Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 08:48

Κραυγή αγωνίας για Νέδα και Επικούριο Απόλλωνα

Γράφτηκε από την

 

Την προσοχή στην ξεχασμένη αλλά μοναδική περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα, του ποταμού της Νέδας, του ναού του Πανός και του Λυκαίου, ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας “Ο Επικούριος Απόλλων”.

Η συνάντηση έγινε την περασμένη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, την οποία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Κώστας Καράμπελας, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αγγελόπουλος και ο γραμματέας Θύμιος Τζώρτζης. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Καπέλιος

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έθεσαν στον αντιπεριφερειάρχη τα παρακάτω 4 σοβαρά θέματα της περιοχής της ορεινής βόρειας Μεσσηνίας: 1. Βελτίωση 7η επαρχιακής οδού από Μέλπεια έως όρια νομού. 2. Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Νέδας. 3. Επικαιροποίηση μελετών περιοχής Νέδας και εφαρμογή τους. 4. Αντιπυρική προστασία της περιοχής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ομοσπονδία, για το θέμα της 7ης επαρχιακής οδού έγινε αναλυτική συζήτηση. Αφού ενημέρωσαν μια ακόμα φορά για το μέγεθος των ζημιών της και για τη σημασία της, καθώς συνδέει τη Μεσσηνία με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, είπαν ότι οι φετινές εργασίες για την επισκευή της από την εργολαβία των 460.000 ευρώ κάλυψαν μικρό μέρος της. Στη συνέχεια πρότειναν για να λυθεί το πρόβλημα της 7ης επαρχιακής να μπει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου του 2022 ποσό 2.500.000 ευρώ για το τμήμα Μέλπεια - Επικούριος Απόλλων. Πρότειναν, επίσης, να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να γίνει ο δρόμος Διμάνδρα - Αγία Θεοδώρα για τον οποίο υπάρχει μελέτη.

Για το πρόγραμμα “Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Νέδας”, ζήτησαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ Πελοποννήσου 2021-2027 να ενταχθεί η ΟΧΕ Νέδας. Οι ΟΧΕ αποτελούν εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης μιας περιοχής, για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο τα προβλήματά τους. Η ΟΧΕ Νέδας θα γίνει μέσω συνεργασίας των δήμων της Μεσσηνίας και Ηλείας απ’ όπου περνάει η Νέδα, καθώς και των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Τα προγράμματα ΟΧΕ χρηματοδοτούν δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Πρότειναν, ακόμα, την επικαιροποίηση των μελετών για την περιοχή της Νέδας και να γίνει προσπάθεια για χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής.

Πριν 10 και πλέον χρόνια η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας εκπόνησε πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης - ανάδειξης - σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας - έργα αναψυχής, η σύνταξη σχεδίων δράσης 3 κέντρων ενημέρωσης (Καρυές - Βασιλικό - Στάσιμο), η σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας και η σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων 3 χωριών περιοχής Νέδας.

Για το θέμα της αντιπυρικής προστασίας οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ανέφεραν την αγωνία των συμπατριωτών τους για τον κίνδυνο μεγάλης καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς, λόγω της πυκνής βλάστησης στα χωριά και ζήτησαν να υπάρξει σχέδιο αντιμετώπισης με δεξαμενές νερού, αντιπυρικές ζώνες, και σε κάθε χωριό να υπάρχει σημείο όπου οι κάτοικοι θα είναι ασφαλείς.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ευελπιστούν ότι οι αρμόδιοι παράγοντες της Περιφέρειας θα αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για τις τοπικές τους κοινότητες και τους κατοίκους τους. Για τα επιμέρους προβλήματα εκφράζουν την πίστη ότι και η δημοτική αρχή αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Οιχαλίας θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις υποσχέσεις τους. Περιμένουν να δουν στα τεχνικά προγράμματα και τους προϋπολογισμούς του 2022 της Περιφέρειας και του Δήμου Οιχαλίας να περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, των συλλόγων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.

Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει, στο πλαίσιο της θεσμικής της δυνατότητας, τα εύλογα και τεκμηριωμένα αιτήματα των συλλόγων μελών της, αλλά και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, ενώ θα προωθεί θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτιστική προβολή και την ανάδειξη επιχειρηματικών ευκαιριών για τους ενδιαφερόμενους συμπατριώτες.