Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2019 16:43

ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με Γραφάκο για τη διαχείριση απορριμμάτων

Γράφτηκε από την
ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με Γραφάκο για τη διαχείριση απορριμμάτων

 

Το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την προοπτική της επίλυσής του με την οριστική διαχείριση της ΣΔΙΤ, συζήτησαν το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα με τον γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.

Ο γ.γ. επεσήμανε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία τροποποίησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) με ρεαλιστικότερη προσέγγιση και ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα των μπλε και καφέ κάδων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΦΟΔΣΑ, αναφέρθηκε η ετοιμότητα του Φορέα για τη συμμετοχή στη λειτουργία του μεγάλου αυτού έργου και επιπλέον παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ο προϋπολογισμός τους, που εκπονήθηκε από το δίκτυο δήμων “Βιώσιμη Πόλη” για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ. Οι πρόσθετοι σταθμοί μεταφόρτωσης πρόκειται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, μειώνοντας το μεταφορικό κόστος των δήμων προς τα κεντρικά σημεία υποδοχής των απορριμμάτων.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των σταθμών πρόκειται να χρηματοδοτήσει, όπως έχει δεσμευθεί η πολιτεία από κρατικούς πόρους. Τη λειτουργία των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης θα αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ, ενώ το σχεδιασμό του έργου έχει αναλάβει το δίκτυο δήμων “Βιώσιμη Πόλη”.

Ακόμα, ο ΦΟΔΣΑ ενημέρωσε τον γ.γ. ότι έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη λειτουργία του έργου, ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η άμεση λειτουργία του για να αποσυμφορηθεί η Πελοπόννησος και να λυθεί το οξύτατο πρόβλημα των απορριμμάτων. Και παράλληλα του ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τη δημιουργία των πράσινων σημείων στους δήμους.

Ο γ.γ. από την πλευρά του παρατήρησε ότι στηρίζει την υλοποίηση της κατασκευής των πρόσθετων σταθμών μεταφόρτωσης και σύντομα πρόκειται με πρωτοβουλία του να υπάρξει πρόσκληση για υποβολή σχετικής πρότασης από τον ΦΟΔΣΑ. Σημείωσε με ενδιαφέρον την προσέγγιση του κόστους λειτουργίας και μεταφοράς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη δουλειά.

 

 


NEWSLETTER