Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 09:24

Καμπανάκι κινδύνου από το Νίκα: Ένσταση στο ΚΑΣ για το Τζάνε – Καλαμάκι

Γράφτηκε από την
Καμπανάκι κινδύνου από το Νίκα: Ένσταση στο ΚΑΣ για το Τζάνε – Καλαμάκι

 

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποβάλλει ένσταση κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για το Τζάνε - Καλαμάκι.

Αν δεν αλλάξει η απόφαση, η Περιφέρεια θα ζητήσει να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ και να επιστρέψει η κυβέρνηση στην Ε.Ε. τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο τμήμα της παράκαμψης του Πεταλιδίου. Σήμερα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας θα έχει σειρά επαφών για το θέμα στην Αθήνα, και δεν αποκλείεται να χτυπήσει ακόμα και την πόρτα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναζητώντας διέξοδο ή χρήματα για την παράκαμψη του Πεταλιδίου.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της "Ε" που έλεγε ότι είναι “στον αέρα” ο δρόμος Τζάνε - Καλαμάκι μετά την επιλογή της ακριβής λύσης από το ΚΑΣ. Ο κ. Νίκας γνωρίζει ότι καμία αρχή δεν θα διαθέσει 20 εκ. ευρώ για την παράκαμψη του Πεταλιδίου και επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στις αρχαιολογικές υπηρεσίες που γνωμοδότησαν να περάσει ο δρόμος μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας για το Τζάνε - Καλαμάκι:

"Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. προχθές) με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η μελετήτρια των εναλλακτικών προτάσεων σχετικά με το έργο, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας (νομικοί και τεχνικοί).

Αποφασίστηκε, μετά από σχετική συζήτηση, να υποβληθεί ένσταση με τεκμηριωμένα στοιχεία κατά της απόφασης του ΚΑΣ. Επίσης αποφασίστηκε, εάν δεν τελεσφορήσει η ένσταση, η Περιφέρεια να ζητήσει την απένταξη από το ΕΣΠΑ του συγκεκριμένου τμήματος του έργου (δηλαδή την παράκαμψη του Πεταλιδίου) και να ζητηθεί το σχετικό κόστος να καταβληθεί από το Υπουργείο Υποδομών.

Είναι αυτονόητο ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος το οποίο συνεπάγεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τη σύνταξη της ένστασης θα αναλάβει έμπειρος δικηγόρος και θα υπάρξει συνεργασία με τη μελετήτρια καθώς και τους τεχνικούς της Περιφέρειας".


NEWSLETTER