Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2024 17:41

Επικεφαλής παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Χαμηλοί τόνοι στις πρώτες τοποθετήσεις

Επικεφαλής παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Χαμηλοί τόνοι στις πρώτες τοποθετήσεις

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Την πολιτική τους ταυτότητα οροθετήσαν με σύντομο μήνυμα τους στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στο λιτό και σύντομο μήνυμα του πρόβαλε την ανάγκη συνεργασίας, ο Πέτρος Τατούλης ζήτησε από τα μέλη του Σώματος να υπηρετήσουν την εκλογική εντολή και να υπερασπιστούν τους θεσμούς, ο Μανώλης Μάκαρης είπε ότι θα συμμετέχει δημιουργικά στις συνεδριάσεις  και με δράσεις στην κοινωνία, ο Δημήτρης Κουτσούλης επεσήμανε τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία του έργου του κ. Πτωχού και τέλος ο Νίκος Κουτουμάνος είπε ότι φιλοδοξεί να  εκπροσωπήσει λαϊκά στρώματα.

Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός δήλωσε : « Εύχομαι ένα χρόνο πολύ δημιουργικό μία παραγωγική θητεία σε όλους μας.  Αν κάτι θα ήθελα να σημειώσω και να τονίσω είναι το να έχουμε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας ένα ομαδικό πνεύμα.  Όλοι μας είμαστε εκπρόσωποι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όλοι μας αγαπάμε εξίσου την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν υπάρχει κάποιος που να την αγαπάει λιγότερο ή περισσότερο. Νομίζω ότι όλοι μαζί ενωμένοι και με συνεργασία μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για αυτόν τον ευλογημένο τόπο.  Και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε.  θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι έχουν εκλεγεί.  Εύχομαι λοιπόν και πάλι καλή παραγωγική θητεία και ότι καλύτερο σε όλους.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Πέτρος Τατούλης είπε: « Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα το 2024 να είναι ένας καλύτερος χρόνος σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάει σήμερα ο τόπος μας. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω και να τονίσω  ιδιαίτερα ότι η μεγάλη ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και όλων των περιφερειακών συμβουλίων είναι το να υπηρετήσουν με πίστη και σθένος τον ίδιο το θεσμό. Και ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες όπου η εμπειρία του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου μας έδωσε πλέον τη δυνατότητα να λέμε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση τότε προσπάθησε και επέβαλε στη λειτουργία του περιφερειακού θεσμού έναν αυθαίρετο αντισυνταγματικό τρόπο. Με αυτή την εμπειρία, καλώ όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθεί δυνατό απέναντι στην οποιαδήποτε αντισυνταγματική παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης. Και βέβαια θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι ναι μεν  ενωμένοι,  αλλά ο καθένας με τις δικές του απόψεις γιατί η δέσμευση των ψηφοφόρων, των πολιτών της Πελοποννήσου δίνει συγκεκριμένο ρόλο, καθήκον και αρμοδιότητα να υπηρετήσει η κάθε παράταξη τη δική της άποψη και τη δική της προεκλογική δέσμευση. Μέσα σε αυτή την λογική ασφαλώς επιτυγχάνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Ποτέ όμως δεν μπορεί να αποδομηθεί και να αφαλατωθεί το πολιτικό περιεχόμενο της κάθε παράταξης η οποία συμμετείχε σε αυτές τις εκλογές. 

Ο επικεφαλής της παράταξης Πρώτα η Πελοπόννησος Μανώλης Μάκαρης είπε «Κύριε περιφερειάρχα εύχομαι καλή θητεία να έχετε. Εμείς ως παράταξη Πρώτα η Πελοπόννησος θα έχουμε μία δημιουργική συμμετοχή στη συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με δράσεις έξω από την Περιφερειακό Συμβούλιο για να αναδείξουμε τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχει Περιφέρεια Πελοποννήσου τα οποία την καθιστούν να βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση όσον αφορά την ανάπτυξη παρόλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τις οποίες έχει Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι χρέος όλων μας, από όποια θέση κι αν είμαστε, να αγωνιστούμε για το καλύτερο.  Βεβαίως ο καινούργιος νόμος για την αυτοδιοίκηση δίνει υπερπλειοψηφίες στις περιφερειακές και στις δημοτικές αρχές αντίστοιχα. Ομως παρόλα αυτά θα αγωνιστούμε ως αντιπολίτευση με δημιουργική συμμετοχικότητα έτσι ώστε  να προβάλουμε τις θέσεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσουμε τις ανεξάρτητες δυνατότητες που έχει Πελοπόννησος για ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της παράταξης Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής Δημήτρης Κουτσούλης είπε: «Δεν είναι ώρα φυσικά να ξεκινήσουμε με αντίλογο ή με οποιοδήποτε προεκλογικό σύνθημα. Στην τελική πριν 2 μήνες ο πελοποννησιακός λαός έκρινε. Σήμερα έχουμε ένα εορταστικό κλίμα. Σήμερα πρέπει να δείξουμε ακριβώς ότι βρισκόμαστε εδώ μπροστά για να κάνουμε μία καινούργια αρχή. Βρισκόμαστε σε μία καινούργια αφετηρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Κύριε περιφερειάρχα καλή θητείας σας εύχομαι. Ξεκινάτε με τρεις βασικές υποχρεώσεις.  Πρώτη βασική υποχρέωση είναι να αποδείξετε στην πορεία σας τα πέντε έτη ότι είστε  περιφερειάρχης όλων των Πελοποννήσιων. Δεύτερη βαθιά υποχρέωση να αποδείξετε ότι θα είστε ο περιφερειάρχης, δηλαδή αυτός που είναι και ανώτερος από υπουργό και θα αξιοποιήσει όλα εκείνα τα κονδύλια και τις δυνατότητες και θα έρχεται εδώ με προτάσεις στις οποίες σε όσες συμφωνούμε θα βρισκόμαστε μαζί και σε όσους διαφωνούμε θα βρισκόμαστε δραματικά αντίθετα.  Ετσι ώστε να αποδείξετε ότι δεν είστε έρμαιο  οποιοσδήποτε κυβέρνησης είτε της συγκεκριμένες είτε μέσα στην πορεία  αν στην πενταετία αλλάξει η κυβέρνηση δεν θα είστε υπό την καθοδήγηση του οποιουδήποτε.  Τρίτη βασική υποχρέωση αγαπητέ φίλε Δημήτρη Πτωχέ είναι η εξής:  Να αποδείξεις ότι δική μας γενιά, μιας και είμαστε σχεδόν συνομήλικοι, έχει τη δυνατότητα ακριβώς να πάρει τις τύχες αυτού του τόπου και να μην απογοητεύσει. Εμείς δεν είμαστε γενιά του πολυτεχνείου, δεν είμαστε  η γενιά η προηγούμενη η οποία ίσως φέρει και μία ευθύνη για την θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Είμαστε μία γενιά η οποία θίχτηκε από την κρίση την οικονομική. Είμαστε οι επιστήμονες που παρέμειναν σε αυτή τη χώρα και προσπαθήσαμε να επιβιώσουμε και ερχόμαστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Οφείλουμε να αποδείξουμε  λοιπόν ότι μπορούμε να πάρουμε τις τύχες αυτού του τόπου του στα χέρια μας. Βασική υποχρέωση υποχρέωση αγαπητοί μου όλων μας είναι  όμως να είμαστε με το συμφέρον του πελοποννησιακού λαού. 

 Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Κουτουμάνος είπε: «Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα στην Πελοπόννησο είναι πάρα πολλά. Και βεβαίως όταν  αναφερόμαστε εμείς στην Πελοπόννησο, ως Λαϊκή Συσπείρωση η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, δεν αναφερόμαστε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική τάξη αλλά αναφερόμαστε στα τεράστια προβλήματα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα.  Πρώτα από όλα τους μισθωτούς αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους. Και προβλήματα τα οποία αφορούν τη διαχρονική πολιτική που εφαρμόστηκεαπό όλες τις κυβερνήσεις και στα χρόνια της κρίσης και μετά.  Προβλήματα στα οποία έχουν συμβάλει οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την περιφερειακή αρχή της Πελοποννήσου. Εκτιμούμε ότι την επόμενη πενταετία ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με  ροδοπέταλα. Ισα-ίσα εκτιμούμε ότι θα ενταθούν τα προβλήματα  και λόγω των εξελίξεων στην οικονομία. Πρώτα από όλα ήδη είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς δεν συμμεριζόμαστε το κλίμα που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση επικοινωνιακά κυρίως. Ήδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ύφεση και είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρχει βαθιά καπιταλιστική κρίση και στην Ευρώπη και παγκόσμια.  Ζήτημα το οποίο απαιτεί προετοιμασία. Με αυτή λοιπόν την έννοια εμείς θα επιδιώξουμε την επόμενη πενταετία στο Περιφερειακό Συμβούλιο να μην είναι απλώς ένας τρόπος που θα συζητάμε όμορφα αλλά να  δίνονται λύσεις για τα λαϊκά στρώματα .Εμείς θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι και τόπος όπου θα εκφράζονται και τα λαϊκά στρώματα και θα επιδιώξουμε με αγωνιστικό τρόπο λύσεις»