Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013 10:59

Δημοσιογραφικές διαπιστώσεις Αλευρά: "Μπαζωμένα ρέματα εδώ και 10ετίες"

Δημοσιογραφικές διαπιστώσεις Αλευρά: "Μπαζωμένα ρέματα εδώ και 10ετίες"

"Εχουν μπαζωθεί ρέματα εδώ και 10ετίες", σημείωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, κάνοντας απολογισμό για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των πλημμυρών στο νομό, τις 2 - 3 τελευταίες ημέρες.

Μίλησε για ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και ατομική των πολιτών και παρατήρησε πως «είναι ένα καλό μάθημα για όλους. Χρειάζεται υπευθυνότητα». Εμεινε, όμως, μόνο στη διαπίστωση και δεν αναφέρθηκε σε τρόπους εξάλειψης της τραγικής αυτής κατάστασης.
Ενημέρωσε ότι κλιμάκιο γεωπόνων έκανε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών και πως «ο επόπτης του ΕΛΓΑ είναι εδώ και κάνει μια γενική εκτίμηση της κατάστασης». Πληροφόρησε ότι μηχανικοί βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο και εξετάζουν τα προβλήματα και την κατάσταση στα γεφύρια.
Παρατήρησε ότι ποταμός Αρις, αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας, -αφήνοντας αιχμή για το δήμο- δεν καθαρίστηκε.
Ανέφερε ότι συγκροτήθηκε επιτροπή ελέγχου σπιτιών και επιχειρήσεων κι ενημέρωσε πως όσοι έχουν ζημιές σε σπίτια πρέπει να κάνουν αίτηση στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και όσοι έχουν σε επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ανάπτυξης (στον 5ο όροφο του Διοικητηρίου). Αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις ζημιές σε παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο, αποθήκες, στάβλους, ζωοτροφές κ.λπ. πρέπει να κάνουν αίτηση στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ για ενίσχυση από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
Ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι χρειάζονται και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως στο δρόμο Θουρία - Αμφεια όπου υπάρχουν δύο μεγάλες κατολισθήσεις, σε γεφύρι στους Χράνους (στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη) και στο Στάσιμο, όπου σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στην 7η επαρχιακή.
Τέλος, είπε ότι χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση (η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ζητήσει 500.000 ευρώ για τις ζημιές σε Μεσσηνία και Αρκαδία) και παρατήρησε πως η Π.Ε. Μεσσηνίας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τους ΚΑΠ 2012 και 2013, ενώ είχαν προγραμματιστεί 780.000 ευρώ για παρεμβάσεις στο δίκτυο του ΓΟΕΒ».