Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 22:40

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Πέρασε η πρόταση της συμπολίτευσης για την ενεργειακή κρίση

Γράφτηκε από την
Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Πέρασε η πρόταση της συμπολίτευσης για την ενεργειακή κρίση

Το ψήφισμα της παράταξης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για την ενεργειακή κρίση εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η πρόταση της παράταξης Νίκα ισοψήφησε (με ψήφους 19-19) με την κοινή πρόταση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά επικράτησε με την ψήφο του προέδρου του Σώματος Γιάννη Μαλτέζου. Κοινή πρόταση είχαν καταθέσει οι παρατάξεις Πέτρου Τατούλη, Γιώργου Δέδε, Θανάση Πετράκου, Παναγιώτη Κάτσαρη και Δήμητρας Λυμπεροπουλου, ενώ ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η παράταξη του Νίκου Γόντικα.

Ο κ. Νίκας είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση “υφίσταται και αυτή την κρίση, η οποία είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που κατά πολλούς έχει αρχίσει ήδη. Και εμείς υπερβάλλουμε, λαϊκίζουμε, επιτιθέμεθα με ακραίο τρόπο σε μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι ο εχθρός του λαού. Είναι η μόνιμη έκφραση της Αριστεράς”. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης: “Βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση είναι στο δικό σας το μυαλό. Δεν είναι βίαιη. Βίαιη τη λέτε εσείς, έχει πορεία 10 χρόνων, με έμφαση στην περίοδο 2015-2019”.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούσαν στην κοινή πρότασή τους:

"Να καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των χωρών της Ευρώπης και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049.
Να ανοίξουν τώρα οι 8 οι λιγνιτικές μονάδες που έχουν περιβαλλοντικούς όρους. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο ζητάμε να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025 και 2035 αντίστοιχα διότι μέχρι τότε υπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.
Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα δημόσιο αγαθό από χρηματιστηριακό εμπόρευμα που έχει μετατραπεί.
Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και η οριακή τιμή τιμολόγησης.
Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στο 4%.
Να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν 1.200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας.
Να σταματήσουν οι αποκοπές συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και να γίνει επανασύνδεσή τους ώστε να πάψει να δυσφημίζεται η Πράσινη Ανάπτυξη ως όραμα που «φουσκώνει» συγκεκριμένες τσέπες.
Να μην περάσει από την Ε.Ε. το σχέδιο ταξινόμησης του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως Πράσινη Ενέργεια.
Να ψηφιστεί νέο ΕΣΕΚ με αναθεωρημένη στρατηγική και τακτική.
Να μπει πλαφόν στους ρύπους με συγκεκριμένη τιμή ανά τόνο, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες και να παγώσει το χρηματιστήριο ρύπων.
Επίσης με δεδομένο ότι οι αυξήσεις και στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριο και τα μέτρα τις κυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκή απαιτούμε:
Να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη βενζίνη, στα επίπεδα που ήταν πριν τα μνημόνια, καθώς και να μειωθεί ο ΦΠΑ στον κατώτερο δυνατό συντελεστή σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το αγροτικό πετρέλαιο ζητάμε να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοι της επισιτιστικής κρίσης".

 


NEWSLETTER