Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 11:14

Πατσαρίνος: "Να χαιρόμαστε ή να ανησυχούμε για τα συγχαρητήρια του επιτρόπου κ. Χαν στον κ. Τατούλη;"

Πατσαρίνος: "Να χαιρόμαστε ή να ανησυχούμε για τα συγχαρητήρια του επιτρόπου κ. Χαν στον κ. Τατούλη;"

Πράγματι με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και αν πρόκειται για συγχαρητήρια από τον Ευρωπαϊκό Επίτροπο, πρέπει να ανησυχούμε. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από συγκεκριμένες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις όπως:

1) Είναι και οι δύο υπέρμαχοι του «Καλλικράτη» που έφερε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πιο συγκεντρωτικές και πιο αντιδημοκρατικές μεθόδους και λειτουργίες, απομακρύνοντάς την από τον πολίτη, ενώ συγχρόνως με τις ακολουθούμενες οικονομικές πολιτικές, που υποστηρίζουν και οι δύο, έχουν φθάσει να μειώνονται οι πόροι προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πάνω από 40%.

2) Φαίνεται ότι διαπιστώνουν και οι δύο σήμερα ότι οι μνημονιακές πολιτικές περνούν πιο εύκολα στη δομή της Περιφέρειας απ’ ό,τι στην κεντρική λειτουργία (κοινοβουλευτικός έλεγχος κ.ά.). Αξιοποιούν και οι δύο γι’ αυτό το σκοπό τη δυσαναλογία έκφρασης σήμερα των αντιμνημονιακών δυνάμεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην κοινωνία. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι καθοδηγητές «αλληθωρίζουν» πανελλαδικά προς τις Περιφέρειες για την επίτευξη των στόχων τους. Για την πιο εύκολη επικράτηση των ξένων εταιρειών και των συμφερόντων τους στο «λήστεμα» της χώρας. Εξ’ ου και οι «ανησυχίες» τους να βάλουν χέρι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

3) Αλληλοϋποστηρίζονται με στόχο μέσω των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, να κάνουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας ήδη κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση με καταστροφικά αποτελέσματα.

4) Αποδέχονται και οι δύο τη διάλυση της Δημόσιας Διοίκησης με το πέρασμα αρκετών αρμοδιοτήτων και δράσεων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να κερδοσκοπήσει αυτός σε βάρος της κοινωνίας (βλ. διαχείριση απορριμμάτων, σιδηροδρομικό δίκτυο κ.ά.). Η ίδια πολιτική με της ίδιες τακτικές και με πρωταγωνιστές τα ίδια πρόσωπα έχει φέρει την Περιφέρεια Πελοποννήσου προτελευταία στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα.

5) Συνεχίζεται, από κοινού, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η σπατάλη των πόρων σε έργα, όπως το να «φυτρώνουν» παραπάνω του ενός αεροδρόμια σε μια περιφέρεια που το ένα άκρο της απέχει απ’ τ’ άλλο δύο ώρες. Συμφωνούν και οι δύο στη σπάταλη τακτική της προβολής και της διαφήμισης δράσεων με αμφίβολα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στην περιοχή μας (τουρισμός, αγροτικά προϊόντα). Αντίθετα μέσα από αυτά και εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ενισχύεται ο προσωποκεντρικός τρόπος λειτουργίας της Περιφέρειας μέσω του Περιφερειάρχη, ο οποίος φθάνει στο σημείο να προσβάλλει αισχρά και χυδαία τις παρατάξεις που αντιστέκονται, αλλά και κάθε αντίθετη άποψη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Θα προτείναμε στον Περιφερειάρχη μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να αναδεικνύουν ιδιαίτερα τα προβλήματα της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης της περιοχής μας, να επιδίωκε τη διεκδίκηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των οξυμμένων κοινωνικών αναγκών (υγεία, παιδεία, σίτιση, στέγαση, πρόνοια, πολιτισμός και αθλητισμός).

Θυμίζουμε ότι ιδιαίτερα οι απορροφημένοι πόροι του ΕΣΠΑ για το κοινωνικό ταμείο στη χώρα μας είναι κάτω από το μέσο όρο του συνόλου των Ευρωπαϊκών χωρών και ότι όπως όλοι γνωρίζουν, υπάρχουν αρκετοί αδιάθετοι πόροι και από άλλα ταμεία. Ας αφουγκραστούν έστω και λίγο την κοινωνία που «ματώνει».

 

22/2/2013

Για την

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ