Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 20:10

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ημερίδα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ημερίδα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), διοργανώνει hμερίδα με τίτλο «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή» αύριο Πέμπτη 20 Ιουνίου.

Η εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Επτάνησα» του Ξενοδοχείου Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα. Σημειώνεται ότι δεν χρειάζεται προεγγραφή για την παρακολούθηση και η είσοδος είναι δωρεάν.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της Περιφέρειάς τους στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση των σχετικών πολιτικών και των στρατηγικών σχεδιασμών.

Στην 1η Ενότητα της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας και εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές, σχετικά με τους σημαντικότερους ευάλωτους τομείς, καθώς και καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ημερίδα θα εστιάσει στις κάτωθι θεματικές ενότητες:

- Ενέργεια
- Υδάτινοι Πόροι
- Πρωτογενής Τομέας & Γεωργία
- Δομημένο περιβάλλον
- Τουρισμός
- Βιοποικιλότητα

Η 2η Ενότητα της ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή αποσπασμάτων video για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα αποσπάσματα των video είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον.
Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τίτλο «Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή» από την ΕΛΛΕΤ και θα επακολουθήσει συζήτηση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας

Πρώτη Ενότητα

Χαιρετισμοί: Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Εκπρόσωπος ΕΝΠΕ Νεκτάριος Φαρμάκης, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, Πρόεδρος ΔΣ Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης, Δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος ΠΕΔ ΠελοποννήσουΘανάσης Βασιλόπουλος,
Ομιλίες
11.15 π.μ. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός θα αναπτύξει το θέμα: «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή»
11.35 π.μ. Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός θα αναπτύξει το θέμα «Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Το Ζήτημα της Προσαρμογής της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Κρίση»
11:55 Η προϊσταμένη της ΕΥΔΑΜ Όλγα Καρβελά θα αναπτύξει το θέμα «Κόμβος Βιοικονομίας Μεγαλόπολης: Στρατηγική για τον Οικονομικό και Παραγωγικό Μετασχηματισμό της Περιοχής για ένα Βιώσιμο Περιβάλλον»
12.10 μ. Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρος Βαρελίδης θα αναπτύξει το θέμα «Πολιτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων»
12.25 μ.μ. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης θα αναπτύξει το θέμα «Διάβρωση Ακτών – Έργα Προστασίας Ακτών»
12.40 μ.μ. Η καθηγήτρια του ΕΜΠ και πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ Μαρία Παπαδοπούλου
θα αναπτύξει το θέμα «Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης»
12.55 μ.μ. Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «Πετυχημένα Παραδείγματα Καλών Πρακτικών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση»
1.10 μ.μ. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας Γιώργος Κόκκινος θα αναπτύξει το θέμα «Η καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης. Κίνδυνοι Προκλήσεις και Ευκαιρίες»
1.25 μ.μ. Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Θάνος θα αναπτύξει το θέμα «Η Πρωτοβουλία του ΣΕΠΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό»

Δεύτερη ενότητα

Η 2η Ενότητα της Ημερίδας περιλαμβάνει την προβολή αποσπασμάτων video για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τα αποσπάσματα των video είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών προκλήσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε, προσφέροντας τροφή για σκέψη για το παρόν και το μέλλον.
Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση με τίτλο «Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή» από την ΕΛΛΕΤ και θα επακολουθήσει συζήτηση.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Κλιματική Συνείδηση» η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του LIFE-IP AdaptInGR το 2021 (συμμετοχή της μαθήτριας Κατερίνας Παλιουρά από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών).
3.20 μ.μ. Η γεωπόνος MSc και συνεργάτης ΕΛΛΕΤ, LIFE-IP AdaptInGR Κατερίνα Βαρβαρίγγου θα αναπτύξει το θέμα «Προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης & πολιτιστικής κληρονομιάς (η περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης) στην Κλιματική Αλλαγή.

Για περαιτέρω πληροφορίες, σχετικά με την Ημερίδα μπορείτε να απευθυνθείτε στο παρακάτω e-mail: AdaptiveGreece.InfoDays@gmail.com.