Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 09:24

Φυσικό αέριο από ΔΕΔΑ θέλει ο Νίκας

Γράφτηκε από τον

 

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας εξακολουθεί να στηρίζει το σχέδιο δημιουργίας δικτύου φυσικού αερίου από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα συναντηθεί σύντομα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, για να συζητήσουν την επέκταση του αγωγού από τη Μεγαλόπολη σε Καλαμάτα και Σπάρτη.

Ο κ. Νίκας σχολιάζοντας το δημοσίευμα για τη Hengas τόνισε: “Το εν λόγω δημοσίευμα δεν εισφέρει κάτι καινούργιο σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Υπάρχει μια απόφαση της ΡΑΕ για την εκχώρηση της άδειας εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Κόρινθο και στην Τρίπολη, εναντίον της οποίας έχουν προσφύγει δικαστικά η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, επέτυχε πρόσφατα να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διάθεση πίστωσης 20.000.000 ευρώ για την προώθηση θεμάτων που συνδέονται με το φυσικό αέριο στην Περιφέρειά μας. Πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι αυτό το κοινωνικό αγαθό, που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής και προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει να είναι προσιτό σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας”.

Ο κ. Νίκας ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τη Hengas εντάσσονται στον ευρύτερο επικοινωνιακό πόλεμο για την ενέργεια μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, παραδέχεται όμως ότι η Hengas θα αναλάβει το δίκτυο της Μεγαλόπολης με κυβερνητική χρηματοδότηση. Επιμένει ότι το δίκτυο της Κορίνθου, της Τρίπολης, της Καλαμάτας και της Σπάρτης πρέπει να δημιουργηθεί από τη ΔΕΔΑ, ενώ τονίζει πως η Περιφέρεια θα διαθέσει 20 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ μόνο για το δίκτυο της ΔΕΔΑ, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι αδιανόητο να μην παίρνουν οι πόλεις της Πελοποννήσου φυσικό αέριο από τον αγωγό της Μεγαλόπολης.

Θ.Λ.