Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 11:30

Επερώτηση Πετράκου - Δρούγκα για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από την
Επερώτηση Πετράκου - Δρούγκα για τα πυρηνελαιουργεία

Επερώτηση για τα πυρηνελαιουργεία κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Οι δυο σύμβουλοι μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Εκτός απ’ τις καταγγελίες μας για τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων, φροντίσαμε να καταθέσουμε  απ’ το 2020, συγκεκριμένες προτάσεις, υλοποιήσιμες, εφαρμόσιμες, που στηρίζονταν στην διεθνή εμπειρία, οι οποίες άμβλυναν και έλυναν σε μεγάλο    βαθμό το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του.

Δυστυχώς παρότι στα λόγια συμφωνούσατε και κυρίως παρότι υπάρχουν αποφάσεις του Περιφερειακού  Συμβουλίου Πελοποννήσου στην πράξη  τις αγνοήσατε και αρκεστήκατε σε ημίμετρα."

Στη συνέχεια οι σύμβουλοι επισημαίνουν ότι:  Ο επιχειρηματίας Κουτέλας Μενέλαος , εντελώς μόνος του, χωρίς καμία θεσμική βοήθεια και καθοδήγηση από πουθενά, ταξίδεψε στο εξωτερικό έψαξε, βρήκε και έφτιαξε μια πραγματικά εντυπωσιακή μελέτη, τα τεχνολογικά στοιχεία της οποίας ουσιαστικά ελαχιστοποιούν τους ρύπους και τις συνέπειες τους. Το νέφος που βρομάει και επιβαρύνει την υγεία μας δεν θα υπάρχει. Το πυρηνελαιουργείο θα λειτουργεί κανονικά και δεν    θα    εκπέμπει σχεδόν τίποτα. Το κόστος της επένδυσης πολύ μεγάλο, θα φτάσει το 1.500.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του αμφίβολη. Γιατί παρότι στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται μεγάλα ποσά για περιβαλλοντικά έργα, κανένας υπουργός Ανάπτυξης δεν φρόντισε να φτιάξει κωδικό που να περιλαμβάνει αυτές τίς ιδιαίτερα ρυπογόνες επιχειρήσεις και κανένας περιφερειάρχης δεν φρόντισε να αναδείξει το θέμα στην πραγματική του διάσταση, και να πιέσει ασφυκτικά τον υπουργό για να φτιάξει έναν τέτοιο κωδικό και να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν.

Ο συγκεκριμένος      επιχειρηματίας προς τιμήν του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και με δικούς του πόρους αν χρειαστεί, όμως έτσι η ολοκλήρωση του αντιρυπαντικου εκσυγχρονισμού θα καθυστερήσει
Έφτασε λοιπόν ο κόμπος στο χτένι και άλλες αναβολές δεν χωράνε. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Θα πρέπει η Περιφερειακή    Αρχή    να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Περιφερειακού    Συμβουλίου Πελοποννήσου άμεσα    και να εκπονήσει μελέτες για την μετεγκατάσταση των μονάδων και να πιέσει τους αρμόδιους να ενταχθούν οι σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες σε χρηματοδοτικά προγράμματα

Θα πρέπει η κυβέρνηση άμεσα να αναθεωρήσει τον προγραμματισμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, να περιλάβει σε αυτά τον αντιρρυπαντικό εκσυγχρονισμό των πυρηνελαιουργείων, και να παρέχει στους επιχειρηματίες κάθε θεσμική και γραφειοκρατική διευκόλυνση για να το κάνουν.

Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων  άμεσα να προχωρήσουν σε ανάλογες μελέτες, για να αμβλυνθουν οι συνέπειες απ’ την λειτουργία των επιχειρήσεων τους, μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών μετεγκατάστασης τους και την εγκατάσταση σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.
Σας    ρωτάμε λοιπόν:

• Γιατί 3    χρόνια δεν έχετε    υλοποιήσει τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου;

• Έχετε σκοπό έστω και τώρα να πάρετε  όλες  τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα στη  βάση των αποφάσεων του  Περιφερειακού    Συμβουλίου Πελοποννήσου; Αν ναι    πιο είναι το ακριβές σχέδιο σας και πιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας ."


NEWSLETTER