Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 16:00

Νίκας σε Καραμανλή για παράκαμψη Λαγκαδίων και Σπάρτη - Γύθειο

Γράφτηκε από την
Νίκας σε Καραμανλή για παράκαμψη Λαγκαδίων και Σπάρτη - Γύθειο

Τεράστια συμβολή στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των δύο πυρόπληκτων περιοχών, της Γορτυνίας στην Αρκαδία και της Ανατολικής Μάνης στη Λακωνία, θα αποτελούσε η υλοποίηση δύο πολύ συγκεκριμένων και εξαιρετικά σημαντικών οδικών έργων, που αποτελούν πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων τους.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αναφερόμενος αφ’ ενός στην παράκαμψη των Λαγκαδίων και αφ’ ετέρου στον οδικό άξονα Σπάρτη (Πυρί) - Γύθειο.

Ο περιφερειάρχης σημειώνει, ειδικότερα, στην επιστολή του: “Στις πρόσφατες και καταστροφικές πυρκαγιές οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στην Πελοπόννησο ήταν α) το Γύθειο και η Ανατολική Μάνη (Λακωνία) και β) η Δυτική Γορτυνία (Αρκαδία).

Συγκεκριμένα: Στο Γύθειο - Ανατολική Μάνη έγιναν παρανάλωμα οικίες, καλλιέργειες και δασικές περιοχές, έκτασης πλέον των 100.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση μιας περιοχής παγκοσμίως γνωστής για το φυσικό κάλλος της. Αντίστοιχα στην εγκαταλελειμμένη Δυτική Γορτυνία υπήρξαν καταστροφές χωρίς προηγούμενο από την πυρκαγιά που κατέκαυσε και εδώ οικοδομές, περιουσίες, ζώα και δάση, έκτασης πλέον των 60.000 στρεμμάτων.

Κύριε υπουργέ, η υποστήριξη, η αναζωογόνηση και η ανάπτυξη αυτών των περιοχών έχει απόλυτη ανάγκη από δύο σημαντικά έργα, που είναι ώριμα μελετητικά, συζητούνται για πολλές δεκαετίες και η υλοποίησή τους θα συμβάλει αποφασιστικά στη συγκράτηση του εναπομείναντος πληθυσμού, την τουριστική και την εν γένει οικονομική ανάπτυξή τους, όπως επίσης και στην απάλυνση του αισθήματος της εγκατάλειψης.

Πρόκειται για τους οδικούς άξονες:
α) Σπάρτη (Πυρί) - Γύθειο που συμπληρώνει τον οδικό άξονα Αθήνα - Τρίπολη - Λεύκτρο - Σπάρτη και οδηγεί σε τόπους με ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας και της διεθνούς αναγνωρισιμότητάς τους.
β) Παράκαμψη Λαγκαδίων: Οδικός άξονας που δημιουργεί όλες τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις με την παρουσία ξένων επισκεπτών προς την Αρχαία Ολυμπία.

Η χρηματοδότηση της κατασκευής και η υλοποίηση των δύο αυτών έργων ανάπτυξης και προόδου θα ήταν η ηχηρή απάντηση και η έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες πυρόπληκτες περιοχές.

Με την αποδιδόμενη στο πρόσωπό σας απεριόριστη εκτίμηση, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεννόηση και συνεργασία για το επιθυμητό αποτέλεσμα”.


NEWSLETTER