Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 09:32

Μετά το στραπάτσο του με τον λιγνίτη, ο σκουπιδοπόλεμος εκθέτει τον Τατούλη

Μετά το στραπάτσο του με τον λιγνίτη, ο σκουπιδοπόλεμος εκθέτει τον Τατούλη

Λιγνίτης και σκουπίδια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Πελοπόννησο, με πολιτικές προεκτάσεις σε μια εποχή ραγδαίων ανακατατάξεων καθώς το κομματικό σύστημα μοιάζει με κινούμενη άμμο. Πρόκειται για δύο ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπισθεί από καιρό με σύνεση και συνεργασία Πολιτείας και αυτοδιοικητικών παραγόντων σε όλα τα επίπεδα. Αντί αυτού όμως εξελίχθηκαν σε ζητήματα σκληρής αντιπαράθεσης, με ευθύνη του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη που επιχειρεί να επιβάλει τη δική του λογική στην περιοχή και να εξουδετερώσει τις αντιστάσεις δήμων και τοπικών κοινωνιών στις επιλογές του. Μια προσπάθεια που στηρίζεται κατά βάση στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς οι εντάξεις ακόμη και έργων τα οποία έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί εδώ και χρόνια από δήμους και νομαρχίες παρουσιάζονται ως δικό του… δώρο στους "ιθαγενείς".

Στην υπόθεση του λιγνίτη ο κ. Τατούλης έπεσε σε τοίχο ομόθυμης αντίδρασης των Μεσσήνιων (και όχι μόνο) κι αφού απέφυγε να φέρει για συζήτηση το θέμα εδώ και μήνες, παίρνοντας διαρκείς παρατάσεις, αναζητεί τρόπο να πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση. Η προσπάθεια παγίδευσης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέτυχε, αλλά έκοψε κάθε γέφυρα του κ. Τατούλη με τη Νέα Δημοκρατία. Ετσι κρίσιμης σημασίας θεωρείται η τοποθέτηση του Μανώλη Αγγελάκα στη θέση του υπερπεριφερειάρχη Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά καθώς διετέλεσε οργανωτικός γραμματέας του κόμματος αμέσως μετά την εκλογή του Μεσσήνιου πολιτικού στη θέση του προέδρου της ΝΔ. Οποιαδήποτε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου γύρω από το θέμα του λιγνίτη τελεί υπό την έγκριση του κ. Αγγελάκα και γύρω από αυτό ενδεχομένως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα πολιτικό παιχνίδι. Τους σχεδιασμούς του κ. Τατούλη βεβαίως δεν τους γνωρίζουν ούτε οι συνεργάτες του στη Μεσσηνία, οπότε δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος ασφαλή πρόβλεψη για την επόμενη κίνηση.
Τεράστιο όμως είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια. Εδώ ο κ. Τατούλης εμφανίστηκε ως ο "τιμωρός" των δήμων που δεν έλυσαν το πρόβλημα εδώ και χρόνια. Προσπάθησε να επιβάλει τη λύση των δεματοποιητών κατά το πρότυπο Αγγελόπουλου και… Κρανιδίου, αλλά συνάντησε σφοδρή αντίδραση των δημάρχων, τους οποίους απειλεί με πρόστιμα, εμφανιζόμενος ουσιαστικά ως άκαμπτος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πέρα από όποιες ευθύνες, οι δήμαρχοι, γνωρίζοντας ότι η όποια προσωρινή λύση μπορεί να αργήσει 3-4 ή ίσως και παραπάνω χρόνια, φοβούνται ότι θα κλείσουν οι χωματερές αλλά θα ανοίξουν νέες χωματερές δεματοποιημένων σκουπιδιών τα οποία θα είναι αδύνατον στη συνέχεια να απομακρυνθούν. Αναζητούν κατά συνέπεια μια ενδιάμεση λύση η οποία χρειάζεται μια ορισμένη προετοιμασία για να εφαρμοστεί.
Μπροστά στην άρνηση ουσιαστικά του κ. Τατούλη να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο, οι δήμαρχοι αποφάσισαν να παρακάμψουν την Περιφέρεια και να απευθυνθούν στον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη αναζητώντας λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Απασχολεί όλους τους δήμους αλλά ιδιαίτερα τους δήμους στους οποίους προΐστανται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Σμυρνιώτης. Στην Καλαμάτα ο δήμος έχει ξεμείνει από χωματερή, το κόστος… εξαφάνισης (περί αυτού πρόκειται) των σκουπιδιών είναι τεράστιο και οι αντοχές του ταμείου εξαντλούνται. Στην Τρίπολη η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μόλις προσφάτως παρενέβη ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους για την υγεία από την ελλιπή αποκομιδή.
Η ενδιάμεση λύση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς κανένας δεν γνωρίζει τι μπορεί να γίνει με την οριστική. Γιατί μπορεί να συνεχίζεται η διαδικασία του διαγωνισμού για το εργοστάσιο, εκκρεμεί όμως η υπόθεση της χωροθέτησης, που απέφυγε να την κάνει η Περιφέρεια και την… ανέθεσε στον ανάδοχο - ο οποίος δεν έχει καμία νομική δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο και η ευθύνη βρίσκεται στα συναρμόδια υπουργεία. Ουσιαστικά ο κ. Τατούλης πολιτεύεται εκ του ασφαλούς για το θέμα των σκουπιδιών: Εχει πετάξει από πάνω του την ευθύνη για τη "βρώμικη" δουλειά (ενδιάμεση διαχείριση, χωροθέτηση εργοστασίου για σκουπίδια) και έχει κρατήσει το… διαγωνισμό, παρουσιάζοντας μια τυπική διαδικασία σύμβασης παραχώρησης ως… τεράστιο επίτευγμα.
Με δεδομένα αυτά, η συνάντηση των δημάρχων με τον κ. Στυλιανίδη είναι κρίσιμης σημασίας και για τις εξελίξεις στην Περιφέρεια, από τη στιγμή που τα πράγματα οδηγήθηκαν στην αντιπαράθεση περιφερειάρχη - δημάρχων η οποία τείνει να πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο με τους δήμους σε κατάσταση ασφυξίας, η επιβολή προστίμων για τις χωματερές σημαίνει αυτομάτως και "λουκέτο". Το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί με ενδιάμεση λύση που θα έχει ένα ελάχιστο αποδοχής. Διαφορετικά ο πόλεμος των σκουπιδιών μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο στην Περιφέρεια με την όξυνση της αντιπαράθεσης.