Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 20:30

Συνάντηση Πτωχού με το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας

Συνάντηση Πτωχού με το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας

Το ΔΣ της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Κυρίαρχα θέματα ήταν η ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων και η ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων επιμόρφωσης και απόκτησης δεξιοτήτων των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γεώργιος Καπερώνης και τα μέλη Δημήτριος Αντωνόπουλος, Γεώργιος Παναγόπουλος, Δημήτριος Γαλανάκης, Χρόνης Χρονόπουλος, Νίκος Μαλαπέτσας και οι οποίοι παρέδωσαν και το εξής παρακάτω υπόμνημα προς τον Περιφερειάρχη. “Αξιότιμε κύριε περιφερειάρχη,

Πρωτίστως, σας καλωσορίζουμε θερμά στο ιστορικό ακίνητο των Τεχνικών Σχολών Παπαφλέσσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Για περισσότερα από 60 χρόνια, αυτό το ίδρυμα υπήρξε φυτώριο τεχνικών επαγγελματιών, εκπαιδεύοντας υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, χειριστές μηχανημάτων, εργαζόμενους στις βιομηχανίες της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, εργοδηγούς και πλήθος άλλων ειδικοτήτων. Οι απόφοιτοί του διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανική ανάπτυξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

Σήμερα, το κτίριο φιλοξενεί τις υπηρεσίες της πρώην Νομαρχίας. Αναμένουμε με ανυπομονησία την ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε οι Σχολές Παπαφλέσσα να επανακτήσουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο, αυτή τη φορά στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού.

Να σημειώσουμε ότι έχει ήδη κατατεθεί πλήρης φάκελος στην Πολεοδομία της Καλαμάτας. Ευελπιστούμε στη συνεργασία του σημερινού Δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, τέωςπροέδρου της Ομοσπονδίας μας, για την επίσπευση των διαδικασιών και στην συνέχεια την δική σας, για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Με το παρόν υπόμνημα, η Ομοσπονδία μας, επιθυμεί να θέσει υπόψη σας ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Μεσσηνίας και κατ' επέκταση ολόκληρης της Περιφέρειάς μας.

Τα αιτήματά μας συνοψίζονται στα εξής:

Αιτούμαστε τη διαμεσολάβηση της Περιφέρειας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μελών μας σε τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες, με ευνοϊκότερους όρους και απλοποιημένες διαδικασίες. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός περιφερειακού ταμείου εγγυοδοσίας για την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Ζητούμε την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και τη διεύρυνση των κριτηρίων συμμετοχής σε περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

Παρακαλούμε για την παροχή εξειδικευμένης υποστήριξης και καθοδήγησης στα μέλη μας, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και για την απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής και υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων.

Προτείνουμε τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό των προγραμμάτων ΛΑΕΚ, με έμφαση στην ψηφιακή κατάρτιση και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, προτείνουμε τη δημιουργία προγραμμάτων επανακατάρτισης για εργαζόμενους σε φθίνοντες κλάδους.

Αιτούμαστε την υποστήριξη της Περιφέρειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω επιδοτήσεων για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και λογισμικού, καθώς και την παροχή σχετικής εκπαίδευσης.

Ζητούμε τη δημιουργία προγραμμάτων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στη μετάβαση προς πιο πράσινες και βιώσιμες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής αναβάθμισης και της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας μας και κατ' επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω συζήτηση επί των προτάσεών μας. Προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία για την προώθηση των συμφερόντων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.»