Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017 09:03

Υπογράφηκε ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και ανοίγει ο δρόμος για τη ΣΔΙΤ

Γράφτηκε από την
Υπογράφηκε ο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου και ανοίγει ο δρόμος για τη ΣΔΙΤ

 

Υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας.

Και σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αναμένεται εντός ολίγου η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Η ενέργεια αυτή προκαλεί κίνηση διαδικασιών και άμεσες εξελίξεις, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, με πρώτη την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Η έγκριση του ΠΕΣΔΑ ανοίγει το δρόμο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ και με τις βελτιώσεις που επήλθαν, με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με επίσημη απάντηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, στη Βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το κόστος για τον πολίτη, από το έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα είναι στα 69,13 ευρώ ο τόνος + ΦΠΑ.

Με βάση την απάντηση του υπουργού, για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπεται: Κατασκευή 3 ΜΕΑ (μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων. Κατασκευή 3 ΧΥΤΥ (χώρων υγειονομικής ταφής υπολείμματος). Κατασκευή 2 ΣΜΑ (σταθμών μεταφόρτωσης). Λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων. Το κόστος για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ δεν αναγράφεται. Εκτιμάται ότι με το ΦΠΑ και τη μεταφορά θα είναι πάνω από 80 ευρώ τον τόνο.


NEWSLETTER