Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 21:22

Νικ. Κοροβέσης - Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: "Μόνο με συνέργειες μπορούμε να καταφέρουμε όλα όσα σήμερα φαντάζουν αδύνατα"

Νικ. Κοροβέσης - Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας: "Μόνο με συνέργειες μπορούμε να καταφέρουμε όλα όσα σήμερα φαντάζουν αδύνατα"

 

 

 

Συνέντευξη στην Αννα Αγγελίδου - anagelidou@yahoo.gr

Ηλεία και Μεσσηνία… δύο όμοροι Νομοί με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.  Ο δρόμος Πάτρα- Πύργος έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το έργο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, προκειμένου να «κλείσει το δακτυλίδι» του οδικού άξονα της Πελοποννήσου. Την ίδια στιγμή η ΑΒΑΞ μειοδότησε στο μεγάλο οδικό έργο Ιωάννινα-Κακαβιά που αποτελεί οδικό τμήμα του Δυτικού Άξονα της Αδριατικής Οδού με στόχο την υλοποίηση ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει τις περιοχές από την Τεργέστη έως την Καλαμάτα. Ποια είναι η θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου αυτού έργου;

"Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μία κατάφορη αδικία εις βάρος του Νομού Ηλείας και κατ’ επέκταση και του δυτικού άκρου του Νομού Μεσσηνίας με την κατάτμηση του έργου του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Σήμερα το έργο Πάτρα - Πύργος υλοποιείται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς, χάρη στην αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και στο ενδιαφέρον το οποίο έχει επιδείξει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. Οι διαβεβαιώσεις οι οποίες υπάρχουν είναι ότι το Πάτρα - Πύργος θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2025 δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο.

Παράλληλα έχει ανακοινωθεί ότι ήδη έχουν γίνει οι μελέτες προκειμένου το μεγάλο έργο του αυτοκινητοδρόμου να μην σταματήσει στον Πύργο, αλλά να συνεχιστεί έως το Καλό Νερό και την Τσακώνα, βάζοντας ουσιαστικά ένα τέλος στην απομόνωση των περιοχών του δυτικού άκρου της Πελοποννήσου. Αυτό που θα πρέπει να αναζητηθεί από πλευράς του Υπουργείου Υποδομών, είναι η βέλτιστη δυνατή λύση προκειμένου και ο δρόμος να υλοποιηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κυρίως όμως να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις οι οποίες απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Μιλάμε για ένα έργο ζωτικής σημασίας και σαφώς απαιτούνται συνέργειες και διαρκές ενδιαφέρον τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση του. Εξάλλου αποτελεί και δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού η ολοκλήρωση αυτού του έργου. Όταν ο δρόμος αυτός θα ολοκληρωθεί, δηλαδή το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, και με δεδομένο ότι ήδη προχωρά στο οδικό τμήμα Ιωάννινα - Κακαβιά, σαφώς θα ολοκληρωθεί και ο Δυτικός Άξονας της Αδριατικής Οδού, κάτι το οποίο και εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιδιώκουμε".

Επανειλημμένα έχει επισημανθεί, ότι για να υπάρξει ανάπτυξη σε έναν τόπο απαιτούνται σημαντικά έργα υποδομής. Πέρα από τον αυτοκινητόδρομο, ποια είναι κατά την γνώμη σας τα έργα εκείνα τα οποία απαιτούνται προκειμένου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να γίνει μία ανταγωνιστική Περιφέρεια, «ξεκολλώντας» από τις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης;

"Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις. Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις και η περιοχή μας χρειάζεται επενδύσεις. Σαφώς τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως αυτό του αυτοκινητοδρόμου θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας. Ήδη υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν επιλέξει να εδώ και χρόνια να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στα παράλια της Ηλείας αλλά και της Μεσσηνίας. Επίσης μεγάλες μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στους δύο νομούς. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλη η περιοχή διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να προσεγγίσει επενδύσεις".

Έχετε διατελέσει αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, στην προηγούμενη θητεία σας και σαφώς είστε γνώστης των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα εκείνα τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε προκειμένου να υπάρξει τουριστική άνθηση στη περιοχή;

"Στο σύνολό της η Πελοπόννησος διαθέτει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να την θέσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας. Πέρα από την απέραντη ακτογραμμή και τις μοναδικού κάλλους παραλίες και τις πεντακάθαρες θάλασσες, οι περιοχές που αναφέρετε διαθέτουν ιαματικές πηγές που στο σύνολό τους παραμένουν αναξιοποίητες.

Υπάρχουν παράλληλα εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι –με πλούσια ιστορική σημασία- οι οποίοι αξίζουν να αναδειχθούν, μοναδικός φυσικός πλούτος, αλλά και θρησκευτικά μνημεία τα οποία αξίζει κανείς να γνωρίσει και να θαυμάσει. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ζούμε στην Γη της Επαγγελίας και το μόνο το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε την μοναδικότητα των περιοχών μας.

Πέρα όμως με όσα απλόχερα μας έχει χαρίσει η φύση, αλλά και η ιστορία μας, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα με την οποία θα συνδέσουμε τα μοναδικά προϊόντα τα οποία παράγονται από την γη με τον τουρισμό μας. Είμαι πολύ σημαντικό ο επισκέπτης να παίρνει μαζί του, μοναδικές γεύσεις και αρώματα από τα προϊόντα του τόπου μας, μαζί τους ως θύμηση, και να τα αναζητά και στον τόπο του".

Πόσο χρήσιμες, είναι κατά την γνώμη σας οι συνέργειες μεταξύ τόσο των Νομών, όσο και των Περιφερειών, αλλά και πόσο εύκολο είναι να επιτευχθούν προκειμένου  Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος να γνωρίσουν την «άνθιση» που τόσο έχουν ανάγκη;

"Το έχω πει στο παρελθόν και θα συνεχίσω να το επαναλαμβάνω. Οι συνέργειες είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να καταφέρουμε όλα όσα σήμερα φαντάζουν αδύνατα. Κανένας δεν μπορεί από μόνος του να πετύχει, όσα μπορούν όλοι μαζί, ενώνοντας δυνάμεις. Η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους και όλοι από κοινού οφείλουμε να εργαζόμαστε για την ευημερία των περιοχών μας. 

Επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται με την ενίσχυση, ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις για να αξιοποιήσει τον ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο που έχει ξεκινήσει. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, ώστε να παραμείνουν, να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συνέργειες".


[Η συνέντευξη έχει δημοσιευθεί στο 2ο τεύχος του περιοδικού "Περισκόπιο"]