Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 19:56

Πελοπόννησος: 21 περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για αδειοδότηση εταιρείας στο Αθήναιο

Γράφτηκε από την
Πελοπόννησος: 21 περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για αδειοδότηση εταιρείας στο Αθήναιο

 

Το θέμα «Αναξιοπιστία της περιφερειακής αρχής και η ανακολουθία λόγων και έργων του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αρκαδίας» θα συζητηθεί τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από σχετικό αίτημα 21 συμβούλων.

Οι 21 σύμβουλοι ζήτησαν να συνεδριάσει το Σώμα γιατί όπως αναφέρουν:

«Κατά την διάρκεια της συζήτησης περί της έγκρισης ή όχι από το περιφερειακό συμβούλιο της ΜΠΕ περί κατασκευής του εργοστασίου της εταιρείας Fargeco Ελλάς ΕΠΕ στο Αθήναιο Αρκαδίας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και ο περιφερειάρχης απέκρυψαν από το ΠεΣυΠ ότι είχε ήδη εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση η κατασκευή του ανωτέρω εργοστασίου. Κατά συνέπεια και μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 4.6.2021, αποκαλύφτηκε ότι η αρνητική απόφαση η οποία ελήφθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 7.6.2021, είναι απολύτως κενού περιεχομένου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διέκοψε τη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 26.5.2021, όπου η έγκριση ή μη των όρων της συγκεκριμένης ΜΠΕ, ήταν το υπ’ αριθμ. (4) θέμα της Ημερήσιας Διάταξης.

Επειδή η μεγάλη καθυστέρηση της ένταξης του θέματος  προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ενδεικτική, με δεδομένο ό,τι το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας  της Π.Ε. Αρκαδίας είχε αποστείλει από τις αρχές Απριλίου τη συγκεκριμένη ΜΠΕ στη γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου (αρ. πρωτ. εισερχομένου (ΙΡΙΔΑ) - 89117/2.4.2021 & 116569/23.4.2021) και ενώ πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι κατά την τοποθέτηση τους είχαν επισημάνει τον κίνδυνο της λήξης προθεσμίας για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε ζητηθεί από τον κ. πρόεδρο να αποστείλει σχετικό έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έτσι ώστε να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, πριν τη λήψη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, ως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις αλλά και από τον εμπαιγμό τόσο του κ. προέδρου όσο και από την “αφωνία” του κου περιφερειάρχη, πιθανώς ουδέποτε εστάλη γεγονός που ίσως συνιστά  παράβαση καθηκόντων.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους και επειδή η εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στη θέση “ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΠΑΣΤΑ” Τ.Κ. Αθήναιου του Δ. Τρίπολης της Π.Ε. Αρκαδίας επιφέρει τεράστια ζημία πρωτίστως στο περιβάλλον και κατά συνέπεια στην ποιότητα ζωής των πολιτών και προφανώς είναι απέναντι στο Δημόσιο συμφέρον,  αλλά και απέναντι στην δημοκρατική λειτουργιά του ΠΕΣΥΠ».

Τη αρχική πρόταση της συμβούλου  Δήμητρας Λυμπεροπούλου υπέγραψαν οι σύμβουλοι Παναγιώτης Κάτσαρης , Δημοσθένης Δρούγκας , Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Μπουντρούκας, Νίκος Γκιλίτσης , Χρήστος Καρούζος, Ευγενία Δημητρακοπούλου, Γιώργος Πουλοκέφαλος , Γιώργος Δέδες, Τάσος Μποζίκης, Χρήστος Καρσιώτης, Μαρία Βεργινάδη , Μαργαρίτα Σπυριδάκου , Αντώνιος Λυμπέρης, Ευάγγελος Γιαννακούρας, Γεώργιος Ρουμελιώτης, Κλημεντίνη Παπαντωνίου – Κορώνη, Γιώργος Πετρίτσης, Ντίνα Νικολάκου και Αντωνία Μπούζα – Κωνσταντέλου .


NEWSLETTER