Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 08:09

Νέα καθυστέρηση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Γράφτηκε από τον
Νέα καθυστέρηση για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

 

Ούτε τον Ιανουάριο θα λειτουργήσει η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Παλαιόχουνη, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμπληρωματικά στοιχεία για τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε μέχρι να σταλούν τα πρόσθετα στοιχεία.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε, οι ΜΕΑ της Πελοποννήσου θα έπρεπε να λειτουργήσουν το Δεκέμβριο, αλλά η έναρξη της λειτουργίας καθυστερεί εξαιτίας δικαστικών εκκρεμοτήτων. 

“Η Περιφέρεια είναι έτοιμη να παρέχει τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο η αναβολή λήψης απόφασης προφανώς θα οδηγήσει σε μια καθυστέρηση της έναρξης σε σχέση με τον χρόνο που είχαμε αρχικά εκτιμήσει” δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα.

 

“ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ”

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεκινήσει η λειτουργία της Παλαιόχουνης πριν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου" δήλωσε χθες ο κ. Νίκας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου απαντώντας σε σχετική ερώτηση της συμβούλου Ντίνας Νικολάκου. 

Ο κ. Νίκας είπε ότι η κατασκευή των μονάδων σε Καλλιρρόη και Σκάλα καθυστέρησε επειδή οι δήμοι δεν αδειοδοτούσαν τις προσβάσεις. Η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στην κυβέρνηση και έτσι ξεπεράστηκε το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Νίκα η μονάδα της Σκάλας θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει μετά από έξι μήνες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της κ. Νικολάκου, ο περιφερειάρχης είπε ότι η Παλαιόχουνη θα εξυπηρετεί μόνο τις ενότητες που προβλέπει η σύμβαση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξυπηρετηθούν με κυβερνητική απόφαση δήμοι που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, όπως οι Δήμοι Σπάρτης και Ερμιονίδος, που τώρα μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην Αμφισσα. 

Ο κ. Νίκας αναρωτήθηκε πού θα βρουν οι δήμοι χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και προέβλεψε ότι πολλοί δημοτικοί προϋπολογισμοί θα τιναχτούν στον αέρα.

Θ.Λ.

 


NEWSLETTER