Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 06:14

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τώρα καλεί σε… πανστρατιά για την Ολυμπία Οδό

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τώρα καλεί σε… πανστρατιά για την Ολυμπία Οδό

 

Σε μια εντυπωσιακή -αλλά όχι και ασυνήθιστη- μεταστροφή στη στάση της προέβη χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία -διά του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά- κάλεσε σε… πανστρατιά όλους τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς της Μεσσηνίας προκειμένου να διασωθεί η Ολυμπία Οδός.

Ο Π. Αλευράς, ειδικότερα, απηύθυνε κάλεσμα να μετάσχουν όλοι οι φορείς του νομού στη σύσκεψη που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο στην Αρχαία Ολυμπία -με τη συμμετοχή φορέων από Ηλεία, Αχαΐα και Μεσσηνία- ώστε να διεκδικήσουν την κατάληξη του δρόμου στην Τσακώνα.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακό τερτίπι» του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη -προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις- τη δήλωσή του ότι η Ολυμπία Οδός θα ολοκληρωθεί πλήρως μετά από 3 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αναβολή είναι απλώς ευφημισμός για την περικοπή».

Πλήρως διαφορετική άποψη εξέφρασε, χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εξέλαβε θετικά την πιο πάνω δήλωση του υπουργού.

Οπως υποστήριξε ο δήμαρχος, η δήλωση Χατζηδάκη αποκλείει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για «κούρεμα» της αρχικής σύμβασης παραχώρησης, κρατώντας έτσι «ζωντανό» τον αυτοκινητόδρομο στο σύνολό του.

Ο Π. ΑΛΕΥΡΑΣ

Ο Π. Αλευράς, στις χθεσινές δηλώσεις του, υπήρξε κατηγορηματικός ότι η μη συνέχιση της Ολυμπίας Οδού νότια της Πάτρας -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης- σημαίνει και την οριστική κατάληξη του αυτοκινητόδρομου στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

«Η τριετής αναβολή είναι απλώς ευφημισμός για την περικοπή του δρόμου, ένα επικοινωνιακό τερτίπι του υπουργού για να μειωθούν οι αντιδράσεις στην Πελοπόννησο» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και συνέχισε:

«Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να σταματήσει ο δρόμος στην Πάτρα, ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης έχει καταστήσει σαφές ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε casus belli, αιτία πολέμου δηλαδή» τόνισε ο Π. Αλευράς.

Κάλεσε δε, στη συνέχεια, όλους τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς της Μεσσηνίας να δώσουν το «παρών» στην σύσκεψη για την Ολυμπία Οδό που προγραμματίζεται αύριο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου από την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα.

«Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την ολοκλήρωση του δρόμου στην Τσακώνα, όπως έχει κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης από την Βουλή των Ελλήνων» κατέληξε, λέγοντας ότι η αυριανή σύσκεψη αποτελεί προϊόν της συνεργασίας στο θέμα αυτό μεταξύ των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, άφησε ασχολίαστη την άποψη του Π. Αλευρά περί «επικοινωνιακού τερτιπιού» από την πλευρά του υπουργού Ανάπτυξης την αναφορά του Κ. Χατζηδάκη σε τριετή αναβολή κατάληξης της Ολυμπίας Οδού στη Μεσσηνία.

Αντίθετα, μάλιστα, εκτίμησε ως θετικό στοιχείο την εν λόγω δήλωση, η οποία -όπως είπε- καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης για τον συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, άρα δεν αλλάζει το αρχικό συμβατικό αντικείμενο, το οποίο προβλέπει ότι η Ολυμπία Οδός θα καταλήγει στην Τσακώνα.

«Είναι θετικό που ο δρόμος κρατιέται ''ζωντανός'' για τα επόμενα τρία χρόνια, αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε τώρα είναι να επαναρχίσει το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή του νότια της Πάτρας» σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, δηλώνοντας ότι όλοι οι φορείς της Δυτικής Πελοποννήσου είναι αντίθετοι να περικοπεί ο αυτοκινητόδρομος ώς την Πάτρα ή ώς τον Πύργο.

Ο ίδιος βεβαίωσε ότι θα μετάσχει στην αυριανή σύσκεψη φορέων -από Ηλεία, Μεσσηνία και Αχαΐα- στην Αρχαία Ολυμπία, μετά και την πρόσκληση που δέχθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα.