Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 09:21

Προτροπή Αναστασόπουλου σε Μεσσήνιους: Να τηρούμε τα μέτρα του “κόκκινου επίπεδου” (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Προτροπή Αναστασόπουλου σε Μεσσήνιους: Να τηρούμε τα μέτρα του “κόκκινου επίπεδου” (βίντεο)

Να φορούν μάσκες παντού, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του "κόκκινου επίπεδου", παρότρυνε χθες τους πολίτες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα ανακοίνωσε εντατικοποίηση των ελέγχων για την απόσταση των τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας. Είπε επίσης ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού σε 7 σχολεία της Μεσσηνίας. Επίσης, ο διευθυντής Διοικητικού Δημήτρης Μουντζούρης ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα οι πολίτες θα πρέπει να περιορίσουν τις επισκέψεις στο Διοικητήριο και να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στην αρχή της συνέντευξης, ο Στ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς η Μεσσηνία ανέβηκε στην επιδημιολογική κλίμακα από το πράσινο στο κίτρινο επίπεδο.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής των μέτρων, οι οποίοι θα πραγματοποιούνται από μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, παρουσία και της Αστυνομίας. Είπε ακόμη ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 330 έλεγχοι το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Επίσης, επεσήμανε τη συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με τα Κ.Υ. Καλαμάτας και Μελιγαλά, τα οποία είναι και κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό, καθώς και για τη διάθεση τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test), προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι.

Η Αικ. Σπέντζουρα επέστησε την προσοχή στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Συνέστησε τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά ακόμα και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας.

Παράλληλα ενημέρωσε για το τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση που νοσήσει ή έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ανέφερε ότι συστήνεται η παραμονή των νοσούντων στο σπίτι, εκτός και αν εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα. Οι στενές επαφές των κρουσμάτων πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα 10 ημερών, γιατί ακόμα κι αν κάνουν το τεστ μπορεί να βγει αρνητικό αλλά η ασθένεια να εκδηλωθεί αργότερα. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στο στενό περιβάλλον κρουσμάτων, να παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε περίπτωση που είναι ασυμπτωματικοί ή η νόσος δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.

Γενικά η κ. Σπέντζουρα συνέστησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αναφέρθηκε επίσης και στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Υγείας, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στις σχολικές μονάδες.

Ο Δημ. Μουντζούρης ανέλυσε τα μέτρα που θα τηρούνται από τους υπαλλήλους αλλά και από τους επισκέπτες του Διοικητηρίου, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση πολιτών, ειδικά σε ορισμένες υπηρεσίες που δέχονται περισσότερους πολίτες. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες της ΠΕ Μεσσηνίας θα πρέπει να το κάνουν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να προσέρχονται κατά προτίμηση με ραντεβού.


NEWSLETTER