Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 05:00

Κερδίζει έδαφος το κλείσιμο των δήμων

Γράφτηκε από τον

Η αναστολή λειτουργίας των δήμων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μεταξύ των δημάρχων, που βλέπουν σε καθημερινή βάση να περικόπτονται οι πιστώσεις της πολιτείας προς τους ΟΤΑ, οδηγώντας τους σε σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τους υπαλλήλους τους.
Αυτό γνωστοποίησε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με την ιδιότητά του και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου.
Η ΠΕΔ συγκλήθηκε εκτάκτως χθες το απόγευμα στην Τρίπολη, εν όψει του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα τα οικονομικά των ΟΤΑ.
«Αυτό που εγώ διακρίνω στην κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι άρνηση στις εκκλήσεις των δημάρχων, αλλά αντικειμενική αδυναμία να συνδράμει. Είναι βέβαιο, επομένως, ότι θα μπει ζήτημα αναστολής λειτουργίας των δήμων, όμως θα πρέπει -όσο μπορούμε-, να αποφεύγουμε ενέργειες που θα συμβάλλουν σε πρόσθετη ταλαιπωρία της κοινωνίας, που ήδη περνά πολλά» παρατήρησε ο Π. Νίκας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου σημείωσε ότι πλέον η κατάσταση είναι δραματική για τους δήμους, «για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες υφίσταται τέτοια επίθεση η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε σημείο που να πλήττεται η επιβίωσή της -η επιβίωση του θεσμού, όχι των δημάρχων ή των άλλων αιρετών» διευκρίνισε ο δήμαρχος.
Οπως είπε ο Π. Νίκας, οι αιρετοί «χωρίς να ευθύνονται, κατηγορούνται πλέον για ανεπάρκεια και υποβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων», με συνέπεια να απειλούν με μαζικές παραιτήσεις -κάτι που ο ίδιος πάντως, όπως είπε, θεωρεί αναποτελεσματικό ως μέσο πίεσης, αλλά και με μικρή πιθανότητα να εγκριθεί αν τεθεί σε ψηφοφορία.
Η μείωση των πόρων της πολιτείας προς του ΟΤΑ, συνέχισε ο δήμαρχος, «οδηγεί με βεβαιότητα στην αδυναμία καταβολής μισθών, αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση σε ένα δίμηνο οι δήμοι θα βρίσκονται ''στο κόκκινο'' και σε πλήρη αδυναμία να προσφέρουν, σε κοινωνικό και άλλα επίπεδα».
Σύμφωνα με το δήμαρχο, πάντως, θα πρέπει η πολιτεία, όταν ζητεί θυσίες από όλους, να ξέρει να υφίσταται και η ίδια θυσίες -«όμως το κράτος δεν κάνει θυσίες ή κάνει πολύ λιγότερες από αυτές στις οποίες υποχρεώνει τους δήμους».
Καταλήγοντας ο Π. Νίκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά την ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά -τις συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και άλλους αρχηγούς κρατών και προέδρους θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης- θα μπορέσει να αντιστραφεί κατά κάποιον τρόπο το αρνητικό σκηνικό σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Β.Γ.Μ.