Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 21:25

Συμμαχία των ΚΤΕΛ με το σιδηρόδρομο προτείνει ο Λάμπρος Μπούκλης

Γράφτηκε από την
Συμμαχία των ΚΤΕΛ με το σιδηρόδρομο προτείνει ο Λάμπρος Μπούκλης

Συνάντηση με τον πρόεδρο Νότη Μάρκελλο, τον αντιπρόεδρο Κοσμά Μήτσου, το διευθύνοντα σύμβουλο  Ισίδωρο Θηβαίο και άλλους εκπροσώπους - μετόχους του ΚΤΕΛ Κορινθίας είχε χθες ο κ. Λάμπρος Μπούκλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με την «Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά».
Στη συνάντηση, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Μπούκλης παρουσίασε τις προτάσεις της Οικολογικής Συμπολιτείας για ένα νέο ρόλο των ΚΤΕΛ. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, τόνισε:
«Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα και στο χώρο των μεταφορών. Η χρήση του ΙΧ είναι πλέον ακριβότερη, η εξοικονόμηση καυσίμων γίνεται όλο και πιο σημαντική, ενώ οι πολιτικές απελευθέρωσης απειλούν τον παραδοσιακό ρόλο των ΚΤΕΛ.
Για μας, η συμμαχία των ΚΤΕΛ με το σιδηρόδρομο, αποτελεί βασικό στοιχείο διεξόδου από την κρίση.
Πρέπει να αποκατασταθεί αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης και υγιούς -  θεμιτού, όχι συναγωνισμού αλλά συμπληρωματικότητας.
Σε λίγους μήνες ο Προαστιακός θα ηλεκτροκινηθεί, συντομεύοντας κατά πολύ το χρόνο διαδρομής. Μέρος από τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ όλης της Πελοποννήσου προς Αθήνα, προτείνουμε να έχουν ανταπόκριση μαζί του με ενιαίο εισιτήριο, εξοικονομώντας έτσι μισθούς, καύσιμα, αλλά και χαμένο χρόνο σε μποτιλιαρίσματα. 
Μια τέτοια έγκαιρη προγραμματική σύμβαση, θα δώσει στα ΚΤΕΛ σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στις ιδιωτικές εταιρίες που πιθανόν θα θελήσουν να μπουν στον ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί διέξοδος και στους πολίτες που δεν αντέχουν οικονομικά να κινούνται μόνο με το ΙΧ τους, και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Παράλληλα πρέπει να δοθεί στα ΚΤΕΛ και τις περιφέρειες η δυνατότητα να επενδύουν σε σιδηροδρομικές συνδέσεις που τους ενδιαφέρουν, με αντάλλαγμα συγκεκριμένο ποσοστό των αντίστοιχων εισπράξεων.
Χρειάζεται τέλος να αναζητηθούν τρόποι και χρηματοδοτικά μέσα, ώστε να τερματιστεί η σημερινή συγκοινωνιακή απομόνωση εκατοντάδων οικισμών σε όλη την Πελοπόννησο. Απώτερος στόχος είναι η εξυπηρέτηση τέτοιων περιοχών με ημερήσια δρομολόγια ει δυνατόν τρεις φορές ανά ημέρα, με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων και την δυνατότητα ανάπτυξης της υπαίθρου.
Τα ΚΤΕΛ θα παίξουν εκ των πραγμάτων κομβικό ρόλο σε ένα τέτοιο κοινωνικό εγχείρημα, και ο διάλογος μαζί τους πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.
Στη σημερινή συνάντηση ενημερώθηκα μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα «Συγκοινωνία» που υλοποίησε με επιτυχία το ΚΤΕΛ Κορινθίας σε συνεργασία με Δήμους του Νομού με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών.
Από τις αρχές του 2009 έως και Φεβρουάριο του 2010 το πρόγραμμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους επιβάτες ημιορεινών και ορεινών περιοχών να επιβιβάζονται δωρεάν ή με την καταβολή συμβολικού ποσού. Ουσιαστικά αποτέλεσε ένα έμπρακτο είδος κοινωνικού εισιτηρίου και τέτοια προγράμματα πρέπει εν μέσω κρίσης να επεκταθούν και να αποτελέσουν αντίδοτο προς τους κατοίκους ορεινών – ημιορεινών περιοχών».

Από το γραφείο Τύπου του συνδυασμού



NEWSLETTER