Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:56

Αναπάντητα ερωτήματα άφησαν ΤΕΡΝΑ και Τατούλης

Αναπάντητα έμειναν πολλά σημαντικά ερωτήματα για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την προχθεσινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου η ανάδοχος εταιρεία "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή" παρουσίασε την πρότασή της και επιχείρησε να δώσει κάποιες απαντήσεις, μαζί με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νικόλαο Μαντζιούφα.

Τα κύρια ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν -ούτε από την Περιφέρεια- αφορούν το κόστος της διαχείρισης που θα βαρύνει δήμους και δημότες, καθώς και η ποσότητα των σκουπιδιών που κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στην ανάδοχο εταιρεία.
Η προχθεσινή διαδικασία επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ την αμετακίνητη στάση και την καθολική αντίδραση αιρετών και κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στην περιοχή της Καλλιρρόης.
Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Μαντζιούφας, στην τελική του απάντηση, είπε ότι «είναι ο πλέον διαφανής διαγωνισμός που έχει γίνει. Υποστήριξε πως «όλοι εσείς (Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) θα είστε συμμέτοχοι στον έλεγχο». Επέμεινε πως «είναι έργο κόσμημα« και ανέφερε ότι «είναι τέτοιου επιπέδου ο έλεγχος, που οι μονάδες δε θα μείνουν στην εικόνα που είδατε».

ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ
3 ΜΟΝΑΔΕΣ

Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Αγραφιώτης είπε ότι «ο ΠΕΣΔΑ ήταν συγκεκριμένος, προέβλεπε τη δημιουργία 3 μονάδων», μίλησε για
τεχνικο-οικονομικά κριτήρια και διαβεβαίωσε πως είναι ίδιας τεχνολογίας και οι 3 μονάδες, με μηχανική διαλογή και ανακύκλωση
βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων που παράγει βιοαέριο, παραγωγή κομπόστ και υπόλειμμα για τους ΧΥΤΥ. Ενημέρωσε ότι η εγκατεστημένη ισχύς τους είναι 2,5 MW (η καθεμία), απάντησε πως δεν παράγεται δευτερογενές καύσιμο και ανέφερε ότι αυτή είναι η πιο διαδεδομένη τεχνολογία στην Ευρώπη. Είπε ότι «το 25%, τα 30 εκ. ευρώ είναι ίδια κεφάλαια, σύμφωνα με το διαγωνισμό. Οι τράπεζες όμως θέλουν μεγαλύτερο ποσοστό ίδιας συμμετοχής 30-35%, για να "ματώσει" πρώτος ο ανάδοχος». Επέμεινε πως «οι δήμοι που έχουν μπλε κάδους θα συνεχίσουν να στέλνουν στα ΚΔΑΥ» και απάντησε ότι «αυτές οι μονάδες δεν μπορούν να επεξεργαστούν αδρανή και λυματολάσπη». Είπε ότι «μελετήσαμε τις εναλλακτικές θέσεις και τις απορρίψαμε και πήγαμε στην προτεινόμενη (Παλιοροβούνι)» -χωρίς να αναφέρει τις εναλλακτικές που απέρριψαν- και πληροφόρησε πως «το Παλιοροβούνι είναι αναδασωτέα περιοχή. Μια τέτοια περιοχή είναι πιο ισχυρή από το δάσος». Επέμεινε ότι οι μονάδες «δεν έχουν οχλήσεις, οσμές και στραγγίσματα» και ανέφερε πως «είναι δίπλα σε καλλιέργειες» (αυτό ήταν απάντηση στον αντιπεριφερειάρχη Π. Αλευρά, με παραίνεση Τατούλη). Απέφυγε όμως να δεσμευτεί πως δεν επηρεάζουν τις γειτονικές βιολογικές καλλιέργειες ελαιόλαδου.
Για το κόστος ο κ. Αγραφιώτης είπε απλώς ότι «υπάρχει μόνο το κόστος που ανακοινώθηκε στη συνάντηση της Περιφέρειας με τους υπουργούς, τίποτα άλλο». Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν ρήτρες απομείωσης και όχι αύξησης του κόστους». Υποστήριξε ότι «υπάρχει στη "Διαύγεια" η προκήρυξη του διαγωνισμού, με βάση αυτή διαγωνιστήκαμε». Ανέφερε πως «τα σκουπίδια δε μένουν καθόλου στους ΣΜΑ» και μίλησε για τον ανεξάρτητο ελεγκτή. Απάντησε γενικόλογα σε σχετική ερώτηση, ότι «τις μίνιμουμ ποσότητες σκουπιδιών που πρέπει να παίρνουμε τις έχει δώσει ο διαγωνισμός, η Περιφέρεια» και ενημέρωσε ότι το κομπόστ πέρα από καλλιέργειες θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των ορυχείων της ΔΕΗ και για την επίστρωση στους γειτονικούς ΧΥΤΥ.
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μίλησε για μελέτες επί μελετών που γίνονταν, λέγοντας ότι «δεν πληρώσαμε καμία μελέτη και κάνουμε το έργο». Επικρίνοντας την περίπτωση στο Παλιοροβούνι, έκανε λόγο «για εκατομμύρια, για να σχεδιάζουμε ΧΑΔΑ σε χώρο αναδασωτέο και με άλλα μεγάλα προβλήματα». Επέμεινε πως το σχεδιαζόμενο έργο «χαρακτηρίζεται ως περιβαλλοντικό, καινοτόμο στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του». Ανέφερε ότι «η χωροθέτηση είναι ευθύνη του ανάδοχου», ενώ αποδεχόμενος εμμέσως τα προβλήματα χωροθέτησης στην Καλλιρρόη, είπε πως «από τις 5 θέσεις, ατυχήσαμε στη μία». Σημείωσε ακόμη ότι «ο διαγωνισμός τελειώνει με την υπογραφή της σύμβασης» και ότι «περιορίζοντας το κόστος της μεταφοράς, όχι στα χαρτιά, θα πρέπει να γίνει μείωση των τελών διαχείρισης αποβλήτων από τους δήμους». Τέλος, συμφώνησε με την έκκληση του συμβούλου Αριστείδη Σταθόπουλου πως η περιοχή του Μελιγαλά δε χωράει άλλη επιβάρυνση.