Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017 18:56

Ομάδες περιφρούρησης για πυρκαγιές στις “μαύρες τρύπες” της Μεσσηνίας

Ομάδες περιφρούρησης θα συγκροτηθούν στις περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος όπου εκδηλώνονται συχνά πυρκαγιές και τις οποίες χαρακτήρισε “μαύρες τρύπες” η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη.

Οι ομάδες αυτές θα ενεργοποιηθούν με οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που άλλωστε ζήτησε τις δύο πρόσφατες συσκέψεις για το θέμα αυτό: τη μια την περασμένη Τρίτη στο Διοικητήριο και την άλλη χθες στην Χρυσοκελλαριά. Η τοποθεσία άλλωστε που επιλέχτηκε για τη σύσκεψη δεν είναι τυχαία, αφού κάθε καλοκαίρι πολλές από τις πυρκαγιές στη Μεσσηνία εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και, όπως όλα δείχνουν, ξεκινούν από εμπρησμούς.  

Πιο αναλυτικά -και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας- χθες συγκλήθηκε κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Οργάνων της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Πύλου - Νέστορος στη Χρυσοκελλαριά. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν «ο σχεδιασμός και οι δράσεις για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των συχνών φαινομένων εκδήλωσης πυρκαγιών σε περιοχές του δήμου». 

Στη σύσκεψη προέδρευσαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Συζητήθηκαν «τα προβλήματα που υπάρχουν στις περιοχές του δήμου από τις συχνές πυρκαγιές και αποφασίστηκε να συγκροτηθούν και να ενεργοποιηθούν ομάδες περιφρούρησης σε όλες τις τοπικές κοινότητες με οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ακόμα αποφασίστηκε να γίνει ειδική σύσκεψη με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας για τον συντονισμό των ενεργειών και των επεμβάσεων που χρειάζονται οι δασικοί δρόμοι για την πυρασφάλεια». 

Στη συνεδρίαση μετείχαν ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Κατσαρός, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μπούζα, οι διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και Γαργαλιάνων, πύραρχος Κώστας Θεοφιλόπουλος και επιπυραγός Κώστας Γεωργακόπουλος, εκπρόσωποι της 120 ΠΕΑ και του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύλου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρυσοκελλαριάς και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και του Δήμου Πύλου - Νέστορος.