Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2021 20:01

Πρόταση αναδασμού 29.152 στρεμμάτων στο Δήμο Οιχαλίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πρόταση αναδασμού 29.152 στρεμμάτων στο Δήμο Οιχαλίας (βίντεο)

Για την πρόταση αναδασμού έκτασης 29.152 στρεμμάτων στο Δήμο Οιχαλίας μίλησαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας και η προϊσταμένη του τμήματος Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού Κατερίνα Ξενούλη.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι στα τέλη του Δεκεμβρίου κατατέθηκε αίτημα στην Περιφερειακή Ενότητα από το Δήμο Οιχαλίας για την κήρυξη αναδασμού σε 24 κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδανίας, Μελιγαλά και Οιχαλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

"Η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Μεσσηνίας, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, προχώρησε άμεσα σε όλες τις ενέργειες (επισκέψεις, αυτοψίες) που απαιτούνται από το θεσμικό πλαίσιο για την έναρξη των διαδικασιών αναδασμού. Διαδικασίες χρονοβόρες που απαιτούν καλή συνεννόηση και διαβούλευση, η οποία θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας και φυσικά όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αγροτικής γης.

Είναι προφανές, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, ότι ο αναδασμός συνοδεύεται από έργα υποδομών (οδοποιίας, αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών) και οδηγεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κατακερματισμού του κλήρου, που σήμερα υπάρχει. Η ολοκλήρωσή του θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στις ιδιοκτησίες της περιοχής.

Στις παρεμβάσεις τους ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και η προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος τόνισαν ότι είναι απαραίτητο η περαιτέρω διερεύνηση της προτεινόμενης αναδιανεμητέας περιοχής με στοιχεία που έχουν ήδη ζητήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως προς τον πολυτεμαχισμό της εγγείου ιδιοκτησίας, τον μέσο όρο της έκτασης κάθε κτηματία, την πρόσβαση των κτημάτων σε αγροτική οδό, τις ανάγκες αποστράγγισης και άρδευσης για κάθε Τοπική Κοινότητα. Στόχος είναι να εντοπιστούν κυρίως ασκεπείς αροτραίες περιοχές, να προσδιοριστούν οι επιμέρους μεταβλητές και τέλος να υπολογιστεί το κόστος και η ωφέλεια που θα προκύψει από την περιοχή αναδασμού. Για το σκοπό αυτό, ανέφεραν ότι θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη για τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά έργα, πλέον της αγροτικής οδοποιίας, παράλληλα με την αποτύπωση – κτηματογράφηση, για την ταχύτερη ολοκλήρωση του αναδασμού.

Τέλος αναφέρθηκε η αναγκαιότητα λεπτομερέστερης ενημέρωσης των κτηματιών για το θέμα αυτό, ενώ επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα του αναδασμού, ως μέτρου πολιτικής γης που συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια".


NEWSLETTER