Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 21:27

Ακόμα μια θεωρητική συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων προχθές στην Τρίπολη

Απολύτως επιτυχημένη κρίνουν την προχθεσινή ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τρίπολη μέλη της διοίκησης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου. Παρών ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος κατά την ομιλία του επεσήμανε τα εξής σημεία:
α) Θα εκπονηθεί επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, το οποίο θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2012.
β) Προβλέπεται ενοποίηση Συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
γ) Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα γίνει με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
δ) Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα είναι ανοικτοί σε όλες τις τεχνολογίες με τελικό κριτήριο το κόστος.
ε) Προχωράει η διαδικασία για τους ΦΟΔΣΑ, η οποία προβλέπει έναν για κάθε Περιφέρεια, και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2012.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επίλυση του προβλήματος και τη βούληση της Περιφέρειας να συνεργαστεί με τους δήμους και να ζητήσει την άποψη των Δημοτικών Συμβουλίων για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην αναγκαιότητα της συναίνεσης και συνεννόησης για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στάθηκε ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος. Το λόγο έλαβαν και αρκετοί δήμαρχοι από τους 5 νομούς της Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας τα επιμέρους προβλήματα που παρατηρούνται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα στις περιοχές τους. Παρόντες ήταν επίσης εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος οι Ευάγγελος Τερζής και Βασίλης Λιόγκας. 
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΔ πάντως, υπάρχει διαφορετικότητα στην προσέγγιση και αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Για το σκοπό αυτό η διαχείριση των απορριμμάτων θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στις 7 μ.μ. στη Σπάρτη.
Τέλος η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι στις 23 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ ο κ. Τατούλης προανήγγειλε το οριστικό κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου στις 30 Ιουνίου 2012.