Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 11:40

Πρόταση Πετράκου για να τιμηθεί ο αείμνηστος Γιώργος Μπίζος

Γράφτηκε από την
Πρόταση Πετράκου για να τιμηθεί ο αείμνηστος Γιώργος Μπίζος


Πρόταση να τιμηθεί ο αείμνηστος Γιώργος Μπίζος, με ανδριάντα μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και με τη διεξαγωγή συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διατυπώνει σε επιστολή του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος.

Αναλυτικά η επιστολή που έστειλε ο κ. Πετράκος στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου:
"Σήμερα (Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020) η γη της μιας πατρίδας του παγκόσμιου Ελληνα του Γιώργο Μπίζου, η Νότια Αφρική, τον δέχεται να αναπαυθεί στα χώματά της. Η άλλη του πατρίδα, η Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Μεσσηνία, το Βασιλίτσι, πρέπει να τον τιμήσει όπως του αξίζει. Γιατί ο Γιώργος Μπίζος ήταν ενας Ελληνας που τίμησε τον Ανθρωπο και τις αξίες του όσο ελάχιστοι στον κόσμο. Δεν ήταν τυχαίος ο Γιώργος Μπίζος. Ηταν πολύ σπουδαίος. Και γι' αυτό οι απανταχού Ελληνες πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι γι' αυτόν. Υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταπιεσμένων μαύρων. Φίλος αδερφός και υπερασπιστής του μεγάλου Νέλσον Μαντέλα. Δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δικηγόρος των αξιών που εξανθρωπίζουν τον άνθρωπο. Δίπλα στη μεγαλύτερη φυσιογνωμία του 20ού αιώνα, τον μεγάλο Νέλσον Μαντέλα, τον ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.
Γι’ αυτό, το θάνατό του τον ανακοίνωσε με μεγάλη θλίψη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Γιατί ο Γιώργος Μπίζος δεν ήταν απλώς ο φίλος και ο δικηγόρος του Μαντέλα που τον γλύτωσε από τη θανατική καταδίκη. Ηταν ο ασυμβίβαστος αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο πολέμιος των φυλετικών διακρίσεων και αρχιτέκτονας του Συντάγματος της Νότιας Αφρικής που όχι μόνο αποκατέστησε τα καταπατημένα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας, αλλά και κατόρθωσε να φέρει τη συμφιλίωση σε μια χώρα όπου οι οπαδοί του απαρτχάιντ, οι ρατσιστές, οι βασανιστές και οι διώκτες των επαναστατών, θα συμβίωναν και συμβιώνουν με τα θύματά τους στον ίδιο τόπο, στην ίδια πατρίδα.
Σήμερα που ο ρατσισμός φουντώνει πάλι σε όλο το κόσμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, είναι καιρός νομίζω να τιμήσουμε πραγματικά αυτόν τον μεγάλο Ελληνα αποδεχόμενοι τις προτροπές και τις συμβουλές του.
Οφείλουμε όμως και ως Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος να τιμήσουμε τον μεγάλο αυτό συμπατριώτη μας. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη και τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα προτείνουμε:
1. Να οργανώσουμε ένα Διεθνές Συνέδριο στην Καλαμάτα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
2. Να χρηματοδοτήσουμε ως Περιφέρεια τη δημιουργία του ανδριάντα του, και σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας και με το Δήμο Πύλου-Νέστορος να στηθεί στο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας.
Στις εκδηλώσεις αυτές να κληθεί ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος".


NEWSLETTER