Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 12:50

Νίκας για τα αρχαία της Υπαπαντής: “Το υπουργείο Πολιτισμού αρμόδιο για τις ανασκαφές”

Γράφτηκε από τον

 

"Τον προγραμματισμό για την ανασκαφή τον κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού, δεν την κάνει ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο περιφερειάρχης".

Αυτό δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας απαντώντας σε ερώτηση για τα αρχαία της Υπαπαντής, τονίζοντας ταυτόχρονα για μια ακόμα φορά ότι η ανασκαφή πρέπει να γίνει από τις επόμενες γενιές. Ουσιαστικά ο κ. Νίκας πετάει το μπαλάκι για τις ανασκαφές στο υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων απαλλάσσοντας το δήμο και την Περιφέρεια, που προτίμησαν να αναπλάσουν την πλατεία αντί να αναδείξουν την ιστορική συνέχεια της Καλαμάτας από τις αρχαίες Φαρές μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά ο κ. Νίκας δήλωσε χθες για τα αρχαία στην πλατεία της Υπαπαντής: "Για τα αρχαία της Υπαπαντής, τα οποία τα ξαναλέμε κάθε χρόνο όπως στη Ναυαρίνου, έχω εκφράσει άποψη ως δήμαρχος την οποία επαναλαμβάνω: Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν παντού αρχαία. Τα αρχαία δεν θα τα βγάλει μία γενιά. Τα αρχαία θα τα βγάλουν και οι επόμενες γενιές. Τον προγραμματισμό για την ανασκαφή τον κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού, δεν την κάνει ούτε ο δήμαρχος, ούτε ο περιφερειάρχης. Εμείς βοηθάμε. Θα έρθει λοιπόν ο καιρός και για τα αρχαία της Υπαπαντής. Εγώ έχω την ευθύνη και προσυπέγραψα την ανακατασκευή της πλατείας Υπαπαντής και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη μελέτη που έχει συνταχθεί από έναν καλό Καλαματιανό και μεγάλο επιστήμονα, τον Γιώργο Αλμπάνη, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το υπουργείο Πολιτισμού. Ξέρουμε τι αρχαία υπάρχουν και πού υπάρχουν. Αλλά σας παρακαλώ πάρα πολύ αυτό το έργο πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί. Αλίμονο αν μπει στον προγραμματισμό του υπουργείου. Κάποτε θα μπει σε έναν προγραμματισμό και θα γίνει. Στην επόμενη γενιά; Στη μεθεπόμενη; Θα γίνει. Ξέρω ότι υπάρχουν αρχαία, όπως υπάρχουν αρχαία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο να πούμε να μπει τώρα στον προγραμματισμό του υπουργείου και να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να τα πάμε κάπου αλλού. Το 1,7 εκατ. ευρώ που θα στοιχίσει η ανάπλαση της Υπαπαντής. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει. Σας παρακαλώ να συνταχθούμε με αυτή τη λογική στον απέραντο αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει στην Ελλάδα. Τον προγραμματισμό των ανασκαφών τον κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Θα τον κάνει κάποτε και για την πλατεία της Υπαπαντής. Τώρα έχουμε ένα έργο αναβάθμισης του χώρου ή μάλλον δύο έργα: Το ένα είναι το Χριστιανικό Μουσείο και το άλλο είναι η αναβάθμιση της πλατείας. Τα αρχαία μας εκεί θα κοιμούνται και όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος η επιστήμη και το υπουργείο θα πουν πότε θα έρθουν στο φως για να μπορούμε να τα θαυμάσουμε".

Θ.Λ.