Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 20:27

Απάντηση Νικολάκου σε Πατσαρίνο για το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την

"Εγγύηση η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το λιμάνι της Κυπαρισσίας", απαντά η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου στην παρέμβαση του Νίκου Πατσαρίνου επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με τίτλο “Στα βράχια το λιμάνι της Κυπαρισσίας;”.

Η κ. Νικολάκου υποστηρίζει ότι “ακόμη μια φορά αποκαλύπτεται η άγνοιά του, τόσο για ζητήματα πολιτικής, όσο και για ζητήματα δημόσιας διοίκησης και διαχείρισης έργων. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για το συγκεκριμένο έργο οι προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ξεκινήσει από το 2012”.

Ανέφερε, ακόμα, ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν αυτή που κατάφερε με επιτυχία να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους 2,3 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να δημοπρατήσει το έργο, τον Οκτώβριο του 2016, όταν και της δόθηκε η αρμοδιότητα με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Τριφυλίας και του Λιμενικού Ταμείου. Πλέον για το έργο έχει επιλεγεί ανάδοχος και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή του”. 

Η κ. Νικολάκου αμφισβητεί αν τα κίνητρα του Ν. Πατσαρίνου είναι "πολιτικά αγνά" και τον κατηγορεί πως “είναι προφανές ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε με το έργο, ούτε ποτέ συμμερίστηκε την αγωνία των πολιτών της περιοχής. Ούτε προφανώς μεριμνά για το δημόσιο συμφέρον”. 

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΥ

Στα «βράχια» το λιμάνι της Κυπαρισσίας;

Το έργο του λιμανιού της Κυπαρισσίας συνεχίζει να κινείται στον δρόμο των αμαρτιών, αστοχιών, κακοτεχνιών και κακών χειρισμών.

Κατασκευάστηκε από την κρατική Περιφέρεια και ξεκίνησε η καταστροφή του λιμενοβραχίονα από το 2011. Μέχρι σήμερα μ’ ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έχει γίνει τίποτα. Στην αρχή της βλάβης καταθέσαμε την πρότασή μας α) να παρέμβει γρήγορα η Περιφέρεια για να προλάβουμε μεγαλύτερες καταστροφές και βλάβες και να συνταχθεί πλήρης μελέτη για την ολοκλήρωση του έργου, β) να μην εμπλακούν τα ίδια στελέχη της Περιφέρειας που συμμετείχαν – επέβλεπαν το έργο όταν φτιάχτηκε και όταν άρχισε η καταστροφή του, και γ) να γίνει το έργο μ’ ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και όχι από την κεντρική Διεύθυνση για πιο άμεσα αποτελέσματα. Αυτή η πρόταση αγνοήθηκε από την Διοίκηση της Περιφέρειας.

Φτάσαμε δυστυχώς στο 2016 για να βρεθούν πόροι 2,3 εκ. € από την τωρινή κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, ενώ ο περιφερειάρχης καυχιόταν ότι ήταν μελετητικά έτοιμος να ξεκινήσει το έργο και να προσθέσει και άλλα έργα για τη βελτίωση της ευρύτερης περιοχής, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι έλεγε ψέματα.

Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι τόσα χρόνια για ένα τέτοιο ευαίσθητο έργο δεν υπήρχε έγκριση περιβαλλοντικών όρων και για να το ξεπεράσουν –σχετικά εύκολα– αποφάσισαν να κηρύξουν τώρα την περιοχή της Κυπαρισσίας λόγω του λιμανιού σε έκτακτη ανάγκη. Δεν μας εξήγησαν ούτε ποια νέα φυσική καταστροφή έγινε, ούτε πότε και τι έκτακτο και επείγον συνέβη! 

Θα άξιζε πραγματικά να δούμε τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Προφανώς την αδυναμία τους για να προχωρήσει το έργο με ώριμες μελέτες προσπαθούν να την καλύψουν μέσα από τα «παράθυρα» του θεσμικού πλαισίου για δραστηριότητες επείγοντος χαρακτήρα.

Η μεγάλη καθυστέρηση αυτού του έργου, η ανευθυνότητα, η επιπολαιότητα και η προχειρότητα που δείχνει για άλλη μια φορά η Διοίκηση της Περιφέρειας μας αναγκάζει να επισημάνουμε τα εξής:

– Απαιτείται σοβαρότητα για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, που δυστυχώς δεν την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

– Για άλλη μια φορά τις δικές της αδυναμίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσπαθεί να τις καλύψει με την μετάθεση των ευθυνών, και εδώ πιο συγκεκριμένα με το «ξεχείλωμα» του θεσμικού πλαισίου, μ’ αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ολοκλήρωση του έργου.

– Τον τελευταίο καιρό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις ελλείψεις των μελετών έχει «ανοίξει η όρεξη» κάποιων αναδόχων στα έργα για να ωφεληθούν τα μέγιστα χωρίς να παράγουν έργο, και απ’ ό,τι φαίνεται σ’ αυτό μέχρι σήμερα υπάρχει σχετική ανοχή από την Διοίκηση. Στο συγκεκριμένο έργο η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας προχώρησε σε διαγωνισμό χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες-εγκρίσεις.

– Δεν θα επιτρέψουμε με τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» να γίνουν πράγματα εις βάρος της ποιότητας του έργου και των δημόσιων πόρων. Πρέπει έστω και τώρα να συνταχθεί άρτια και αξιόπιστη μελέτη που να συμπεριλάβει τις τελευταίες-πρόσφατες φθορές και βλάβες των ετών 2016-2017 και να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις.

– Δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά το έργο. 

Καλούμε την Διοίκηση της Περιφέρειας ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της «πληγωμένης» κοινωνίας για χρηστή, διαφανή, οικονομική και αποτελεσματική εκτέλεση των έργων.

 

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»

Ο επικεφαλής

Νίκος Πατσαρίνος