Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 09:46

Καθώς κλείνει η πόρτα της Συγγρού: Γερμανική... στολή προβάρει ο Τατούλης

Καθώς κλείνει η πόρτα της Συγγρού: Γερμανική... στολή προβάρει ο Τατούλης

Το τελευταίο του χαρτί φαίνεται να παίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, επικαλούμενος την ελληνογερμανική φιλία και ρίχνοντας γέφυρες στην Ευρώπη, αφού στην Ελλάδα βρίσκει πλέον όλες τις πόρτες κλειστές. Ο κ. Τατούλης προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει σανίδα σωτηρίας, καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πάει σε εκλογές χωρίς έργο και χωρίς πολιτικές συμμαχίες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να προβάλει… νέα οράματα.

Με δεδομένο ότι η περιφερειακή αρχή μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα κι ότι σιγά σιγά κλείνουν όλες οι πόρτες των κομμάτων, ο κ. Τατούλης στρέφεται πλέον στο… Βερολίνο προσπαθώντας να αντλήσει πολιτική δύναμη από τους Γερμανούς. Βεβαίως αυτή η προσέγγιση έχει μεγάλο ρίσκο, καθώς αυτή την περίοδο και λόγω του μνημονίου οι Γερμανοί δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ελλάδα. Ο περιφερειάρχης όμως ρισκάρει, και την Παρασκευή συναντήθηκε στη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα με τον πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, ενόψει της επίσημης επίσκεψης της υπουργού Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Ανγκέλικας Σβαλ-Ντούρεν, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εκεί βρήκε την ευκαιρία να δηλώσει την πίστη του "στη συνεργασία των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας" - και ειδικότερα "στην ελληνογερμανική φιλία και στην ανάγκη εμβάθυνσής της", όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας. Προσπαθώντας πάντως να κρατήσει τις απαραίτητες ισορροπίες ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι "ωστόσο εμείς μόνο μπορούμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα". Συμπλήρωσε μάλιστα ότι "αν δεν υπήρχε η κρίση ίσως θα έπρεπε να την εφεύρουμε, προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματά μας".

Ο κ. Τατούλης τόνισε την ανάγκη της χώρας για μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι "η ευθύνη για τα οικονομικά μας προβλήματα είναι δική μας και μόνοι μας θα τα λύσουμε, κινητοποιώντας τους πολίτες μας. Δεν υπάρχουν μεσσίες στο σύγχρονο κόσμο, ελπίδα είναι μόνο οι ίδιοι οι πολίτες". Δεν είπε όμως στους Γερμανούς ότι είναι... αντίθετος με τις απελευθερώσεις των επαγγελμάτων, και γι' αυτό δεν θα δώσει ούτε μία νέα άδεια ταξί.

Αναφερόμενος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να έχει στόχο μόνο το οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά να λειτουργήσει ευεργετικά και στην παιδεία και στη συνείδηση των πολιτών. "Χαίρομαι για την άποψη του κ. Ντολτ για την ανάγκη εμβάθυνσης της Ευρώπης, όπως επίσης για την άποψή του ότι το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο για τους λαούς της, αλλά για όλη τη διεθνή κοινότητα", συμπλήρωσε - για να αναφέρει στη συνέχεια: "Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι δεν είναι τραύμα της Γερμανίας, αλλά της ιστορικής συνέχειας της Ευρώπης, η οποία οφείλει να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Χαίρομαι για το σκεπτικισμό της Γερμανίας για τα σύγχρονα διεθνή γεγονότα που μας απασχολούν αυτή τη στιγμή".

Καταλήγοντας ο κ. Τατούλης προσκάλεσε τον Γερμανό πρέσβη να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Πελοπόννησο. Από την πλευρά του ο κ. Ντολτ ανέφερε πως η Πελοπόννησος παρουσιάζει ιδιαίτερο και πολύπλευρο ενδιαφέρον κι έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με περιοχές της Γερμανίας, όπως το Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την Περιφέρεια του Σβέμπις Χαλ. "Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελεί πολύ σημαντικό εταίρο και η επίσκεψη της κ. υπουργού έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η συνεργασία μας θα επεκταθεί μετά την επίσκεψη της κ. υπουργού", πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο Γερμανός πρέσβης είπε ακόμη πως το κλειδί για την εμβάθυνση της ελληνογερμανικής φιλίας είναι οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, καθώς οι ελληνικοί και οι γερμανικοί δήμοι αντιμετωπίζουν τα ίδια σχεδόν προβλήματα - ενώ δήλωσε ότι "η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην κορυφή αυτής της συνεργασίας". Σημείωσε πως "οι Γερμανοί γνωρίζουν την ευθύνη τους για το 1941-1944" και τόνισε ότι "κανένας δεν θα πρέπει να ξεχνάει και την προσωπική του ευθύνη".