερεύνησε και έκανε ευρύτερα γνωστή τη σχέση της Λήμνου και των κατοίκων της με την εκστρατεία των Αnzacs στην Καλλίπολη, παρουσίασε την περασμένη Κυριακή μία νέα ερευνητική του προσπάθεια, που αφορά το «πέρασμα» των Αυστραλών στρατιωτών από την Πελοπόννησο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Αυστραλούς στρατιώτες που πολέμησαν στην Πελοπόννησο. Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε και η κ. Catherine Bell ο πατέρας της οποίας, Syd Grant, ήταν ένας εξ αυτών που πολέμησαν στην Πελοπόννησο και έφυγε από το «μεγάλο νησί» της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1941 μέσω Μάνης. 

O κ. Claven, αφού αναφέρθηκε στις μάχες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες Αυστραλοί στρατιώτες-μέλη της συμμαχικής δύναμης των 20.000 στρατιωτών που στάλθηκαν στο νησί το 1941, τόνισε την σχέση αλληλεγγύης και φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των στρατιωτών της συμμαχικής δύναμης και των κατοίκων της Καλαμάτας, του Ναυπλίου, του Τολού και της Μονεμβασιάς, όπου βρέθηκαν και απ' όπου αποβιβάστηκαν στα συμμαχικά πλοία για να μεταφερθούν στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκκένωση 8.600 στρατιωτών της συμμαχικής δύναμης από το λιμάνι της Καλαμάτας όπου έλαβε χώρα και η τελευταία μάχη που έδωσε η συμμαχική δύναμη σε ελληνικό έδαφος. 

Η ιστορική «αναδρομή» του κ. Claven όσον αφορά τη σχέση των Αυστραλών στρατιωτών με την Πελοπόννησο, πέρα από ένα πολύτιμο μάθημα ιστορίας για τους νεότερους, ήταν και αφετηρία μίας πολύ σημαντικής από ιστορικής αλλά και οικονομικής άποψης ιδέας, καθώς πρότεινε τη διερεύνηση της διοργάνωσης ιστορικών περιηγήσεων στην Πελοπόννησο για Αυστραλούς επισκέπτες και όχι μόνο. 

Ο κ. Claven εξέφρασε την άποψη ότι η ομογένεια θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους τοπικούς άρχοντες διαφορετικών περιοχών της Πελοποννήσου και να συνδράμει στην κατασκευή μνημείων ή άλλων κτισμάτων τα οποία θα λειτουργήσουν ως σημεία αναφοράς για την ανάπτυξη του «μονοπατιού της ιστορικής σχέσης Anzacs και Πελοποννήσου». 

Τόνισε, επίσης, ότι μία τέτοια πρωτοβουλία -αν τελικά υλοποιηθεί- θα έχει οικονομικά οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία πολλών περιοχών της Πελοποννήσου, ενώ θα συμβάλει και στην ανάδειξη της σύγχρονης ιστορίας της και απηύθυνε πρόσκληση προς τους ομογενείς να συνεργαστούν για να τεθεί σε εφαρμογή η ιδέα του. 

Οπως αποκάλυψε ο κ. Claven, έχει ήδη αναπτυχθεί πρωτοβουλία για την παραγωγή ντοκιμαντέρ το οποίο θα συμπεριλαμβάνει ιστορίες κατοίκων της Καλαμάτας που γνώρισαν Αυστραλούς στρατιώτες. 

Τέλος, ευχαρίστησε όχι μόνο τους ομογενείς, αλλά και δημοσιογράφους και ιστορικούς της Καλαμάτας που τον βοήθησαν στην έρευνά του.

Πηγή: http://neoskosmos.com