Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 14:08

Επιμένει ο Νίκας για φυσικό αέριο από ΔΕΔΑ με αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Επιμένει ο Νίκας για φυσικό αέριο από ΔΕΔΑ με αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (βίντεο)

 

"Στις βασικές υποδομές της χώρας πρέπει να έχει τον έλεγχο το κράτος" δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάθεσης στη ΔΕΔΑ των δικτύων φυσικού αερίου της Πελοποννήσου.

Ταυτόχρονα ο κ. Νίκας άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης υπαινισσόμενος ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν πριν εκδικαστεί η προσφυγή της ΔΕΔΑ κατά της ΡΑΕ.

Ο κ. Νίκας δήλωσε χθες: "Για το φυσικό αέριο, όπου έχω κάνει μια προσπάθεια στην αρχή της θητείας μου, την εποχή που το φυσικό αέριο ήταν ελκυστικό. Τώρα έχουν ανέβει οι τιμές στο 7 φορές πάνω και δεν ξέρω αν επανέλθουμε στην παλιά εποχή. Εύχομαι και το ελπίζω.

Για το φυσικό αέριο υπάρχει η ημικρατική επιχείρηση, η ΔΕΔΑ η οποία ελέγχεται από το κράτος κατά 67% και το κράτος έχει και το μάνατζμεντ, όπου η ΔΕΔΑ σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει αναλάβει την ευθύνη των δικτύων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει υπεργολάβους. Εχει την ευθύνη των δικτύων και την ευθύνη των τιμολογίων. Είπα από την αρχή είχαμε διαθέσει ένα ποσό σημαντικό ώστε μέσω ΔΕΔΑ να πάμε σε μια τέτοια πολιτική. Είμαι της άποψης ότι στις βασικές υποδομές της χώρας πρέπει να έχει τον έλεγχο το κράτος. Γιατί στους αυτοκινητοδρόμους δεν τον έχει; Να έχει τον έλεγχο το κράτος.

Δεν πέρασε αυτή η άποψή μου ιδιαίτερα για την Πελοπόννησο, η οποία έχει, προσέξτε, έχει και αγωγό. Εχει το κράτος χρηματοδότης στον αγωγό των κεντρικό μέχρι τη Μεγαλόπολη.

Η ΔΕΔΑ πήρε τη Δυτική Ελλάδα χωρίς να έχει αγωγό. Πήρε την Ηπειρο χωρίς να έχει αγωγό.  Δεν παρεμβαίνω στην απόφαση της ΡΑΕ, όπου και αυτή είναι κρατικός τομέας. Αλλά προσέξτε, η ΔΕΔΑ αυτή τη στιγμή έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον της ΡΑΕ για την απόφασή της. Το δημόσιο έχει προσφύγει εναντίον του δημοσίου. Η ΔΕΔΑ εναντίον της ΡΑΕ.  Εχουμε δικαστική εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εγκαίνια μπορούν να γίνονται με δικαστική εκκρεμότητα, αν υπάρχει σε αυτό τον τόπο ή δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στη δικαιοσύνη ή αναμονή των αποφάσεων της δικαιοσύνης. Αυτοί είναι οι προβληματισμοί. Βέβαια η κυβέρνηση, το κράτος και τα λοιπά οι φορείς μπορούν να κάνουν αυτό το οποίο νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν, αλλά εμείς πρέπει για τα ζητήματα αυτά να εκφράζουμε τον προβληματισμό μας. Λέγω λοιπόν ότι το δημόσιο συμφέρον κατά την άποψή μου υπηρετείται καλύτερα όταν στην κορυφή υπάρχει ένας δημόσιος φορέας ή ημικρατικός φορέας, όπως είναι η ΔΕΔΑ με 67% και η ΔΕΗ. Στη ΔΕΗ πολύ λιγότερο ποσοστό έχει το κράτος στη ΔΕΔΔΗΕ, η οποία να ελέγχει γενικώς τα πράγματα. Ξέρετε τι έγινε με το φυσικό αέριο στη Γερμανία; Ξέρετε τι έγινε με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία; Είμαστε σε εξόχως δύσκολες εποχές, όπου το κράτος πρέπει να έχει ένα ρόλο και σε αυτά τα ζητήματα αυτά αυτή είναι η θέση μου, μια θέση την οποία διατυπώνω χωρίς εμπάθεια, χωρίς καμία επιθετικότητα. Προφανώς κάποιοι οι οποίοι είναι εντολοδόχοι του λαού.

είναι πάνω από μας, μπορεί να λαμβάνουμε τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνουν, αλλά εγώ θέλω να πω με καθαρότητα την άποψη μου”.


NEWSLETTER