Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 08:45

Με αφορμή το αντιπλημμυρικό του “Μορέα”: Μετωπική σύγκρουση Νίκα - Αναστασόπουλου

Με αφορμή το αντιπλημμυρικό του “Μορέα”: Μετωπική σύγκρουση Νίκα - Αναστασόπουλου

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Σε πολιτική σύγκρουση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου οδήγησε η διαφωνία τους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αντιπλημμυρικό του «Μορέα». Ο κ. Νίκας ζήτησε μάλιστα από τον κ. Αναστασόπουλο να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη, αλλά ο τελευταίος απάντησε ότι δεν θα παραιτηθεί και προκάλεσε τον περιφερειάρχη να τον αποπέμψει. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη, καθώς ο κ. Αναστασόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αντιπλημμυρική προστασία της Πελοποννήσου διαφοροποιήθηκε από όσα είχε εισηγηθεί προηγουμένως ο κ. Νίκας για το αντιπλημμυρικό του «Μορέα», προβλέποντας ταυτόχρονα πως θα γίνουν ενστάσεις για το έργο τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Νίκας μεταξύ άλλων κατήγγειλε πως τα τρία από τα τέσσερα χρόνια της θητείας του κάποια πρόσωπα τον υπονόμευαν, ενώ άφησε για ακόμα μια φορά αιχμές -χωρίς να τον κατονομάσει- κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επειδή στις πλημμύρες της Καλαμάτας επέρριπτε ευθύνες στο δήμαρχο. Ο κ. Νίκας είπε πως δεν τον άφησαν να κατέβει στις εκλογές και για μια ακόμα φορά είπε πως το κεντρικό κράτος ψάχνει αυτοφωράκηδες στην αυτοδιοίκηση για να καλύψει τις αστοχίες του.

Σε πολιτικό επίπεδο η σύγκρουση μεταξύ περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρη είναι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αφού και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή τερμάτισε τη θητεία της διασπασμένη μετά τη σύγκρουση του τότε περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη με τους αντιπεριφερειάρχες του Ελένη Αλειφέρη και Περικλή Μαντά. Επίσης το 2014 είχαν συγκρουστεί με τον τότε περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και είχαν παραιτηθεί οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Δέδες, Παναγιώτης Αλευράς, Ανδρέας Πουλάς και ο τότε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος. Μένει να δούμε αν στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του κ. Νίκα θα διατηρηθεί η ενότητα της παράταξής του ή αν θα επιχειρηθεί αποδόμηση της πολιτικής της οντότητας με παραιτήσεις και αποχωρήσεις.

 

«ΕΝΑ ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά έργα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Νίκας είπε μεταξύ άλλων: «Στη μακρά αυτοδιοικητική μου ζωή, η οποία διεκόπη βίαια όπως ξέρετε, αλλά δεν πειράζει κάποιοι χάσανε εκλογές, εγώ δεν έχασα, δεν κατέβηκα, δεν με άφησαν να κατέβω, έχω δει φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς και έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Αλήθειες θα σας πω, δεν έχω κανένα λόγο, δεν έχω καμία μορφή ιδιοτέλειας πλέον. Βλέπω ένα κράτος αδύναμο, ανοργάνωτο, δεν θέλω να πω τη λέξη αποτυχημένο, γιατί είναι πολύ βαριά λέξη, ιδιαίτερα για όσους δουλεύουμε στο δημόσιο τομέα. Και εγώ προσπάθησα να μην είμαι μέρος ενός αποτυχημένου κράτους και πολλοί άλλοι. Όπου έχουμε συμφορές και τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Όπου έχουμε υποσχέσεις μετά από συμφορές οι οποίες δεν τηρούνται. Και ότι εν πάση περιπτώσει, καταβάλλεται μία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση τη συμφορά και το ίδιο η κυβέρνηση όταν είναι αντιπολίτευση. Δηλαδή έχουμε μία κοκορομαχία. Φωτιές, πλημμύρες, αστικοποίηση, καταπατήσεις, γενικά πολεοδομικά σχέδια, εκτός σχεδίου δόμηση, τσιμεντοποίηση, όλα αυτά αλληλοσυνδέονται. Όταν έσκασε το πρόβλημα με τη Μάνδρα που είχαν καλύψει τα ρέματα 100 χρόνια, έφταιγε η Δούρου; Όταν λοιπόν γίνει το κακό αναζητούνται οι ευθύνες για αυτοφωράκηδες. Ο υπουργός δεν φταίει ποτέ. Ο πρωθυπουργός… αλίμονο. Φταίει όμως ο δήμαρχος, φταίει ο περιφερειάρχης, όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Φταίει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Τώρα τελευταία  περισσότερο ο περιφερειάρχης από ό,τι στο παρελθόν. Φορτώνουμε όλες τις ευθύνες χωρίς πόρους, χωρίς τα αναγκαία χρήματα, χωρίς σχεδιασμό και όταν συμβαίνει το κακό πρέπει να τα ρίξουμε σε κάποιον. Αυτός ο κάποιος ας είναι φίλος μας, ας είναι μέλος της πολιτικής επιτροπής, βλέπε Αγοραστός. Αυτός φταίει, αυτός πρέπει να φορτωθεί τις ευθύνες».

 

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Αναστασόπουλος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή Νίκα που υποστήριζε την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αντιπλημμυρικό του «Μορέα» λέγοντας: «Για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας, καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι, γιατί ακούστηκε εδώ πέρα ότι η νέα περιφερειακή αρχή, αναθέσεις και λοιπά. Ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο Δήμος Καλαμάτας αναθέτει αυτό το έργο. Το υπουργείο το κάνει. Και μάλιστα το υπουργείο το μελετάει από το 2018. Ακούστε και μη με διακόπτετε. Από το 2018 λοιπόν μελετάει αυτό το υδραυλικό έργο, αυτό το έργο το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας. Γιατί η τότε περιφερειακή αρχή δεν αντέδρασε; Και να πει όχι, δεν θα το κάνει το υπουργείο, θα το κάνουμε εμείς και επομένως θα γίνει τώρα, εδώ, αργότερα. Δεν έγινε καμία αντίδραση το 2018. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όχι η δική μας. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανάθεσης από τον καινούργιο ή τον εν ενεργεία περιφερειάρχη, ούτε από το δήμο».

 

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στη δευτερολογία του ο κ. Νίκας είπε: «Με γλώσσα αντιπαράθεσης και κομματική γλώσσα δεν νομίζω ότι ένα τόσο μεγάλο θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όταν μάλιστα όλες οι κυβερνήσεις, έχουν περάσει κυβερνήσεις τα τελευταία 10-15 χρόνια από όλα τα κόμματα χωρίς να έχουμε μία ουσιαστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο εντείνεται συνεχώς. Η άποψή μου είναι ότι μόνο με συνεννόηση μπορούμε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θυμόμαστε τη θέση που είχε πάρει ο καθένας όταν συζητούσαμε αυτό το μεγάλο θέμα, όπου η αντιμετώπισή του ήταν σωστή. Απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έγινε μία σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων όπου ήταν οι επιστήμονες και από τις δύο πλευρές. Και εγώ έφυγα με τη βεβαιότητα ότι θα κουβεντιάζαμε βρε αδερφέ για κάτι που αφορά μία πόλη στην οποία υπηρέτησα 13 χρόνια ως δήμαρχος. Και δεν δέχομαι από κανέναν ότι την αγαπάει περισσότερο και τη νοιάζεται περισσότερο. Και μάλιστα στην απόφαση αυτή οδηγήθηκα -θα πω γιατί μιλάω σε πρώτο πρόσωπο σε λίγο- γιατί είχα και την πολύ κακή εμπειρία τού Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Μεθώνη, όπου εμείς προχωρήσαμε και ψηφίσαμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρότι δεν υπήρχε μελέτη, ήταν μία κόκκινη γραμμή. Και αρχίσαμε και μιλάγαμε για το τρένο Καλαμάτα - Μεσσήνη που καταστρέφεται, για τον αυτοκινητόδρομο που δεν φτάνει στην Καλαμάτα και ένα σωρό άλλα τέτοια ζητήματα που θα βρίσκουμε μπροστά μας. Είχαμε και μία μελέτη από την Παραλία, που τελικά θα φανεί ότι ήταν φθηνότερη. Ήταν ένα θέμα λοιπόν που το Συμβούλιο έδειξε την καλή του διάθεση, αλλά τελικά δεν έγινε κανενός είδους συζήτηση και τα αποτελέσματα τα είδατε. Μιλάμε για το αρμόδιο όργανο γνωμοδότησης, το κύριο όργανο γνωμοδότησε. Είχα λοιπόν τη βεβαιότητα, επειδή κουβεντιάζαμε το θέμα, ότι θα φτάναμε σε έναν κοινό τόπο. Και κυρίως ότι θα μιλάνε οι επιστήμονες και εμείς θα ακούμε και θα τοποθετούμαστε. Διατηρώ την ελπίδα πότε θα γίνει αυτό ακόμα, είμαι βέβαιος ότι θα υποβληθεί ο ορυμαγδός προσφυγών και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει σε αυτό τον τόπο. Θυμηθείτε το αυτό που σας λέω. Να έχουν τη βεβαιότητα και αυτοί που εξελέγησαν ότι δεν θα είναι με μία κυβέρνηση την πενταετία. Για όποιον έχει πολιτική εμπειρία αυτά τα ξέρει πάρα πολύ καλά, επομένως φυλαγόμαστε. Και το άλλο το οποίο θέλω να πω: Θα είμαι δύο μήνες περιφερειάρχης, όποιος δεν θέλει να είναι συνεργάτης μου και μάλιστα αμειβόμενος να παραιτηθεί αμέσως. Αμέσως. Ψηφίσαμε, ακολουθήσαμε μία γραμμή. Απαγορεύεται. Άμεση παραίτηση για να μην το κάνω εγώ. Τελεία».

Σε εκείνο το σημείο κάτι ακούγεται να λέει κάποιος, μάλλον ο κ. Αναστασόπουλος, και ο κ. Νίκας φωνάζει: «Σταμάτα θρασύτατε. Σταμάτα, έως εδώ». Ο κ. Αναστασόπουλος απαντά: «Εσύ είσαι θρασύς, εσύ. Σου επιστρέφω το χαρακτηρισμό». Ο περιφερειάρχης φωνάζει «να παραιτηθείς αμέσως» και ο αντιπεριφερειάρχης απαντά: «Όχι, δεν παραιτούμαι, να το κάνετε εσείς».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Μαλτέζος διέκοψε τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και όταν ξεκίνησε πάλι η συνεδρίαση ο κ. Νίκας είπε: «Από τα τέσσερα χρόνια, τα τρία -και δεν το κατανοήσατε ποτέ και δεν το καταλάβατε- τα τρία χρόνια ήμουνα συνεχώς υπονομευόμενος από συγκεκριμένα άτομα. Πάντοτε. Έκανα υπομονή. Και δεν ήταν ο αντίπαλός μου η δική σας πλευρά, αυτό πρέπει να το ξέρετε (σ.σ. απευθυνόμενος ο κ. Νίκας στην αντιπολίτευση). Αλλά εγώ άντεξα και πορεύομαι με αξιοπρέπεια».