Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 15:37

Επίσκεψη του Γερμανού πρέσβη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Επίσκεψη του Γερμανού πρέσβη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

"Οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν να αποδίδουν και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με σχέδιο, αξιοποίηση των διακριτών πλεονεκτημάτων και εμπνευσμένους πολίτες, όπως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου". Αυτό δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Wolfgang Dold, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Τρίπολη.

 

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης μίλησε για την «ειλικρινή εικόνα μιας Περιφέρειας που στηρίζεται στους ανθρώπους της και στην αλληλεγγύη των φίλων της και με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την αισιοδοξία, την πίστη στις δυνάμεις της και την υπερηφάνεια της, μια άλλη εικόνα για την Ελλάδα».

Ο κ. Τατούλης επανέλαβε ότι «αν δεν υπήρχε η κρίση, ίσως θα έπρεπε να την εφεύρουμε για να αλλάξουμε ρότα» και πρόσθεσε: «Αυτή η αλλαγή πορείας παραμένει το επιτακτικό ζητούμενο, ως το αντίβαρο στον εφησυχασμό της ευημερίας των προηγούμενων ετών, που τεχνηέντως δημιούργησε το πολιτικό σύστημα, και προσδιόρισε ως την κυριότερη αιτία αποτυχίας του σχεδίου διάσωσης της χώρας τις λανθασμένες εκτιμήσεις των δυνατοτήτων της χώρας, αλλά και, ίσως, την αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Φταίνε αναμφισβήτητα και ευρωπαϊκοί θεσμοί, ιδίως η Eurostat, γιατί επικύρωνε τα ψεύτικα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης». 

Αναφερόμενος στο θέμα της μετανάστευσης των νέων από τη χώρα, ο περιφερειάρχης είπε στον πρέσβη πως «είναι πολιτικά ανήθικο να εκμεταλλεύεστε αγοραστικά την εργατική δύναμη των καταρτισμένων νέων της Ελλάδας, για τους οποίους η ελληνική οικογένεια επένδυσε τεράστια ποσά, χωρίς εσείς να έχετε επενδύσει τίποτα σε αυτούς». Οσον αφορά τους βασικούς άξονες της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Πελοπόννησο, έθεσε σε προτεραιότητα τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, με στόχευση στην καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση, τη διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος, με έμφαση στη διαχείριση όλων των ειδών των αποβλήτων, την ανάπτυξη της ενέργειας από ΑΠΕ, ιδίως για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της αγροτικής παραγωγής, και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε συνδυασμό με συνδυασμένες ενέργειες.  

Ο πρέσβης χαρακτήρισε λογικό τον σκεπτικισμό ως προϊόν της κρίσης κι εξέφρασε την άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν να αποδίδουν και αυτό μπορεί να συμβεί «μόνο με σχέδιο, αξιοποίηση των διακριτών πλεονεκτημάτων και εμπνευσμένους πολίτες, όπως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Δήλωσε ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε να ήταν καλύτερο και ότι η αρρυθμία σχεδιασμού - εφαρμογής του θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση το είχε αφομοιώσει ως δικό της, μέσω της ενεργότερης συμμετοχής στη διαμόρφωσή του. Εκτίμησε ότι προσπάθεια της Περιφέρειας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εφόσον στοχεύει στην ποιότητα και την ταυτότητα των προϊόντων, ενώ χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την αύξηση κατά 40% των Γερμανών τουριστών στην Πελοπόννησο, αλλά και την διαρκώς αυξανόμενη εξαγώγιμη δυναμική της. Τέλος, παρατήρησε ότι «η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια ένωση λογιστών, αλλά είναι και πολιτισμός, είναι και παράδοση είναι και κοινωνία των πολιτών».  

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψής του στην Περιφέρεια ο πρέσβης επισκέφθηκε δύο μονάδες παραγωγής προϊόντων, στην Κορινθία και την Αρκαδία και το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές του σχολείου.