Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 10:53

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για τη μετακίνηση των μαθητών ΑΜΕΑ

Γράφτηκε από τον
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για τη μετακίνηση των μαθητών ΑΜΕΑ

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι εν μέσω πανδημίας μετακινούνται 4 μαθητές ΑΜΕΑ με ένα ταξί, αλλά αντί να αναλάβει πρωτοβουλία για να σταματήσει την επικίνδυνη κατάσταση πετάει το μπαλάκι στους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η απαγόρευση μετακίνησης με ταξί περισσότερων των δύο ατόμων για λόγους περιορισμού της πανδημίας.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει απόφαση, με την οποία τεκμηριωμένα θα ζητά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να δύναται η Οικονομική Επιτροπή να λαμβάνει αποφάσεις διαφορετικές ως προς τη δυναμικότητα των ταξί".
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει μεταξύ άλλων: "Βασική αξία της περιφερειακής αρχής είναι η διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς βάσει διαπιστωμένων αναγκών των μαθητών (αναπηρία). Μεταφέρονται συνολικά 561 μαθητές ΑΜΕΑ με ταξί, με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, με μικρά και μεγάλα λεωφορεία που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για την υποστήριξη και αμαξιδίων. Ο μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων μαθητών με ταξί είναι αυτός που ισχύει για τον τυπικό πληθυσμό μαθητών, δηλαδή μέχρι 4 μαθητές ανά ταξί. Μόνο μετά από εισήγηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων διαμορφώνεται κατά περίπτωση (ανάλογα με την αναπηρία) ο αριθμός των μαθητών στο ίδιο ταξί ή η μεταφορά μαθητή ΑΜΕΑ με χρήση μικρού ή μεγάλου λεωφορείου. Επίσης το ίδιο ισχύει και για την ύπαρξη συνοδών στους μαθητές ΑΜΕΑ που μεταφέρονται με ταξί και κυρίως είναι οι γονείς των μαθητών. Στα λεωφορεία εννοείται πως η πρόβλεψη συνοδού από τον ανάδοχο υπάρχει στη σύμβαση.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα η υφιστάμενη κατάσταση της μεταφοράς μαθητών ΑΜΕΑ με βάση τις ανάγκες και τις γεωγραφικές συνθήκες έχει ως έξης:
ΠΕ Αργολίδας: Η μεταφορά των μαθητών με ιδιαίτερες ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σχολικού έτους 2020-2021 πραγματοποιείται με ταξί και ειδικά διαμορφωμένα οχήματα από τους προσωρινούς αναδόχους που προέκυψαν από το διεθνή διαγωνισμό. Ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 130. Τα μισθωμένα οχήματα είναι 55. Τα ταξί μεταφέρουν 2 ή 3 μαθητές εκτός από πέντε ταξί που μεταφέρουν από τέσσερα παιδιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για αδέλφια ή έχουν προκύψει νέες ανάγκες μεταφοράς κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης υπάρχουν 20 συνοδοί μετά από εισήγηση των διευθυντών των σχολείων όπως προβλέπεται.
ΠΕ Αρκαδίας: Στην ΠΕ Αρκαδίας μεταφέρονται 60 μαθητές AMEA. Από αυτούς οι 58 μεταφέρονται με ταξί και 2 μαθητές μεταφέρονται με ειδικά διαμορφωμένο για ΑΜΕΑ μικρό λεωφορείο. Από τα δρομολόγια με ταξί: 12 μεταφέρουν από 1 μαθητή, 10 μεταφέρουν από 2 μαθητές, 6 μεταφέρουν από 3 μαθητές και 2 μεταφέρουν από 4 μαθητές (αδέρφια, διπλά δρομολόγια). Συνοδοί υπάρχουν σε 3 δρομολόγια.
ΠΕ Κορινθίας: Μεταφέρονται 155 μαθητές, εκ των οποίων και με αμαξίδιο. Από αυτούς 26 μαθητές με ταξί, εκ των οποίων: 1 ταξί με ένα άτομο με αμαξίδιο και ένα συνοδό, 18 ταξί με ένα άτομο (σε δύο ταξί υπάρχουν και γονείς συνοδοί), 3 ταξί με τρία άτομα (στο ένα ταξί υπάρχει γονέας συνοδός), 4 ταξί με δύο άτομα (σε δύο ταξί υπάρχουν γονείς συνοδοί), 44 μαθητές με 4 μικρά λεωφορεία ειδικά διαμορφωμένα με συνοδό από τον ανάδοχο (1 = 14 μαθητές, 1= 9 μαθητές 1=6 μαθητές και 1=15 μαθητές) και εκ των οποίων: σε ένα μικρό λεωφορείο υπάρχει 1 μαθητής με αμαξίδιο, σε τρία μικρά λεωφορεία υπάρχει και γονέας συνοδός, 85 μαθητές με 4 μεγάλα διαμορφωμένα λεωφορεία με συνοδό από τον ανάδοχο (1 =19 μαθητές, 1=32 μαθητές, 1=16 μαθητές και 1=18), εκ των οποίων σε 4 λεωφορεία υπάρχουν και μαθητές με αμαξίδιο, και στα 4 λεωφορεία υπάρχουν και γονείς συνοδοί.
ΠΕ Λακωνίας: Μεταφέρονται 75 μαθητές ΑΜΕΑ, όλα τα δρομολόγια εκτελούνται με τύπο οχήματος ΕΔΧ-ταξί, τα δρομολόγια σύμφωνα με τον αριθμό μεταφερόμενων μαθητών αναλύονται ως έξης: 4 δρομολόγια με αριθμό μεταφερόμενων μαθητών 4 μαθητές, 9 δρομολόγια με αριθμό μεταφερόμενων μαθητών 3 μαθητές, 1 δρομολόγιο με αριθμό μεταφερόμενων μαθητών 3 μαθητές και συνοδό, 5 δρομολόγια με αριθμό μεταφερόμενων μαθητών 2 μαθητές, 1 δρομολόγιο με αριθμό μεταφερόμενων μαθητών 2 μαθητές και συνοδό, 11 δρομολόγια με αριθμό μεταφερόμενων μαθητών 1 μαθητή, 7 δρομολόγια με αριθμό μεταφερόμενων μαθητών 1 μαθητή και συνοδό.
ΠΕ Μεσσηνίας: Δεν υπάρχουν λεωφορεία να μεταφέρουν ΑΜΕΑ μαθητές, μόνο ταξί. Μεταφέρονται 141 μαθητές καθημερινά σε 60 δρομολόγια πρωί - μεσημέρι. Από τα 60 δρομολόγια τα 11 είναι με 4 μαθητές. Τα υπόλοιπα 49 είναι από 3 μαθητές μέχρι και 1 μαθητής. Συνοδοί υπάρχουν στα 8 δρομολόγια από τα 60 όπου ζητήθηκαν από τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων. Τα δρομολόγια με τους 4 μαθητές κατακυρώθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των σχολικών μονάδων, ή ανάλογα όπου έπρεπε να υπάρχει ένας μαθητής μόνος του στο δρομολόγιο".
Θ.Λ.


NEWSLETTER