Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 09:25

Ποιες είναι οι «μαύρες τρύπες» στην αντιπυρική προστασία της Μεσσηνίας

Ποιες είναι οι «μαύρες τρύπες» στην αντιπυρική προστασία της Μεσσηνίας

 

«Μαύρες τρύπες» χαρακτήρισε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη περιοχές της Πυλίας όπως η Χρυσοκελλαριά, η Υάμεια, η Μεταξάδα, η Μεταμόρφωση και το Μανιάκι - για τον λόγο ότι η συχνότητα των πυρκαγιών εκεί κάθε καλοκαίρι ξεπερνά οποιαδήποτε καλοπροαίρετη στατιστική.

Η διαπίστωση αυτή της αντιπεριφερειάρχη έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας) το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως χθες το πρωί η ίδια, μετά από σχετικό αίτημα του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχου Κώστα Θεοφιλόπουλου, αλλά και τα αλλεπάλληλα κρούσματα πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Πυλίας, καθώς και σε άλλα σημεία του νομού.

Μάλιστα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, η από κοινού σύγκληση (μεθαύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί, στη Χρυσοκελλαριά) του συντονιστικού οργάνου του εν λόγου δήμου με το αντίστοιχο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Οπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, τόσο από τον διοικητή της Π.Υ Καλαμάτας όσο και από τον ομόλογό του της Π.Υ. Γαργαλιάνων, επιπυραγού Κώστα Γεωργακόπουλου, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό η συχνή εκδήλωση πυρκαγιών στις πιο πάνω περιοχές της Πυλίας, υποχρεώνοντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων των πυροσβεστικών δυνάμεων του νομού μας να απασχολείται σε αυτές, με συνέπεια να προκύπτει αδυναμία ανταπόκρισης σε άλλα περιστατικά.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί η ενεργοποίηση των τοπικών παραγόντων και φορέων, αλλά και γενικά των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, προκειμένου να συσταθούν άμεσα ομάδες περιφρούρησης με στόχο την πρόληψη της εκδήλωσης πυρκαγιών. Παράλληλα, ζητήθηκε η συνδρομή των ντόπιων και στο ανακριτικό έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Με αφορμή τα πιο πάνω περιστατικά, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ συζητήθηκαν και γενικότερα θέματα ετοιμότητας των μέσων και του εξοπλισμού που διαθέτουν οι δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος, Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος και Τριφυλίας Γιώργος Τσακανίκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντωνία Μπούζα και Νίκος Πατσαρίνος, οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας, της Π.Ε. Μεσσηνίας και των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης, ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, της 120 ΠΕΑ, του 9ου Συντάγματος, του Λιμεναρχείου, καθώς και διευθυντές υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως και εκπρόσωποι εθελοντικών συλλόγων του νομού.

Β.Γ.Μ.