Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 08:48

Ουδέν νεώτερον από τις συναντήσεις Νίκα στην Αθήνα

Γράφτηκε από τον

 

 

Η παραχώρηση - αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας καθυστερεί εξαιτίας ζητημάτων με το Υπερταμείο στο οποίο ανήκει, ανάδοχος για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αναμένεται στις αρχές του 2022, ενώ η προοπτική ολοκλήρωσης της Αδριατικής Οδού θα διερευνηθεί σε κοινή ημερίδα που θα διοργανώσουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός 

 

Αυτά δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Νίκας μιλώντας για τη συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη άφησε να εννοηθεί ότι τελικώς για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού το υπουργείο δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση και κυρίως αποφάσεις.

Πιο εποικοδομητική από όλες τις συναντήσεις ήταν αυτή με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αυτοψία στις 19 Ιανουαρίου στο Τζάνε - Καλαμάκι, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον του δρόμου.

 

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Για την παραχώρηση του αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" ο κ. Νίκας είπε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει σε αυτή τη φάση ούτε τις προσπάθειες ούτε από ποια πρόσωπα θα καταβληθούν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις 17 Ιουλίου από την Τρίπολη ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει: "Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας όπως ξέρετε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μία από τις πρόσφατες επισκέψεις του είχε πει ότι θα το ξεχωρίσουμε από όλα τα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια. Γιατί θα το κάνουμε αυτό; Διότι θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τιμωρήσουμε την Καλαμάτα και να περιμένουμε τα υπόλοιπα 24 αεροδρόμια να μπουν σε μία διαδικασία αποκρατικοποίησης - πακέτο. Θα περιμένουμε και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέα για αυτό το έργο". Τελικώς μετά από ένα εξάμηνο όχι μόνο δεν είχαμε νεότερα για την παραχώρηση - αναβάθμιση του αεροδρομίου, αλλά χρειάστηκε να συζητηθεί στη Βουλή η ίδρυση του Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων για να "ενοχλήσουν" οι τοπικές αρχές την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αναφορικά με τη διαδικασία παραχώρησης.

 

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ

Ο κ. Νίκας μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον κ. Καραμανλή επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι ο ανάδοχος του έργου κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα είναι γνωστός στις αρχές του 2022. Εννοείται ότι κανένας δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα για χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών, αφού δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Κανένας επίσης δεν γνωρίζει αν και πότε θα κατασκευαστεί το νότιο τμήμα της Αδριατικής Οδού από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Ο κ. Νίκας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησε για μια ακόμα φορά με πάθος για την Αδριατική Οδό και την προοπτική να συνδεθούν οδικώς η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Ελλάδα, αλλά σίγουρα δεν αρκεί η επιθυμία τριών περιφερειαρχών για να ολοκληρωθεί ένας ευρωπαϊκός άξονας που θα έπρεπε να αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση η ημερίδα που θα διοργανώσουν οι Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για την Αδριατική Οδό είναι αναγκαία για την προώθηση του αιτήματος ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού άξονα.

Μιλώντας για τους υπόλοιπους δρόμους της Πελοποννήσου, ο κ. Νίκας ανακοίνωσε την απένταξη της παράκαμψης των Λαγκαδίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, επειδή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν χρηματοδοτεί δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας. Επίσης δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει το έργο με πόρους του ΠΕΠ είτε από το τρέχον είτε από το επόμενο ΕΣΠΑ.

 

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: "Το θέμα που έχει προκύψει με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας έθεσε κατά προτεραιότητα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία το Σώμα ζητεί -μεταξύ άλλων- να αποσυρθεί η “ρύθμιση Αποστόλου” και να ληφθεί σειρά μέτρων για να προστατευθεί το προϊόν.

Επίσης ο κ. Νίκας ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και να δημοπρατηθεί το έργο των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος. Ζήτησε επίσης μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του φράγματος και δικτύων άρδευσης του Μιναγιώτικου να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ο κ. Βορίδης θα επισκεφθεί την Τρίπολη στις 5 Ιανουαρίου".