Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 21:48

Ο Τατούλης "άδειασε" τον Μπουλούκο: Στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος το πυρηνελαιουργείο στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Γράφτηκε από τον
Ο Τατούλης "άδειασε" τον Μπουλούκο: Στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος το πυρηνελαιουργείο στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά

Στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος παρέπεμψε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, το θέμα της γνωμοδότησης επί της περιβαλλοντικής μελέτης για την επέκταση υφιστάμενου πυρηνελαιουργείου ιδιοκτησίας της εταιρείας "Ελαιουργία - Πυρηνελαιουργία" στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Με την πρότασή του αυτή ο κ. Τατούλης "άδειασε" τον στενό του συνεργάτη, Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Γιώργο Μπουλούκο, που εισηγήθηκε θετικά για τη γνωμοδότηση και επιχείρησε να παρακάμψει τις έντονες αντιδράσεις όλων σχεδόν των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Τη θετική εισήγηση του κ. Μπουλούκου ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος δήλωσε ότι ως μηχανικός επισκέφτηκε τη μονάδα και διαπίστωσε πως «η οικοδομική άδεια σαν αποθήκη υπήρχε. Και δεν απαιτείτο νέα άδεια για την εγκατάσταση του ξηραντηρίου, γιατί ήταν σε ΒΙΠΕ».
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, αφού ανέφερε ότι «δεν έχουμε πειστεί γιατί πρέπει να ψηφίσουμε», παρατήρησε: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Συντελείται ρύπανση του περιβάλλοντος, καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Εχει εξαγριωθεί ο κόσμος στην περιοχή. Εχουν γίνει πολλοί έλεγχοι κι έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα». Επέκρινε ακόμη την απουσία του Συμπαραστάτη και το γεγονός ότι «το πόρισμά του δόθηκε πριν από 1 λεπτό», καθώς επίσης το ότι δεν υπήρξε γνωμοδότηση νομικής υπηρεσίας.
Ο συνάδελφός του Αριστείδης Σταθόπουλος ανέφερε ότι και αυτή η επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί με κανόνες που έχουν θεσπιστεί και παρατήρησε: «Εχουν γίνει 10 έλεγχοι κι έχουν καταγραφεί 16 παραβάσεις. Την 1η Αυγούστου ο ιδιοκτήτης έστειλε έγγραφο επιεικώς λαθεμένο, που ήταν σε αντίθεση με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Προσπαθεί να μας πείσει ότι το άσπρο μπορεί να γίνει μαύρο. Δε μας λέει τι έχει κάνει για να λειτουργεί με τους όρους που πρέπει. Για άλλο πράγμα μιλάει η οικοδομική άδεια, για 6 δεξαμενές και όχι για 2 ξηραντήρια. Υπάρχει παραποίηση της πραγματικότητας σ’ ό,τι αφορά την άδεια και την αναθεώρηση. Τέτοια ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, δεν έχω ξαναδεί». Για την εισήγηση του Συμπαραστάτη είπε ότι «δεν πρέπει να έδειξε τη δέουσα προσοχή ο νομικός. Δεν ενημερώθηκε ορθά» - εκτιμώντας μάλιστα πως «οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη δεν αγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα». Δήλωσε ότι του προξενεί εντύπωση «που δεν είναι εδώ ο ιδιοκτήτης» (ήταν εκπρόσωπός του πάντως) και ζήτησε να επανεξεταστεί ο φάκελος.
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας επεσήμανε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Είμαστε κατά, επιμένοντας στις προηγούμενες θέσεις μας».
Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος παρατήρησε πως «υπάρχει αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, γιατί δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι» και επέκρινε την ηγεσία της Περιφέρειας που δεν κάλεσε εκπρόσωπο του δήμου στη συνεδρίαση. Οταν μάλιστα ο κ. Πετράκος είπε ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας Κώστας Μιχαλόπουλος τον ενημέρωσε τηλεφωνικά πως ο δήμος δεν είχε κληθεί και πως η αρνητική τους θέση παραμένει, εισέπραξε ειρωνείες από αντιπεριφερειάρχες.
Ο επικεφαλής της "Οικολογικής Συμπολιτείας" Λάμπρος Μπούκλης ανέφερε «δεν το γνωρίζω το θέμα, δεν έχω επισκεφτεί το χώρο, αδυνατώ να πω ναι ή όχι», Ωστόσο παρατήρησε πως υπάρχει αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας για πρόβλημα περιβάλλοντος στην περιοχή.
Προλαβαίνοντας τους συμβούλους της πλειοψηφίας που θέλησαν να μιλήσουν, ο κ. Τατούλης κατέθεσε αίτημα «να έρθει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος να μας πει την άποψή της» και ανέφερε: «Δεν πείθομαι ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Βλέπω ανοιχτούς λογαριασμούς. Να πάρουμε καθαρή άποψη, καθαρή απάντηση. Να μας απαντήσει σε 15 ημέρες η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και να μας κάνει και προτάσεις».
Την πρόταση Τατούλη, πέρα από την πλειοψηφία και τον κ. Μπούκλη, ψήφισε και η μείζων μειοψηφία - οι λιγοστοί της σύμβουλοι που είχαν απομείνει, λόγω του προχωρημένου της ώρας. Τη νέα αναβολή καταψήφισαν οι 3 εκπρόσωποι των παρατάξεων της Αριστεράς (Γόντικας, Γούργαρης, Πετράκος).


NEWSLETTER