Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 09:26

Προσδοκίες από το Συνέδριο για την Ανάπτυξη

Γράφτηκε από την
Προσδοκίες από το Συνέδριο για την Ανάπτυξη

 

Σημαντικές προσδοκίες για συγκεκριμένες προτεραιότητες που θα αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής δημιουργεί η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου στην Καλαμάτα και θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του πρωθυπουργού την Πέμπτη 16 Ιουνίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Θα περιλαμβάνει  ευρύ φάσμα εισηγήσεων από πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και τεχνοκράτες, για αναπτυξιακά θέματα,

 

Μετά τον πρωθυπουργό θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης,

ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας. Τις εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσει ο αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ενώ τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος. Τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου θα κλείσει γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Δημήτριος Σκάλκος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου:

 

Πέμπτη 16 Ιουνίου

Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού με χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσουν οι εναρκτήριες τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού

Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και του προέδρου των Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα.

Οι εργασίες μετά τη 1.30 μ.μ. θα συνεχιστούν στο συνεδριακό κέντρο του Elite City Resort.

Από τις 3 μ.μ. μέχρι τα 5 μ.μ. θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Παρακολούθησης και Συντονισμού Ανπατυξιακών Παρεμβάσεων.

Στις 4 μ.μ. θα ξεκινήσει η θεματική συνεδρίαση "Η Επιχειρηματικότητα ως καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας" με συντονιστή τον Μιχάλη Γκούμα από την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης".

Η γενική γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Θωμαϊς Ευτυχίδου θα αναπτύξει το θέμα "Βιομηχανία 4.0".

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Τ.Σ. του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γεώργιος Ζερβός θα αναπτύξει το θέμα  Στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης".

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Παντελής Τζωρτζάκης θα αναπτύξει το θέμα "Χρηματοδοτικά εργαλεία και διαρθρωτικά ταμεία".

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλειος Κορκίδης θα αναπτύξει το θέμα "ΜΜΕ και παραγωγικός μετασχηματισμός"

Η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου θα αναπτύξει το θέμα "Επενδύσεις στο τουριστικό οικοσύστημα".

Στις 5.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η θεματική συνεδρίαση "Αναβαθμίζοντας τις δημόσιες υποδομές" με συντονίστρια την διευθύντρια Ερευνών του «διαΝΕΟσις» Φαίη Μακαντάση.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα μιλήσει για την "Ηλεκτροκίνηση".

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος θα μιλήσει για τις "Ψηφιακές υποδομές".

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος θα αναπτύξει το θέμα " Πολυτροπικές μεταφορές – logistics".

Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Παπαντωνίου θα μιλήσει για την "Οδική ασφάλεια".

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης θα μιλήσει για το "Δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών".

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου θα αναπτύξει το θέμα "ESG και δημόσιες υποδομές"

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσουν με ομιλία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

 

Παρασκευή 17 Ιουνίου

Στις 9 π.μ. θα ξεκινήσει η θεματική συνεδρίαση "Ενδυναμώνοντας την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή" με συντονιστή τον γενικός διευθυντή της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Ιωάννη Φίρμπα.

Η ειδική γραμματέας, Διαχείριση Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού

Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου θα αναπτύξει το θέμα "Ανθρώπινο δυναμικό/Απασχόληση".

Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρος Πρωτοψάλτης θα μιλήσει για την "Αναβάθμιση δεξιοτήτων".

Η συνεργάτης υφυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γεωργία Κορμά θα αναπτύξει το θέμα Πολιτικές για το παιδί".

Η διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου της Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας Κωνσταντίνα Πισλή θα αναπτύξει το θέμα  Πολιτικές για τη Νεολαία".

Η συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Ελευθερία Κουμαλάτσου θα αναπτύξει το θέμα

"Κοινωνική ένταξη και αλληλεγγύη".

Στις 10.30 π.μ. θα ξεκινήσει η θεματική συνεδρίαση "Σχεδιάζοντας την χωρική ανάπτυξη" με συντονίστρια την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Μαρία Κωστοπούλου

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος θα αναπτύξει το θέμα "Δήμοι/ Τοπική αυτοδιοίκηση".

Ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου θα αναπτύξει το θέμα "Πολιτισμός".

Ο πρόεδρος του "Διαζώματος" Σταύρος Μπένος θα μιλήσει για την "Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη".

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης θα μιλήσει για την "Βιώσιμη αστική κινητικότητα".

Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης θα αναπτύξει το θέμα "Πολιτικές και δράσεις για το νησιωτικό

χώρο".

Στις 12.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η θεματική συνεδρίαση "Πράσινες επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον. Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση " με συντονιστή το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Πέτρο Ευγενικό.

Ο γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκος θα μιλήσει για την "Κυκλική οικονομία".

Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης θα αναπτύξει το θέμα "Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση - απoλιγνιτοποίηση"

Ο προϊστάμενος της επιτελικής δομής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, και Πολιτικής Προστασίας Παντελής Κοροσιάδης θα αναπτύξει το θέμα "Πολιτική Προστασία και Διαχείριση Κινδύνων".

Η συνιδρύτρια και εταίρος της«The Green Tank» Ιόλη Χριστοπούλου θα αναπτύξει το θέμα "Βιοποικιλότητα".

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Σπύρος Οικονόμου

θα αναπτύξει το θέμα Καθαρή Ενέργεια/ΑΠΕ.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιος Τόσιος θα αναπτύξει το θέμα "Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Υποδομών".

Τις εργασίες του συνεδρίου θα κλείσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτριος Σκάλκος.


NEWSLETTER