Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012 21:26

Καταγγελία Νίκα για έλλειψη σχεδιασμού: Η Πελοπόννησος θα πνιγεί στα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Καταγγελία Νίκα για έλλειψη σχεδιασμού: Η Πελοπόννησος θα πνιγεί στα σκουπίδια

«Η επιβολή προστίμων για τους ΧΑΔΑ στους δήμους, που είναι αναρμόδιοι για τη διαχείριση των σκουπιδιών, είναι στάση χωρίς ηθικό περιεχόμενο και δεν θα την αποδεχθούμε, ούτε τα πρόστιμα θα πληρώσουμε».
Την πιο πάνω κατηγορηματική δήλωση έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, μιλώντας χθες το μεσημέρι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο δήμαρχος -αναφερόμενος στην προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου- τόνισε χαρακτηριστικά ότι η «η Πελοπόννησος θα πνιγεί στα σκουπίδια» λόγω της έλλειψης σχεδιασμού για το αποκαλούμενο «μεταβατικό» στάδιο ώς την εφαρμογή της όποιας οριστικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Δεν θα πληρώσουμε τα πρόστιμα και θα κινηθούμε και δικαστικά κατά παντός υπευθύνου» σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι χωρίς ενδιάμεσο σχεδιασμό για χρονικό διάστημα 3 - 4 χρόνων, η Καλαμάτα υποχρεώνεται να καταβάλει 11.000.000 ευρώ για μεταφορά των απορριμμάτων της, με τα ανάλογα κονδύλια για την Τρίπολη και τη Σπάρτη να είναι 6 και 5.000.000 ευρώ αντίστοιχα.
Οπως τόνισε, σύσσωμοι οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, θα απαιτήσουν άμεσα κοινή συνάντηση με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου:
«Εχουν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν τα διαθέτουν για να λυθεί το πρόβλημα. Τι να κάνουμε τους σχεδιασμούς για τουριστική ανάπτυξη -και ανάπτυξη γενικότερα- στην Πελοπόννησο, όταν θα είμαστε γεμάτοι σκουπίδια;» αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας και επανέλαβε:
«Υπάρχουν χρήματα, αλλά πώς μπορεί να γίνει κάτι όταν αυτοί που έχουν τα χρήματα και την εκ του νόμου αρμοδιότητα δεν συζητούν με τους δημάρχους;».
Οπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε», η αναφορά του σε αυτούς «που έχουν τα χρήματα» στρέφεται κατά βάση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ όσον αφορά στην επιβολή προστίμων εξήγησε ότι μιλά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ΠΕΔ, κατέληξε ο Π. Νίκας, αποφάσισε ομόφωνα στην προχθεσινή της συνεδρίαση:
«α) Οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου θα έχει ενταχθεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, β) Οι δήμαρχοι επιβάλλεται να αρνηθούν την πληρωμή των προστίμων που επιβάλλονται από την Περιφέρεια και επιπλέον πρέπει να κινήσουν διοικητικές διαδικασίες (προσφυγές) αλλά και δικαστικές κατά παντός υπευθύνου. γ) Να επιδιωχθεί η σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή ΚΕΔΕ, υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΠΕΔ, με αντικείμενο τον προσδιορισμό στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων για 3 προσεχή χρόνια. δ) Οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να απλοποιηθούν και παράλληλα να προωθηθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης με κάθε τρόπο. ε) Η συνέχιση της επιβολής προστίμων και η έλλειψη στρατηγικής για την άμεση διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλλεται να οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας των δήμων».


NEWSLETTER