Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 20:20

Η Αλειφέρη για τη δακοκτονία σε Μάνη και Καλαμάτα

Η Αλειφέρη για τη δακοκτονία σε Μάνη και Καλαμάτα

 

Εγκαιρα είχαν ενημερωθεί οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης για την εξαίρεσή τους από το περυσινό πρόγραμμα δακοκτονίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η εξαίρεση των περιοχών Καλαμάτας-Βέργας έγινε με σχετική απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, κατόπιν εισηγήσεως της επιτροπής δακοκτονίας» και διευκρινίζεται ειδικότερα:

«Η αιτιολογία της εξαίρεσης, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής δακοκτονίας, ήταν το γεγονός, ότι σημαντικό τμήμα των ελαιώνων των παραπάνω Δ.Κ. και Τ.Κ. ευρίσκεται εντός κατοικημένων περιοχών με συνέπεια την μειωμένη αποτελεσματικότητα ψεκασμών λόγω ύπαρξης εστιών δάκου οι οποίες επιμολύνουν τους όμορους ελαιώνες. Η παραπάνω απόφαση ελήφθη και με βάση σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο και εποπτεύει την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Μετά την παραπάνω απόφαση, η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας εγκαίρως και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016 με το υπ’ αριθμ. 15621/18-3-16 έγγραφό της είχε ενημερώσει τους Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης για την εξαίρεση των συγκεκριμένων Τ.Κ. προκειμένου να ενημερωθούν σχετικώς και οι ελαιοπαραγωγοί.

Οι αυξημένες δακοπροσβολές που παρατηρήθηκαν το 2016 οφείλονταν στην συνύπαρξη των παρακάτω παραγόντων:

1. Οι συνθήκες του ήπιου προηγούμενου χειμώνα, όπου η απουσία χαμηλών θερμοκρασιών και συχνών βροχοπτώσεων δεν μείωσαν τις διαχειμάζουσες μορφές δάκου και ευνόησαν έτσι την δημιουργία αυξημένου αρχικού δακοπληθυσμού κατά την έναρξη της περιόδου.

2. Ο συνδυασμός κυρίως της υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας καθ’ όλη την διάρκεια του θέρους και φθινοπώρου, παράλληλα με την ευνοϊκή θερμοκρασία.

3. Το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας το ύψος της ηρτημένης παραγωγής ήταν μικρό (20% - 30%) της πλήρους παραγωγής, στοιχείο που αποτελεί πολύ ευνοϊκό παράγοντα δακοπροσβολών.

4. Ο περιορισμένος αριθμός των διενεργούμενων ψεκασμών (2,6 κατά μέσο όρο), ο οποίος υπό τις παραπάνω συνθήκες δεν είναι επαρκής για την βέλτιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Ο περιορισμένος αριθμός ψεκασμών ήταν αποτέλεσμα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία.

Σημαντικό μέρος των ζημιών του ελαιοκάρπου στις πεδινές περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, οφείλονταν σε μυκητολογικές προσβολές κυρίως από γλοιοσπόριο.

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας έχει απευθυνθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για περαιτέρω μελέτη του συγκεκριμένου παθογόνου στην περιοχή της Μεσσηνίας, με σκοπό τις βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισής του. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη συνεργασία της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και του ΤΕΙ Καλαμάτας.

 

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν το 2016 και ευνόησαν την ανάπτυξη υψηλών δακοπληθυσμών, η ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας επανειλημμένως κατά τη διάρκεια του θέρους και του φθινοπώρου, μέσω δημοσιευμάτων, εκδόσεων δελτίων Τύπου, παρουσίας στελεχών της στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και επιτόπιων επισκέψεων υπαλλήλων της, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ενημέρωσης των ελαιοπαραγωγών για τις κατάλληλες ενέργειες αντιμετώπισης του δάκου και των μυκητολογικών προσβολών».