Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 09:26

Λάθος Τζαβάρα για Ηλεία σε άλλη Περιφέρεια

Γράφτηκε από την

 

Με λάθος τρόπο, που ενδεχομένως να προκαλέσει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, έρχεται για ακόμα φορά στο προσκήνιο το θέμα της διοικητικής ενοποίησης της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Τζαβάρας ζητεί την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας δήλωσε: «Εμείς που είμαστε Ηλεία υφιστάμεθα εδώ και δεκαετίες τώρα όλη αυτή τη διαδικασία της ύφεσης της οικονομικής που αντιμετωπίζει η Πάτρα, διότι πλέον ο πόλος της ανάπτυξης έχει μεταφερθεί στην Καλαμάτα. Είμαστε υποχρεωμένοι παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε το πιο φημισμένο όνομα που λέγεται “Ολυμπία”, να λέμε ότι είμαστε από την Πελοπόννησο στο εξωτερικό και να μην μας πιστεύει κανένας. Γιατί αυτό που είναι το όνομά μας ως Περιφέρεια είναι Δυτική Ελλάδα που δεν την ξέρει κανένας».

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση για δημοψήφισμα ενδέχεται να πάει πίσω μια ενδεχόμενη διοικητική ενοποίηση της Πελοποννήσου, καθώς ο κ. Τζαβάρας ζητεί μόνο την απόσχιση της Ηλείας, χωρίς να συζητά την ένταξη και της Αχαΐας στη νέα ενιαία Περιφέρεια. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Αχαΐα και η Ηλεία ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και ότι η συζήτηση για διοικητική ενοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου διακόπτεται από τοπικιστικές φωνές για την έδρα της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, οι Αρκάδες θέλουν πρωτεύουσα την Τρίπολη και οι Αχαιοί την Πάτρα, ενώ η πρόταση για νέα αρχή με πρωτεύουσα την παγκοσμίως γνωστή Αρχαία Ολυμπία αν και κερδίζει έδαφος δεν έχει συζητηθεί σε επίσημο βήμα.