Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 09:24

Ευθύνες ζητεί ο Νίκας για Τζάνε – Καλαμάκι, μετά την απόρριψη της ένστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού (βίντεο)

Ευθύνες ζητεί ο Νίκας για Τζάνε – Καλαμάκι, μετά την απόρριψη της ένστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού (βίντεο)

 Απορρίφθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού η αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά της απόφασης του ΚΑΣ, η οποία αφορούσε στην τροποποίηση της χάραξης του τμήματος του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι, που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο του Πεταλιδίου, στο πλαίσιο του οδικού έργου Ριζόμυλος - Κορώνη.

Με αφορμή την απόφαση αυτή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετά τη χθεσινή του συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, φανερά δυσαρεστημένος ζήτησε αλλαγή του αρχαιολογικού νόμου και απόδοση ευθυνών για την εισήγηση για τη συγκεκριμένη όδευση το 2018.

Αναλυτικά τόνισε: “Με λυπεί το ύφος του εγγράφου, το θεωρώ απαράδεκτο. Ενώ το ΚΑΣ το 2018 εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη όδευση και χρηματοδοτήθηκαν με 1,8 εκ. ευρώ για ανασκαφικές έρευνες, έρχεται το 2021 και ανατρέπει την προηγούμενη εισήγησή του. Θα πρέπει να προσδιορίζονται οι ευθύνες όσων αποφασίζουν και έρχονται στη συνέχεια και ανατρέπουν αυτά που οι ίδιοι έχουν αποφασίσει. Δεν νοείται να υπάρχει αδιαφορία για το κόστος, έχουμε φθάσει ένας δρόμος 9 χιλιομέτρων να ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ κι αυτό με ευθύνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Πού θα εξευρεθούν άραγε αυτά τα χρήματα; Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του αρχαιολογικού νόμου -είναι καίριο θέμα για την προστασία των μνημείων και τη συμφιλίωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών με τον κόσμο. Κατάργηση της αυτεπιστασίας των Εφορειών Αρχαιοτήτων, τουλάχιστον για τα μεγάλα έργα, έχει αποφέρει πολλά δεινά. Αναδιάρθρωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών”.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Οπως αναφέρει το σχετικό έγγραφό της απόφασης: “Δεν εγκρίνεται, από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, η αποδοχή της αίτησης θεραπείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά της υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/196751/29-04-2021 απόφασης. Η προστασία των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί κατά τη σωστική ανασκαφή στο πλαίσιο του έργου «Επαρχιακή οδός Ριζόμυλος-Κορώνη, Τμήμα Γέφυρα Τζάνε-Έξοδος Καλαμακίου (Χ.Θ. 5+200- Χ.Θ. +160- β’ φάση), Δήμου Μεσσήνης» να διασφαλιστεί με τη μέθοδο της κατασκευής σήραγγας σε συνδυασμό με τη μέθοδο του «cut and cover», οι οποίες θα εφαρμοστούν εφόσον προηγουμένως επιβεβαιωθούν, μέσω της απαιτούμενης γεωτεχνικής μελέτης, τα χαρακτηριστικά του εδάφους που περιγράφονται στην προσφάτως διενεργηθείσα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου γεωφυσική διασκόπηση. Η ανασκαφική διερεύνηση του χώρου να αναδείξει τόσο πιθανά αρχαία οικοδομικά κατάλοιπα που δεν έχουν έως σήμερα εντοπισθεί όσο και τη φύση του εδάφους, στοιχεία από τα οποία θα εξαρτηθεί το ακριβές μήκος της σήραγγας και των σημείων του «cut and cover». Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο υποέργο αρχαιολογικών εργασιών και η συνέχιση των ανασκαφών, προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαιότητες που τυχόν αποκαλυφθούν κατά τις εργασίες. Τα ευρήματα των ανασκαφών, από κοινού με εκείνα της έρευνας που ενδεχομένως θα ακολουθήσει, θα συμβάλουν στη μελλοντική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου”.

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού ο περιφερειάρχης δήλωνε: