Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 09:33

Ο Τατούλης «άδειασε» την Αλειφέρη για τα πυρηενλαιουργεία

Γράφτηκε από την
Ο Τατούλης «άδειασε» την Αλειφέρη για τα πυρηενλαιουργεία

 

«Αδειασε» την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τα πυρηνελαιουργεία.

Απέρριψε ουσιαστικά την εισήγηση-πρότασή της για 13 μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία για τα πυρηνελαιουργεία, και κατέθεσε μια δική του πρόταση την οποία στήριξε και ψήφισε η πλειοψηφία, η παράταξη της περιφερειακής αρχής.

Μάλιστα, σε δεύτερη χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, αναφέρεται ότι ο περιφερειάρχης ζήτησε με επιστολή του τον προγραμματισμό συνάντησης με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πυρηνελαιουργείων, σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου. Μια συνάντηση, όμως, που θα γίνει χωρίς εισήγηση και τεκμηριωμένη άποψη της Περιφέρειας, μετά την απόρριψη της πρότασης Αλειφέρη.

Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, είναι γιατί ο κ. Τατούλης άφησε την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα των πυρηνελαιουργείων και να ετοιμάσουν μια εμπεριστατωμένη εισήγηση, αφού δεν είχε σκοπό να την κάνει αποδεκτή. Ή αποφάσισε να την απορρίψει και να «αδειάσει» τη συνεργάτιδά του και τις υπηρεσίες, εκφράζοντας έτσι αντιρρήσεις για τα προτεινόμενα μέτρα; Η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο έδειξε ότι πιο κοντά στην πραγματικότητα βρίσκεται το δεύτερο σενάριο.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι την πρόταση του κ. Τατούλη την υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, «για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών για τα πυρηνελαιουργεία, οι οποίες με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής διενεργήθηκαν, ώστε, σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον αμέσως επόμενο μήνα, να καταρτιστούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος». 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και αυτό είναι κοινή παραδοχή, κάτι που από το 2011 η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα. Μετά από επανειλημμένες μετρήσεις πρέπει να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμοσμένες λύσεις για να λύσουμε τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, καθώς και την οικονομία της Περιφέρειάς μας». 

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε επίσης την πρόταση του περιφερειάρχη να εξεταστούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις που θα δώσουν σύγχρονες λύσεις. 

«Θα πρέπει να ξεχάσουμε την καταστροφική άποψη ότι πρέπει να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία», ανέφερε ο κ. Τατούλης, χωρίς να πει ποιος έχει τη συγκεκριμένη άποψη, και ζήτησε «ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία για να βρεθούν οι πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, καθώς οι αποσπασματικές πιλοτικές λύσεις που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί δεν προσφέρουν αειφόρα και βιώσιμη λύση». 

Ιδιαίτερα οξεία κριτική, ως συνήθως, άσκησε ο κ. Τατούλης στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για τις εξαιρετικά εξοντωτικές και καταστροφικές απόψεις που εξέφρασαν κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι οποίες αγνοώντας βασικές παραμέτρους του προβλήματος ισοπεδωτικά προσέγγισαν το πρόβλημα».   

Η μείζων μειοψηφία, η παράταξη με επικεφαλής το Νίκο Πατσαρίνο, και οι σύμβουλοι των μειοψηφιών Παναγιώτης Ξεροβάσιλας και Δήμητρα Λυμπεροπούλου στήριξαν την πρόταση Αλειφέρη.

Στη συζήτηση παρέστησαν και πυρηνελαιουργοί της Μεσσηνίας και ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Χατζέλης τοποθετήθηκε.

ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΟΥΣ

Στο μεταξύ, χθες, στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση (κράτησε πάνω 4 ώρες) πυρηνελαιουργών και διευθυντών των αρμοδίων υπηρεσιών, υπό την προεδρία της και με τη συμμετοχή του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά.

Σε δηλώσεις τους στην "Ε", ο πυρηνελαιουργός Παναγιώτης Χατζέλης δήλωσε ότι στόχος είναι να βρεθούν οι σωστές μέθοδοι και τεχνολογίες, για να μειωθεί η ενόχληση από τη διαδικασία ξήρανσης του πυρήνα. Και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση Τατούλη και τη χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο πυρηνελαιουργός Θανάσης Μαργέλης στάθηκε στην αδυναμία των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας να επεξεργαστούν τις μεγάλες ποσότητες πυρήνα του Δεκεμβρίου, όταν όλος ο κόσμος βγάζει το λάδι του. Εκανε λόγο για ανάγκη τεχνολογικής αναβάθμισης των πυρηνελαιουργείων και παρατήρησε πως οι ίδιοι δεν κερδίζουν, αλλά χάνουν χρήματα από το σαπισμένο υλικό.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση υπήρξαν και αντιπαραθέσεις και διαφωνίες, αλλά και σημεία σύγκλισης.

Εκτίμησε ότι η βελτίωση της κατάστασης με τα πυρηνελαιουργεία την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από τη δική της διοίκηση και τη δράση των υπηρεσιών. Επανέλαβε ότι είναι πολυσύνθετο πρόβλημα και σημείωσε ότι θα επιμείνει για ορισμό περιόδου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων σε 141 ημέρες το μέγιστο, από την ημερομηνία έναρξης, καθώς έχει υπολογιστεί από τις υπηρεσίες της Π.Ε., ότι με βάση τη μέγιστη ελαιοπαραγωγή που σημειώθηκε στη Μεσσηνία την περίοδο 2015 - 2016, αλλά και την συνολική δυναμικότητα των πυρηνελαιουργείων, περίοδος λειτουργίας 141 ημερών από την ημερομηνία έναρξής τους είναι χρόνος υπεραρκετός για τη διαχείριση του ελαιοπυρήνα που παράγεται στο νομό.

Γ.Σ.


NEWSLETTER