Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 08:49

Νίκας σε εκδήλωση για ηλεκτροκίνηση: Αναγκαιότητα η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Γράφτηκε από την

 

“Αποτελεί αναγκαιότητα η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι πάντα αρωγός στις πρωτοποριακές δράσεις και στις ιδέες νέων ανθρώπων προς αυτή την κατεύθυνση”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Horizon Blu» στην Καλαμάτα, εκδήλωση για την ηλεκτροκίνηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου Interreg MED - “EnerNETMob” (Μεσογειακά διαπεριφερειακά δίκτυα ηλεκτροκινητικότητας για συστήματα διατροπικών και υπεραστικών μεταφορών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής μεταξύ άλλων 16 εταίρων από χώρες της Μεσογείου.

Αναφερόμενος στο θέμα της ηλεκτροκίνησης, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει συνολικά 11 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα 2 που προμηθεύτηκε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και άλλα 9 που έχει αγοράσει ιδίαις δαπάναις και τα έχει διαθέσει για τις ανάγκες των υπηρεσιών της και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες (Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και  Μεσσηνίας). Τόνισε παράλληλα ότι αποτελεί στόχο της Περιφέρειας η σταδιακή αντικατάσταση όλων των ρυπογόνων και παλιάς τεχνολογίας οχημάτων της με ηλεκτρικά οχήματα.

Ο Π. Νίκας σημείωσε ακόμα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τρίτη πανελλαδικά -μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία- στην ανάπτυξη δημόσια προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα εγκατέστησε 7 δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης που ήδη λειτουργούν στην Τρίπολη, την Καλαμάτα (2), τον Ισθμό, το Λουτράκι, το Ναύπλιο και τη Σπάρτη, για να επισημάνει ταυτόχρονα ότι “παρά τις εξαγγελίες δεν έχουμε δει ακόμα σταθμούς φόρτισης στο εθνικό μας οδικό δίκτυο”.

“Δεν κατανοώ αυτούς και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που δεν τάσσονται απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, απέναντι στον λιγνίτη, όταν ήδη υφιστάμεθα στον πλανήτη και το περιβάλλον τις συνέπειες από τη χρήση τους” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ωστόσο ότι “σαφώς και θα συμφωνήσω ότι σε ορισμένες περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν προβλήματα”.

Ο περιφερειάρχης, τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας “Μοριάς Α.Ε.” Νίκο Φοίφα, καθώς και στην ομάδα των συνεργατών του.