Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 08:32

Κινητοποίηση για εργάτες γης ζητεί ο Αναστασόπουλος ενόψει της ελαιοκομικής περιόδου

Γράφτηκε από τον

 

Τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας και των άλλων νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής Στάθης Αναστασόπουλος να ενδιαφερθούν, για να έχουμε όσο γίνεται πιο πολλούς εργάτες από τρίτες χώρες, ενόψει της καλής ελαιοκομικής περιόδου.

Ακόμα, ζήτησε από την κυβέρνηση παράταση της προθεσμίας διαδικασίας πρόσκλησης μέχρι το τέλος του χρόνου και μείωση της έκτασης για να μπορεί ένας παραγωγός, να προσκαλέσει εργάτη, στα 20 στρέμματα.

Ο κ. Αναστασόπουλος έκανε δηλώσεις για το θέμα των εργατών γης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Μεσσήνης και Χανδρινού, για τη σταφίδα και τα άλλα προϊόντα που έχουν χαμηλές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, την περασμένη Παρασκευή.

Χαρακτηριστικά ο Στ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι “η φετινή ελαιοκομική περίοδος προμηνύεται να είναι καλή. Θεωρώ ότι πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να προσκαλέσουν εργάτες από τρίτες χώρες ή να αξιοποιήσουν παρατύπως διαμένοντες, πρέπει να ενδιαφερθούν για να έχουμε όσο γίνεται πιο πολλούς εργάτες από τρίτες χώρες, ενόψει της καλής ελαιοκομικής περιόδου”.

Ενημέρωσε πως “ο νόμος που ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα, είναι ο 4783/2021 και ειδικότερα το άρθρο 16” κι εστίασε στις δύο σημαντικότερες κατηγορίες που ενδιαφέρουν τη Μεσσηνία και όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Εξήγησε ότι “πρώτη είναι οι εργάτες τρίτων χωρών που παρατύπως διαμένουν στη χώρα. Γι’ αυτούς υπάρχει η δυνατότητα ο ενδιαφερόμενος ελαιοπαραγωγός εργοδότης να συμπληρώσει τα στοιχεία που πρέπει σε μια πλατφόρμα και η οποία μπορεί να οδηγήσει στην 6μηνη αδειοδότηση σε σχέση με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο που θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Η δεύτερη κατηγορία είναι να γίνει μετάκληση, δηλαδή, μια πρόσκληση ανθρώπου από τρίτη χώρα μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Να συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία, να ξέρει η Πολιτεία που διαμένει ο συγκεκριμένος που έρχεται και ποιος τον απασχολεί και να προχωρήσει η διαδικασία της πρόσκλησης”.

Παρατήρησε ότι “το πρόβλημα είναι ότι η προθεσμία και για τις δύο είναι 30 Σεπτεμβρίου” κι εξέφρασε την ελπίδα “να δοθεί η παράταση που έχει ζητηθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ασχοληθούν και να κάνουν τα προβλεπόμενα από τη διαδικασία, για να προσκαλέσουν ανθρώπους”.

Πληροφόρησε πως “αυτή τη διαδικασία την εποπτεύει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τα τηλέφωνα για όποιον ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει είναι 27213 62760 και 27213 62763. Σε αυτά δίνονται και περισσότερες πληροφορίες”.

Ολοκληρώνοντας, ο Στ. Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι “το άλλο μεγάλο ζήτημα που υπάρχει

είναι η απαιτούμενη έκταση που πρέπει να έχει ένας ελαιοπαραγωγός για να καλέσει έναν εργάτη. Είναι 40 στρέμματα. Είναι μεγάλη η έκταση, πρέπει να μειωθεί. Ζητάμε να είναι στα 20 στρέμματα. Πρέπει να γίνουν οι δύο αυτές αλλαγές - και παράταση έως τέλους του έτους. Η ελαιοκομική περίοδος αρχές Οκτωβρίου ξεκινάει”.

Γ.Σ.